Haberler
20 Haziran 2019Galiçya Cephesi Şehitleri Polonya’da Anıldı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Kabataş Erkek Lisesi işbirliğinde, I. Dünya Savaşı’nda Galiçya ve diğer cephelerde hayatını kaybeden şehitlerimiz, Polonya’nın savaş kayıpları ve her iki milletten tüm sivil kayıplar hatırasına Tadeusz Czacki Lisesi’nde anma programı gerçekleştirildi.
Uzakdoğu Asya ve Dünya Projesi kapsamında, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Kabataş Erkek Lisesi’nden bir grup öğrenci ve öğretmen tarafından Polonya’da I. Dünya Savaşı, II. Dünya Savaşı ve Varşova Ayaklanması'nda hayatını kaybeden Türk ve Polonyalı askerler hatırasına anma programı düzenlendi.
Kabataş Erkek Lisesi’nin kardeş okulu olan 1876 yılında kurulan Varşova Tadeusz Czacki Lisesi’nde gerçekleştirilen anma programına Lise Müdürü Anna Koszycka, T.C. Varşova Büyükelçisi Tahsin Tunç Üğdül, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.
Programda Balkan, Çanakkale ve I. Dünya Savaşı’nda çeşitli cephelerde hayatını kaybeden öğretmen ve öğrencilerinin hatırasına çekilen Kabataş Erkek Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin oynadığı “Daha bir çiçekken” kısa filmi izletildi. Daha sonra her iki okulun öğrenciler müzik öğretmenleri eşliğinde, ”Çanakkale Türküsü” ile “Bir Başkadır Benim Memleketim” ve “Warsawskie Dzieci” adlı Lehçe şarkıyı seslendirdiler. Kabataş Erkek Lisesi müzik grubunun seslendirdiği “Çanakkale Türküsü”nün, uzak topraklarda hayatlarını kaybetmiş şehitlerimizi yeni nesillerimizin de unutmadıklarını ve unutmayacaklarını gösteren sembolik bir anlamı da bulunuyor.
Polonya Senatosu Başkan Yardımcısı Sayın Maria Koc heyeti Senato'da ağırladı ve öğrenciler Polonya Senatosu ve işleyişini yakından tanıma fırsatı buldu.
Heyet programın son gününde I. Dünya Savaşı sırasında Galiçya Cephesi’nde savaşırken şehit düşen ve Krakow’daki Rakowicki mezarlığında medfun 13 askerimizi ebedi istirahatgahlarında ziyaret etti.
Galiçya Cephesi (1916–1917)
Galiçya Seferi´ne çoğunluğu Çanakkale Savaşı’nda yer alanlar olmak üzere 35 bine yakın askerimiz gönderildi. Tamamı 32 yaş altı olarak seçilen bu kolorduya komutan olarak yine Çanakkale Cephesi’nde aktif görevler alan Yakup Şevki Paşa atandı. 21 Temmuz 1916 sabahı Uzunköprü istasyonundan ilk kafilenin hareketi başladı ve Ruslar ile ilk sıcak temas 19 Ağustos 1916’da sağlandı. Galiçya Cephesi’nde görevli 15. Kolordu Komutanı Yakup Şevki Paşa’nın yerine, 18 Kasım 1916’da General Cevat Paşa atanarak, askerimizin Galiçya Cephesi’nden ayrıldığı Ağustos 1917’ye kadar görevde kaldı. Onun döneminde de askerimiz üstün başarı ve hizmetlerine devam etti. Galiçya Cephesi´nde 12.000’e yakın askerimiz şehit oldu. Galiçya Cephesi, Osmanlı toprakları dışında en çok şehit verdiğimiz cephe oldu. Ayrıca Çekya, Macaristan, Polonya ve Ukrayna’da şehitliklerimiz bulunuyor. Çanakkale savunmasının bir benzeri Galiçya’da gösterildi ve Galiçya Cephesi, Osmanlı İmparatorluğu'nun başarılı olduğu cepheler arasında yer aldı.
Sonraki Haber
Bakü'de "Milli Mücadele ve Edebiyat" Sempozyumu
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bakü'de "Türk Dünyasında Milli Mücadele ve Edebiyat" Uluslararası Sempozyumu düzenlendi. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yürütülen Türk Kurtuluş Savaşı’nın 100. yılı olması vesilesiyle Azerbaycan Hanlıkları ve...