Haberler

14 Ağustos 2016

Filipinler’de Pirinç Yetiştiriciliğinde Verimliliğin Arttırılması Projesinin Eğitim Aşaması Tamamlandı

Filipinler’de Casiguran Belediyesi’nin 2015 yılı sonlarında meydana gelen Lando ve Nona tayfunlarının yaralarını sarmak için bulunduğu yardım talebi karşısında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından gerçekleştirilen Filipinler’de Pirinç Yetiştiriciliğinde Verimliliğin Arttırılması Projesi’nin eğitim aşaması tamamlandı.

Filipinler’in temel besin kaynağı olan pirinç, üretimin tüketimi karşılamaması dolayısıyla ülke için stratejik önemi yüksek bir ürün olmaz özelliği taşıyor. Talebi karşılamak için ithalat yapmak durumunda olan Filipinler iklim değişikliğinin etkileri ve afetlere teşne yapısı nedeniyle gıda güvenliği konusunda birçok sorunla karşı karşıya kalıyor. Bu sorunla mücadelede ulusal kurum ve kuruluşların yanı sıra uluslararası kuruluşların da desteğini almaya çalışan Filipinler makamları birçok çalışma yaparak güncel gelişmelerin çiftçilere aktarılması için gayret sarf ediyor.

Filipinler’de bulunan TİKA Manila Program Koordinasyon Ofisi ile bu konuda irtibata geçen Casiguran Belediyesi 2015 yılı sonlarında meydana gelen Lando ve Nona tayfunlarının etkilerini sarmak için yardım talebinde bulundu. Gerekli hazırlıkların yapılmasından sonra ilk etapta çitçilerin güncel uygulamalardan haberdar edilmesine karar verildi. Böylelikle, uygulamadan beklenen verimliliğin arttırılması hedefleniyor.

65 Uygulayıcıya Eğitim

Eyalet ve Belediye Tarım uzmanlarının eğitmen olarak yer aldığı ve Casiguran Belediyesi’nde gerçekleştirilen eğitime pirinç yetiştiricisi 65 çiftçi katıldı. Eğitimde: iklim değişikliği, afet yönetimi, tarım ürünlerinin korunması, gıda işletmeciliği, tarımsal sigortanın önemi ve tarımsal sigorta biçimleri, haşeratla mücadele, yumuşak kredi sistemi ve projenin sürdürülebilirliğine ilişkin stratejiler ele alındı.

Projeden ilk 45’i pilot uygulamadan olmak üzere 5 yılda 750 yararlanıcının faydalanması hedefleniyor. Proje kapsamında çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve verimliliği arttırmaya yönelik tedbirleri öğrenmesi sağlandı. Böylelikle, hibe edilen ürünlerin en etkin şekilde kullanılması; korunması ve yeni yararlanıcılara aktarılması için gerekli olan farkındalığın arttırılmasına katkıda bulunuldu.  

İlk Etap Ağustos’ta Başlayacak

İklim etkilerine karşı gerekli tedbirlerin alınması suretiyle uygulanacak projenin Ağustos ayında ekilecek tohumlarla başlatılması ve 6 süre ile izlenmesi öngörülüyor. Hasat mevsimi sonrasında en az 3 kat mahsul alması beklenen çiftçiler hibe olarak aldıkları miktarda tohumu yeni yararlanıcılara iletilmek üzere Casiguran Belediyesi’ne iletmesi planlanıyor. Bu nedenle, olası doğal afetlerde hem ilk grup yararlanıcıların mağdur olmaması hem de sonraki etaplarda projeden yararlanacak kişilerin mahrum edilmemesi için tohumların güvence altına alınarak ekim yapılacak.

Sonraki Haber

Nyala Türkiye Sudan Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Yılda 120 Bin Hastaya Hizmet Veriyor

15 Temmuz Darbe Girişiminin ardından ‘’Darbeye Hayır Türkiye’ye Destek” gösterilerinin düzenlendiği Sudan’ın Güney Darfur Eyaletinin başkenti Nyala’da Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yaptırılan T.C Sağlık Bakanlığı tarafından işletilen Nyala Türkiye Sudan Eğitim...