Haberler

23 Mayıs 2016

Dünya İnsani Zirvesi TİKA Panelinde Yeni Bir Kalkınma Yardımı Anlayışı İhtiyacına Dikkat Çekildi

İstanbul’da bugün başlayan Dünya İnsani Zirvesi kapsamında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)  tarafından İstanbul Kongre Merkezi Rumeli Salonu'nda "İnsani Yardımdan Sürdürülebilir Kalkınmaya" başlıklı panel düzenlendi. Panelde konuşan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, her geçen gün siyasi krizlerin ve terörün arttığına dikkati çekerek, Dünya İnsani Zirvesi'nin ülkeler açısından bir fırsat olduğunu söyledi.

Yaklaşık 60 ülkeden dünya liderlerinin katıldığı Dünya İnsani Zirvede TİKA tarafından düzenlenen “İnsani Yardımdan Sürdürülebilir Kalkınmaya” uluslararası kalkınma yardımı örgütleri başkanları, akademisyenler ve TİKA’nın çeşitli ülkelerde gerçekleştirdiği faydalanıcılarını bir araya getirdi.

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Dünya İnsani Zirvesi kapsamında İstanbul Kongre Merkezi Rumeli Salonu'nda TİKA tarafından düzenlenen "İnsani Yardımdan Sürdürülebilir Kalkınmaya" başlıklı panelde yaptığı konuşmada, acil yardımın tüm sorunları çözmede yeterli olmadığını söyledi.

Somali, Yemen gibi ülkelerin verimli toprakları olduğunu ancak buna karşın ülkede açlık çekildiğini belirten Çam, kalkınma yardımları için eğitimin büyük önem taşıdığını vurguladı. Terör olaylarının artığını ve gelecekte de daha fazla krizlerin yaşanacağını dile getiren Çam, "Her gün felaketler artıyor. Gelecekte de krizler yaşanacak. Dünyanın farkına varmasını sağlamamız gerekiyor. Herkesin eşit durumda yardımda bulunmasını sağlamak gerekiyor. Herkes konuşuyor, herkes neler olduğunun farkında. Bu zirve birbirimizle buluşmamız için bir fırsat." dedi.

Türkiye'nin güçlü ekonomisi ve siyasi gücü sayesinde yardımlarda bulunabildiğine dikkati çeken Çam, bu durumun, Türkiye'nin iyi yönetim kapasitesinin sonucu olduğunu söyledi.

"Farklı Ülkelerden Sesler" oturumu

Panel kapsamında gerçekleştirilen "Farklı Ülkelerden Sesler" oturumunda, Filistin'deki Ramallah El Brieh Türk Okulu Müdürü Hayat Anati, Türkiye'nin destekçi ve yardımsever bir ülke olduğunu söyledi.

Türkiye ve Filistin arasında siyasi ve kültür açısından güçlü iş birliğinin olduğunu vurgulayan Anati, ülkelerine Türkiye'nin de destekçi rolünün devam ettiğini aktardı. Türkiye'nin maddi ve manevi ülkelerinin yanında olduğunu anlatan Anati, "Türkiye, sağlık, eğitim ve kültür alanı başta olmak üzere tüm alanlarda yanımızdadır. TİKA, ülkemizde, okullar, sağlık ocağı ve hastane açmıştır. Bugün açılan bu okullarda iş birliği programlarımız da devam ediyor. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'na teşekkür etmek istiyorum." ifadesini kullandı.

Afganistan'da Faryab Sağlık Projesi'nde görevli Dr. Sayid Kasim Parsa da projeyle ilgili bilgi verdi. Afganistan'ın 31 milyon nüfusa sahip ve düşük gelirli bir ülke olduğunu söyleyen Parsa, dünyadan 38'i aşkın ülkenin Afganistan'a yardım gönderdiğini belirterek, şu bilgileri verdi:

"Türk hükümeti TİKA aracılığıyla ülkemizde eğitim, sağlık, tarım ve yeniden kurulum konularında önemli projeler yürütüyor. Bunlar arasında toplum sağlığı programlarından ebe eğitimi önem arz ediyor. Afganistan'da 100 bin sağlıklı doğumdan bin 600 tanesinde sorun var. Senede 26 bin kadın, doğum sırasında hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin yüzde 83'ü ise zamanında müdahale ve bilgilendirme sayesinde önlenebilir. Ülkemizde, anne ve bebek ölümlerinin sebepleri arasında da, yetersiz sağlık hizmeti, sosyokültürel ve coğrafi bariyer ayrıca düşük gelir geliyor. Kadın sağlık personeli yeterli değil. Bu nedenle ebe eğitimi için bir sağlık stratejisi hazırladık. TİKA da projeye destek oldu. TİKA'nın verdiği eğitimlere de 62 ebe katıldı. Ebeler mükemmel notlar aldı. Toplum ebe eğitim programları başarılı bir şekilde uygulandı. Toplumla çok daha fazla bağ kuruldu. Afganistan'da 2002 yılından günümüze yapılan çalışmalarla, anne ve bebek ölümleri azalmaya başladı."

Kenya'dan VIRED International Genel Müdürü Prof. Dr. Joash Barack Okeyo-Owuor, ülkesinde TİKA iş birliğiyle hayata geçirilen balıkçı kadınlarla ilgili projenin sunumunu gerçekleştirdi. VIRED International'ın önemli verileri toplayarak, faydalı girdi ve çıktılara dönüştürdüğünü ifade eden Okeyo-Owuor, ülkelerinde kadın balıkçıların bu proje sayesinde kalkındıklarını aktardı. Balıkçılığı artırıp, HIV virüsünün de azaltılmasının projede amaçlandığına dikkati çeken Okeyo-Owuor, "Projemizin ismi, 'Balıkçılıkta sınır yok' oldu. TİKA'yla yeni yaklaşımlar geliştirerek, balıkçı kadınlara araç sağlayarak, erkekleri de işe almalarını sağlamayı hedefledik. TİKA kadın balıkçılara 15 tekne sağladı. Bu tekneler suya indirildi. Bu araç sayesinde kadınlar sahilleri de temizleyip, balıkçılıkta ilerleme katettiler. Önümüzdeki süreçte de birçok projenin hayata geçirilmesi amaçlanıyor." şeklinde konuştu.

Panelin ikinci kısmında konuşan OECD DAC Başkanı Erik Solheim, insani yardım sisteminin acil reforma ihtiyacı olduğunu belirtti. Solheim, bir başka açıdan bakıldığında insanlık adına son yıllarda önemli gelişmeler de kaydedildiğini ifade etti. Solheim, “Benim çocukluğumda insan ömrünün ortalaması 46 yaş kabul edilirken, bu oran bugün 71’e kadar yükseldi. Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi Endonezya gittikçe gelişiyor” dedi.

Sonraki Haber

Emine Erdoğan: “İnsan Onuruna Yakışır Yardım Sistemi Kurmak Durumundayız”

Dünya İnsani Zirvesi kapsamında Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından Cumhurbaşkanı Eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayesinde ve teşrifleriyle gerçekleşen Kadın ve Çocuk Ekseninde Türkiye İnsani Yardım Perspektifi" başlıklı özel oturuma TİKA Başkanı Dr. Serdar...