Haberler

11 Kasım 2020

“Geleceğe Nefes” Dünyaya Nefes Oluyor

“Geleceğe Nefes” kampanyası kapsamında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) 25 ülkede geleceğe 20.000 nefes oluyor.

Türkiye doğa için ürettiği projeleriyle küresel anlamda da sorumluluk almaya devam ediyor.

Kazakistan’dan Malta’ya Azerbaycan’dan Kuzey Makedonya’ya Geleceğe Nefes’i Dünyaya Nefes kılmak adına ‘Geleceğe Nefes’ kampanyası bu yıl TİKA’nın katkılarıyla ilk defa 25 ülkede gerçekleştiriliyor.

Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda başlatılan ‘Geleceğe Nefes’ kampanyası bu yıl da 11 Kasım saat 11.11’de 81 il ve 922 ilçede aynı anda gerçekleşiyor. Bu yıl ilk defa Azerbaycan, Bosna – Hersek, Malta, Kosova, Senegal, Kazakistan ve Ukrayna gibi 25 ülkenin de katılacağı Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında 83 milyon fidan toprakla buluştu.

7 Kasım 2019 tarihli ve 2019/24 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Milli Bayram olarak belirlenen  ve ilki 11 Kasım 2019 tarihinde 11.11’de 81 ilde aynı anda 11 milyon fidanın toprakla buluşturulması için Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonunda başlatılan ''Geleceğe Nefes: Milli Ağaçlandırma Bayramı" kampanyası, bu yıl 25 ülkenin katılımıyla uluslararası bir seferberliğe dönüştü.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Dışişleri Bakanlığı ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğinde yürütülen kampanyaya aralarında başta Azerbaycan olmak üzere Bosna-Hersek, Irak, Libya, Malta, Karadağ, Kazakistan, Gürcistan, Ukrayna, Afganistan, Kosova, Macaristan, Sırbistan, Tacikistan, Kırgızistan,  Kuzey Makedonya, Moldova, Sudan, Nijer, Cezayir, Senegal, KKTC, Özbekistan ve Arnavutluk gibi pek çok ülke Türkiye ile aynı anda fidan dikerek katılım sağladı. TİKA projede 25 ülkeye ağaçlandırma desteği sağlayarak geleceğe 20.000 nefes oluyor.

Proje kapsamında hedeflenen sosyal faydaların yanı sıra, dikim yapılan sahanın özelliğine göre; toprak kaybını önleyerek erozyonun şiddetinin düşürülmesi, ülke yeşil dokusunun geliştirilerek orman varlığının artırılması, yabani hayvanlara besin sağlayarak, popülasyonlarının gelişimine destek olunması, özellikle kamusal alanlarda yapılan ağaçlandırmalar ile çocukların, gençlerin ve vatandaşların daha yeşil, havası daha temiz ve oksijeni bol bir ortamda yaşamalarına hizmet etme gibi pek çok fayda sağlıyor.

Projede ayrıca, dikilen çiçekli ve aromatik bitkiler sayesinde, bal üretimi desteklenirken, zeytin, ceviz hünnap gibi gelir getirici türler ile ağaçlandırma ile alanların ekonomiye kazandırılmasına,  rekreasyonel alanların oluşturulmasına katkı sağlanıyor.

 

Sonraki Haber

TİKA ile Bosnalı Anneler Tarımsal Ekonomiye Katkı Sağlıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkelerinde başlatılan ‘’Balkanlar ve Doğu Avrupa Ülkeleri Gıda ve Yaşam Güvenliğini Destekleme Programları” kadınları üretimin önemli aktörü haline getiriyor. Kırsal alanda kadının güçlenmesine,...