Haberler
27 Eylül 2019Dünya Gastroenteroloji Kongresine TİKA’dan Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının da (TİKA) desteğiyle Türk Gastroenteroloji Derneği ve Dünya Gastroenteroloji Organizasyonu tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Dünya Gastroenteroloji Kongresi – WCOG 2019’, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Dünya genelinden (Amerika, Avrupa ülkeleri yanı sıra Asya, Kuzey Afrika, Ortadoğu, Balkanlar ve Türki Cumhuriyetler olmak üzere 93 ülke) 2000’i aşkın katılımcıyı buluşturan kongre, Türkiye’de ilk kez düzenlendi.
4 gün boyunca devam eden kongrenin bilimsel program başlıkları arasında; “bağırsak mikrobiyota ve obezite, çölyak hastalığı: kapadokya'daki aretaeus'tan günümüze, çölyak dışı glüten hassasiyeti, ilaç-bitki ve diyet takviyesi kaynaklı karaciğer hasarı, sağlık ve hastalıkta mikrobiyota, bağışıklık ve enflamasyonda mikrobiyota'nın rolü, şimdiden geleceğe ileri endoskopi teknikleri, hepatobiliyer ve pankreas bozukluklarında sorunlar, behçet hastalığı, zor kolonoskopiyi aşmak için teknikler” yer aldı. Programda yer alan daha birçok önemli konu, alanlarında tanınmış yerli ve yabancı bilim insanları tarafından tartışıldı.
Kongre’de ayrıca 30 sempozyum, 4 kurs, 11 gündoğumu oturumu, 8 tartışma oturumu, 975 poster bildiri, 30 sözlü bildiri, 10 video bildiri yayımlandı.
Türk tarihi için önemli iki sindirim sistemi hastalığı özel olarak bilimsel programda yer aldı. Bir Türk'ün ismiyle anılan tek hastalık olan 'Behçet' hastalığı özel bir sempozyumda tartışıldı. Yine Anadolu'dan doğmuş, kökleri Anadolu'dan gelen 'çölyak' hastalığı da kongre programında yer aldı.
Sonraki Haber
"Zamanını Aşan Medeniyet: Özbekistan Sergi ve Paneli"
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destek verdiği, İstanbul ve Marmara üniversitelerinin iş birliğiyle İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH) tarafından hazırlanan "Zamanını Aşan Medeniyet: Özbekistan...