Haberler
05 Ocak 2015Gaspıralı İsmail Bey Ölümünün 100. Yılında Bişkek'te Anıldı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Türk Ocakları İstanbul Şubesi ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi işbirliğinde Bişkek’de Gaspıralı İsmail Bey’in Ölümünün 100. Yılında Dilde Fikirde İşte Birlikte Neredeyiz konulu sempozyum düzenlendi.
UNESCO tarafından 2014 yılı Gaspıralı İsmail Bey’i anma yılı olarak ilan edildi. Ortak medeniyetimizin ve kültürümüzün mümtaz şahsiyetlerinden olan, 19. ve 20. yüzyıllarda yaşayan ve yaşadığı dönemde Rusya Türklerinin milli bakımdan canlanmasında büyük rol oynayan Gaspıralı İsmail Bey, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’de Ölümünün 100. Yılında Dilde Fikirde İşte Birlikte Neredeyiz konulu sempozyumla anıldı.
Gaspıralı İsmail Bey’in düşüncelerinin ve fikirlerinin günümüz nesillerine tanıtılması amacıyla düzenlenen sempozyuma Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Eşi Sevgi Kurtulmuş, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı, Bişkek Büyükelçisi Dr. Metin Kılıç, Türk Ocakları İstanbul Şubesi Başkanı Dr. Cezmi Bayram ile birlikte Türkiye’den, Kırım’dan, Azerbaycan’dan, Kırgızistan’dan bilim adamları ve öğrenciler katıldı.
Sempozyumda açılış konuşması yapan Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, soğuk savaş döneminden sonra anayurdumuz, başta en yakın soydaşlarımız olmak üzere gönül dostlarımıza gönlümüzü ve bütün imkanlarımızı açtığımızı, Kırım’da, Azerbaycan’da, Ahıska’da 20. yy başlarında nice kardeşlerimize zulüm yapıldığı bir fırtınalı ortamda İsmail Gaspıralı’nın yeni bir medeniyetin inşa edilmesi adına Türklerle ve dünyayla fikirlerini paylaşmak için mücadeleler sergilediğini ifade etti.
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sebahattin Balcı da, Türk dünyası için anlamlı olan İsmail Gaspıralı’nın yaşadığı dönemde yeni bir bakışla, anlayışla ve usulle yeni bir insan yetiştirmeyi amaçladığını ve Türk Ocakları İstanbul Şubesi Başkanı Dr. Cezmi Bayram’da desteklerinden dolayı TİKA ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkürlerini ilettikten sonra medeniyetimizin yeniden ihya edilmesi için uğraşmamız gerektiğini ve Türk dünyası ile ilişkileri daha da geliştirmemizin faydalı olacağı ifadelerinde bulundu.
Sempozyumun oturumlar kısmında tebliğler sunan bilim adamları ve akademisyenlerde İsmail Gaspıralı’nın hayatı, eserleri, düşüncelerinin yayılışı, dilde, fikirde, işte birlik ve cedidçilik anlayışı ile Anadolu ve Orta Asya’daki tesirleri hakkında bilgi verdiler.
Sonraki Haber
Namibya'da Penduka Derneği'ne Donanım Desteği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Namibya’nın başkenti Windhoek’te bulunan kadınlara yönelik faaliyet gösteren PENDUKA Derneği’ne donanım desteğinde bulunuldu. TİKA’nın Namibya’ya yönelik faaliyetleri devam ediyor. Bu kapsamda TİKA tarafından Namibya’nın başkenti Windhoek’te bulunan kadınlara yönelik faaliyet...