Haberler
08 Mart 2015İnsani ve Ahlaki Bir Duruşla Tüm Dünya İçin Çaba Sarfediyoruz
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Afrika'nın yıllarca farklı bir şekilde gösterilerek sömürünün merkezi haline getirildiğini söyledi.
Türk Kültür Günleri etkinlikleri çerçevesinde Fas'ta temaslarda bulunan Çam, TİKA'nın insani misyonu ve küresel vizyonunu değerlendirdi.
Çam, Endülüs medeniyetinin merkezi ve İslam medeniyetinin en önemli merkezlerinden biri olarak nitelendirdiği Fas'ın Türkiye ile birçok ortak noktası bulunduğunu belirtti.
İslam coğrafyasının en uzak noktalarından biri olan Fas'ta TİKA olarak bugüne kadar çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını kaydeden Çam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Fas'a düzenlediği ziyaretle bu çalışmalara hız verdiklerini ifade etti.
TİKA Başkanı Çam, kurum olarak faaliyetlerini ihtiyaca ve talebe göre yürüttüklerini ve Fas'ta bu anlamda özellikle eğitim, kültür ve sanat alanında katkı vermeye hazır olduklarını ilgili makamlara ilettiklerini anlattı.
TİKA'nın Afrika vizyonu
TİKA'nın Afrika'da yürüttüğü projeler ve açacağı koordinatörlüklerle ilgili Çam, "Şu anda çok dinamik bir yapıdayız. Özellikle çok hızlı girdiğimiz 2015 yılı itibarıyla yaklaşık 10 kadar daha ofisimiz açıldı ya da açılmakta ve bunların çoğu da Afrika kıtasında" dedi.
Afrika'nın dünyanın en zengin kıtası olması gerektiğine işaret eden Çam, "Afrika yıllarca daha farklı bir şekilde gösterilerek bir bakıma sömürünün merkezi haline dönüştürülmüş" diye konuştu.
Afrika'nın 30 milyon kilometrekarelik sahilleri, madenleri, petrol, doğalgaz ve kültürel zenginlikleriyle çok önemli bir yer olduğunu ifade eden Çam, bu kıtanın kendi imkanlarını ve kaynaklarını kullanamadığını, potansiyelini açığa çıkaramadığını söyledi.
Afrika'nın siyasi sorunlar, ihtilaller, askeri hareketler, çatışmalar, doğal afetler gibi birçok sıkıntıyla karşı karşıya kaldığını, bu yüzden de insan kapasitesinin geliştirilmesine yönelik çalışmalara fırsat bulamadığını belirten Çam, bunun diğer ülkeler tarafından da bir bakıma engellendiğini, genel olarak kaşıkla verip kepçeyle alma yönteminin kullanıldığını vurguladı. Türkiye'nin duruşunun çok farklı olduğuna dikkati çeken Çam, "İnsani ve ahlaki bir duruşla Türkiye, elindeki bütün imkanlarını tüm dünya coğrafyasında insanlıkla paylaşma noktasında bir gayret sarf etmekte" dedi.
"Afrika bölgesindeki çalışmalarda yer alacağız"
Afrika'daki ilk TİKA koordinatörlüğünü 2005'te Etiyopya'da açtıklarını anımsatan Çam, "O günden bugüne yoğun bir şekilde çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda yeni açılacaklarla birlikte ofis sayımız 15'e çıkacak" ifadesini kullandı.
TİKA Başkanı Çam, koordinatörlüklerin bulunmadığı bölgelerde de faaliyet gösterdiklerini belirterek "Nasip olursa bütün Afrika bölgesindeki çalışmalarda yer alacağız" diye konuştu.
Fas ile proje ortaklıkları
Çam, Afrika'nın kuzey, güney, doğu ve batı kesimlerinin kendine özgü ihtiyaçları bulunduğunu, bu çerçevede Fas'ın Afrika'ya giriş kapısı olduğunu söyleyerek Fas hükümetine sadece karşılıklı değil, üçüncü ülkelerle ortak projeler geliştirme önerisini ilettiklerini kaydetti.
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un Fas'taki görüşmelerinde, TİKA'nın da içinde olduğu işbirliği protokollerinin gündeme geldiğini ve bu çerçevede özellikle eğitim alanında yatırımlar yapılması konusunda protokol hazırlıkları olacağını ifade eden Çam, TİKA tarafından üç hafta gibi kısa bir sürede tamamlanan 5. Muhammed Üniversitesi'ndeki Çok Amaçlı Oditoryum'un da iyi niyet projesi şeklinde yapıldığını dile getirdi.
Fas'ta 1284 yılında inşa edilen caminin restorasyonuyla ilgili konuyu yetkililerle görüştüklerini, bunun, iki devletin ortak projesi olarak anlamlı olacağını söyleyen Çam, İbni Batuta'nın mezarıyla ilgili de proje yürüteceklerini ve bu konularda Türkiye'nin tecrübelerini kendilerine aktarmayı teklif ettiklerini kaydetti.
TİKA, Afrika'ya çare oldu
Afrika'da yürüttüğü çalışmalarla tüm dünyada adından söz ettiren TİKA, bölgelere göre değişen ihtiyaç ve sıkıntılara yönelik kalıcı ve örnek projeler geliştirerek Türk halkının desteğini bölgeye ulaştırdı.
Sadece 2012-2013 yıllarında Sahra altı Afrika ülkelerinde 300 binin üzerinde kişiyi sağlık taramasından geçiren TİKA, 2003-2013 yıllarında yüzlerce su kuyusu açarak kara kıtanın en büyük problemlerinden biri olan susuzluğa çare oldu.
Somali'nin başkenti Mogadişu'da 200 yataklı hastane inşa eden TİKA, Sudan'ın Güney Darfur eyaletinin başkenti Nyala'ya bölgenin en modern ve en donanımlı 150 yataklı hastanesini kazandırdı.
TİKA sadece hastane ve tıbbi donanım desteği vermedi, aynı zamanda Senegal'de inşa ettiği Pikine Sosyal Pediatri Enstitüsü'nü, Batı Afrika ülkelerinin tıp doktorları ve öğrencileri için bir eğitim merkezi haline dönüştürdü.
Eğitimde de Afrikalıların yanında olan TİKA, Senegal'de Tivaoune Anaokulu'nu ve Kenya'da Mesleki Eğitim Merkezi'ni onardı. Somali okullarına yüzlerce bilgisayar kazandıran TİKA, Afrikalı çocukları teknolojiyle buluşturdu.
Cibuti, Gambiya, Çad, Togo, Benin, Somali ve Sudan'da tarım projeleri çerçevesinde modern ekipman sağlayarak bilinçli tarım yapılması amacıyla zirai eğitim veren TİKA, Afrika'nın yıl boyu ürün alınabilen zengin topraklarıyla bilgi ve emeği buluşturdu.
Sonraki Haber
TİKA Afrika'nın 28 Ülkesinde Faaliyet Gösteriyor (Video Haber)
Türkiye, Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı yoluyla Afrika'ya yardım yapıyor. Bu çerçevede TİKA, Kara Kıta’daki 28 ülkede sağlıktan, altyapı gelişimine, eğitimden, tarım ve hayvancılığa kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı...