Haberler
14 Eylül 2017Hırvatistan’daki Ortak Tarihi Mirasımızı Canlandıran Festivale Destek
Geçtiğimiz yıl Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) desteğiyle ilki gerçekleşen Türk tarihi ve kültürünü Doğu Hırvatistan’da yeniden canlandırmayı hedefleyen Tarda Festivali'nin ikincisi Hırvatistanın Darda şehrindeki Esterhazy Kalesinin bahçesinde gerçekleştirildi.
Festival Dola Kırsal Turizm Derneğinin organizatörlüğünde, Darda Belediyesi, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsünün sponsorluğunda düzenlendi. 3 gün boyunca süren festivalin açılış konuşmalarında Darda Belediye Başkanı Anto Vukoje, “Bu yıl ikincisi düzenlenen festivalin 200 yıla yakın süren tarihi birlikteliği yeniden hatırlamayı hedeflediğini” ifade ederek, bu festival için kendilerine destek veren kuruluşlara başta TİKA olmak üzere teşekkür etti.
Zagreb Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Nurullah Yavaş, kültürlerin bir arada yaşamışlığının hatırlanmasının önemli olduğunu söyleyerek Hırvatistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin kültürel anlamda yoğunlaşmasını hedeflediklerini festivale de bu hedefin gerçekleşmesinde önemli bir adım olmasından dolayı destek verdiklerini söyledi. TİKA Zagreb Koordinatörü Haşim Koç ise, geçtiğimiz yıl festivalin başlamasında Darda Belediyesi ile başlattıkları yoğun işbirliğinin önemli bir etken olduğunu ifade ederek bugün burada ikincisinde de Osijek ve Baranja’da olmaktan dolayı kıvanç duyduğunu ifade etti.
Ortak kültür ve tarihi mirası canlandırmayı hedefleyen festivalin Türk ve Hırvat kurumlarının işbirliğiyle gerçekleştirilmesinin anlamına değinen Koç, “Geçtiğimiz yıl jeomanyetik araştırmalarını yaptıklarını bu alanda önümüzdeki dönemde tematik dostluk parkı inşa ederek iki ülke arasındaki mevcut dostane ilişkilerin somut bir göstergeye bürünmesini istediklerini belirterek 2. Tarda Festivalinin açılışını gerçekleştirdi.
Bölgedeki turistik cazibeyi artırmayı hedefleyen ve bunu Türk kültür öğeleri ve tarihini anlatmak yoluyla yapan festivalde üç gün boyunca çeşitli etkinlikler düzenlendi. Türk motiflerinin seramiklere işlendiği seramik atölyesi, Türk yemek kültürünün tanıtıldığı gastronomi bölümü, çay ve baklava ikramları, Nasreddin Hoca tiyatroları, Esterhazy Kalesinin mahzenlerinde gerçekleşen Türk filmleri gösterimi, 16. Yüzyıl modası, saç şekilleri, Türkiye’de Nereye Gidilir Tanıtımı gibi etkinliklerin yanında Sevdalinka konseriyle festivale katılanların Türkiye, Türk tarihi ve kültürü hakkındaki bilgilerinin eğlenceli bir şekilde artması hedeflendi.
Sonraki Haber
TİKA'dan Çad'da Anne Çocuk Hastanesi'ne Tıbbi Malzeme Desteği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Çad’ın başkenti Encemine’nin tek kadın doğum hastanesi olan Anne ve Çocuk Hastanesi’ne tıbbi malzeme desteğinde bulunuldu. TİKA, Orta Afrika ülkesi olan Çad’da Sağlık alanındaki bir projesini daha...