Haberler
16 Şubat 2012İslam Kalkınma Bankası'nın Özel Sektör Kurumu Icd (Islamıc Coorperatıon For The Development Of Prıvate Sector) Toplantısı Moritanya'da Gerçekleşti
Islamic Cooperation For The Development Of Private Sector (İslam Kalkınma Bankası’nın Özel Sektör Kurumu ICD) toplantısı 30-31 Ocak 2011 tarihleri arasında Moritanya İslam Cumhuriyeti’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Moritanya İslam Cumhuriyeti Kalkınma ve Ekonomi Bakanı Dr. Sidi Ould Babha Ould Tah, İmar ve İskan Bakanı Dr. Ismail Ould Sidi Ould Cheikh Libdeh, Denizcilik ve Balıkçılık Bakanı Aghdefna Ould Eyih, Ticaret ve Sanai Bakanı HE.S.E Thiam Diombar, İslam Kalkınma Bankası CEO’su Khalid Al-Aboodi ve Banka Temcilileri ile Moritanyalı müteşebbisler ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Mehmet Süreyya Er ve Afrika Tarımsal Kalkınma Program Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik katıldı.
Moritanya’nın Nouadhibou şehrine yönelik olarak Balıkçılık sektöründe işleme ve pazarlama kanallarının geliştirilmesi, özel sektör yatırımlarının artması ve özel bölge oluşturulması konuları ele alındığı toplantı Moritanya’da var olan balıkçılık sektörünün kurumsallaşması ve yüksek kapasitede hizmet vermesi için gerçekleştirilmesi öngörülen çalışmaların ilk adımını oluşturuyor. Bundan sonraki aşamada ise dünyanın en büyük sahiline sahip olan ülkede balıkçılık sektöründe kapasite artırımı ve sektörün sanayi ile entegrasyonunun sağlanması bekleniyor.
Balıkçılık Sektörünün Kurumsallaşması
Bölgeye yapılacak 51 milyon Dolarlık yatırım için Amerikan firması AECOM tarafından gerçekleştirilen fizibilite çalışması, Moritanya’daki balıkçılık sektörünün durumunu yerinde görmek isteyen heyete sunuldu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda çalışmaların seyrinin pozitif yönde ilerlediği fakat ülkedeki üretim seviyesinin düşük olması nedeniyle balıkçılıkta istenen gelir seviyesinin yakalanamamasına ve balık yakalama kapasitesinin düşük olmasına dikkat çekildi. Bilgi, girdi, pazarlama, sektörde çalışan sayısı ve yönetmelikler doğrultusunda Atlas Okyanusunda kıyısı bulunan bölgede uluslar arası standartlarda bir üretimin yapılabileceği ifade edildi. Moritanya İslam Cumhuriyeti’nde yerinde incelemeler yapan TİKA yetkilileri Türk yatırımcıların ülkedeki balıkçılık sektöründe girişimlerde bulunmasının iki ülke içinde faydalı olacağını belirtti.
TİKA Başkan Yardımcısı M. Süreyya Er ve Afrika Tarımsal Kalkınma Program Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik toplantılar sonunda; Türkiye Cumhuriyeti Nouakchoot Büyükelçisi ve TİKA eski Başkanı Musa Kulaklıkaya’yı da makamında ziyaret ederek hayırlı olsun temennisinde bulundu.
Büyükelçi Musa Kulaklıkaya ile birlikte Moritanya Dışişleri Bakanını da ziyaret eden TİKA Başkan Yardımcısı M. Süreyya Er; Moritanya’da yapılması öngörülen işbirliği projelerine TİKA’nın destek vereceğini söyledi. Moritanya İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ise Türkiye’den aldıkları destekten duydukları memnuniyeti , sağlıklı gıda üretiminin, tarım ve hayvancılık sektörünün kendileri için önemli olduğunu, TİKA’nın ülkelerine gösterdiği ilgiden memnun olduklarını dile getirdi. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Musa Kulaklıkaya’nın da ülkelerinde görev almasının ardından iki ülke arasındaki işbirliği çalışmalarının artarak her alanda devam ettiğini söyleyen Dışişleri Bakanı TİKA eski Başkanının ülkelerinde T.C. Büyükelçisi olarak görev almasının bir şans olduğunu vurguladı. T.C. Nouakchoott Büyükelçisi Kulaklıkaya ise; Türk müteşebbislerinin Moritanya’ya ilgi gösterdiğini, yoğun ziyaretlerin önümüzdeki günlerde de devam edeceğini belirterek diğer alanlarda olduğu gibi tarım, hayvancılık ve sağlık sektörlerinde de proje ve programlar kapsamında Moritanya halkına destek sağlayacaklarını belirtti.
Moritanya İslam Cumhuriyeti
1960 yılında Fransa’dan bağımsızlığını elde ederek başkent Nouakchoot’u kuran Moritanya’da ekonomi balıkçılık ve madenciliğe dayanıyor. Moritanya’nın GSMH’nın %20 sini oluşturan Tarım sektörü istihdamın %50’sini karşılıyor. Sadece Senegal nehri ve yağmur sularının toplanıp biriktirildiği dar bir alanda tarım yapılabiliyor. Yağış miktarındaki yetersizlik ve ülke yaşanan su sıkıntısı nedeniyle tarım yapılamıyor. Halk geçimini göçebe olarak hayvancılık ile sağlıyor. Halkının tamamına yakını Müslüman olan ve 2,5 milyon nüfusa sahip Moritanya, 700 km. sahil şeridi dünya balıkçılığında en geniş sahiline sahip. Fakirliğin yanında son derece misafirperver olan Moritanya halkının %95’i günlük yaşam için lüzumlu yiyecek ve içeceğini güçlükle temin etmektedir.
Sonraki Haber
Uluslararası Teknik Eğitim Programı Katılımcıları Sertifika Töreni
21. yüzyılda bilişim teknolojisi güçlü bir iletişim kaynağı haline geldi. Teknolojik gelişmeler; coğrafik, ekonomik ve toplumsal sınırlar arasında sert çizgileri ortadan kaldırırken; bilişim teknolojileri, ülkelerin vizyonunu uluslararası alana taşıyor. Bu gelişmenin bir ürünü olarak Ortadoğu,...