Haberler
22 Aralık 2011İstanbul Üniversitesi Öğrencilerinden TİKA'ya İlgi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirilen gıda ve yaşam güvenliği projeleri, 15 Aralık 2011 tarihinde İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanlığı, Gıda Güvenliği ve Hijyen Akademisi ve Öğrenci Kulüpleri işbirliğinde düzenlenen konferansta İstanbul Üniversitesi öğrencilerine tanıtıldı.
Konferansa konuşmacı olarak davet edilen TİKA Afrika Tarımsal Kalkınma Program Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik, akademisyenlere ve öğrencilere Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının kırsalda uyguladığı gelir getirici faaliyetler ve yaşam güvenliğini sağlayan projeler hakkında bilgi verdi.
“Türkiye Adına Gurur Verici Tablolarla Karşılaşıyoruz”
Akademisyenler ve öğrenciler ile karşılık soru – cevap niteliğinde gerçekleşen konferansta ayrıca, TİKA tarafından “İlaç ve Zehir Kurulu Kurumsal Kapasite Geliştirme Programının” 3. Aşamasını tamamlayan Sudanlı Veteriner Hekimlere diplomaları verildi. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Güneş yaptığı konuşmada, “TİKA tarafından her kıtada olduğu gibi Afrika kıtasında da uygulanan gıda güvenliğine yönelik projeler, ülkemizin görünürlüğünü arttırıyor. Bu ülkelere yaptığımız seyahatlerde Türkiye adına gurur verici tablolarla karşılaşıyoruz. Farklı konsepte gerçekleşen bu konferans fakülte öğrencilerimiz için bir ilk olma özelliğini taşımaktadır. Bu nedenle yaptığı hizmetler ile konferansa gösterdiği ilgi açısından TİKA’ya teşekkür ediyorum” dedi.
Gıda Güvenliği ve Hijyen Akademisi Başkanı Dr. Can Demir ise “TİKA ile müşterek olarak uyguladıkları projelerin yerinde ve zamanında seçilen projeler olduğunu ve ülkelerin temel sorunlarına çözüm getirdiğini” belirtti.
Çevik: “TİKA, Projelerine Destek İsteyen Değil, Projelerinde Çalışmak İsteyen Donörleri Kendisinin Belirlediği Bir Seviyeye Geldi”
Konferansa konuşmacı olarak davet edilen TİKA Afrika Tarımsal Kalkınma Program Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik “Afrika’daki açlığın temel sebebinin adaletsiz paylaşım, çözümün ise tarım olduğunu vurguladı. Çevik, TİKA tarafından uygulanmakta olan Tarım ve Hayvancılık Projelerinin ilgili ülkelerde ekonomiye, istihdama ve uluslararası donör kuruluşlarda Türk uzmanların görev almalarına katkı sağladığını; bu doğrultuda öğrencilerimizin herhangi bir yabancı yardım kuruluşunda da görev alabileceğini düşünerek kendilerini yetiştirmeleri gerektiğini” dile getirdi. “Artık uluslararası alanda kendini kabul ettiren bir Türkiye var karşımızda. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, projelerine destek isteyen değil, projelerinde çalışmak isteyen donörleri kendisinin belirlediği bir seviyeye geldi. Projeler ile emek vererek farklı gelişmiş düzeyindeki ülkelerde genç nesillerin geleceğinin kurtarılmasına, bireysel ve kurumsal kapasite artırımına yönelik programlar uyguladığını” ifade eden Çevik, tarımsal kalkınma projelerine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.
Konferans sonunda, TİKA tarafından Sudan için uygulanan “Sudan İlaç ve Zehir Kurulu Kurumsal Kapasite Geliştirme Programının” 3. Aşamasında, ‘’İlaçlarda Residü Analizleri ve Kayıt Sistemleri’’ konularında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü’nde eğitimlerini tamamlayan Sudanlı Veteriner Hekimlere törenle çeşitli hediyeler ile birlikte diplomaları verildi.
Sonraki Haber
TİKA'dan Bosna-Hersek'e Eğitim Yatırımı
Eğitimde dünya standartlarını yakalayamamak, 21. yüzyılın gelişme eksenli vizyonunda önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunu aşmak için dezavantajlı grupların eğitilme ulaşabilmesi kadar var olan kaynakların desteklenmesi ve donanım yardımları giderek önem kazanıyor. Türk...