Haberler

23 Ocak 2016

Dr. Enri Hide: “TİKA, Türkiye’nin en iyi kamu diplomasisi aracıdır”

Tiran Avrupa Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Enri Hide, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin, AK Parti iktidarı döneminde, özellikle de son iki yılda büyük bir ivme yakaladığını belirtti.

Tiran Avrupa Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Enri Hide, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin, AK Parti iktidarı döneminde, özellikle de son iki yılda büyük bir ivme yakaladığını belirterek, Türkiye'nin varlığının, sarsıntlı bir süreçten geçen Balkan coğrafyasında "istikrar üreten" bir faktör olduğunu belirtti.

Hide, AA'ya yaptığı açıklamada, Balkanlardaki siyasi durum, bölgedeki radikalleşme eğilimleri ve Türkiye'nin Arnavutluk başta olmak üzere bölge ülkeleriyle ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulundu.

Kosova savaşının ardından bölgede jeopolitik dengelerin sarsıldığını, farklı yabancı aktörlerin nüfuz etmeye çalıştığını, bu çerçevede radikal eğilimlerin güç kazanmaya başladığını söyleyen Hedi, Balkan ülkelerinden terör örgütlerine katlımın, savaşlar, yoksulluk, siyasi istikrarsızlık ve devlet kademelerindeki yolsuzluklarla doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. "Balkanlar siyasi radikalizmden de çok çekti" diyen Hide, Sırbistan, Hırvatistan ve diğer bazı Balkan ülkelerindeki aşırı sağcı hareketlerin neden olduğu sorunlara da işaret ederek, "Balkanlar istikrarsız bir jeopolitik saha. Dolayısıyla her zaman kendisinde bu potansiyeli barındırdı’’ şeklinde konuştu.

Türkiye'nin, Irak ve Suriye sınırlarında cereyan eden terör olaylarıyla başetmek zorunda kaldığını ve doğrudan maruz kaldığı bu tehditlere karşı bazı araçlar geliştirdiğini söyleyen Hide, Türkiye gibi bir gücün Balkanlara entegre olmasının, bölge istikrarına hizmet ettiğini ayrıca beraberinde taşıdığı ılımlı İslam anlayışıyla radikal eğilimlere set çektiğini kaydetti. Hide, "Türkiye'nin Balkanlar için yaptığı yardımlarla sunduğu ikinci bir katkı da jeopolitik istikrardır. Yani Türkiye, yürüttüğü faaliyetlerle istikrar üreten bir faktör olarak bölgeye katkıda bulunmaktadır ve bu durum da Balkan ülkeleri ile Türkiye arasındaki işbirliğinin daha da gelişmesine zemin hazırlamaktadır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin "yumuşak gücü"

Son dönemde bazı çevrelerin Türkiye'nin Balkanlarda yürüttüğü faaliyetlere yönelik eleştirilerine de değinen Hide, "Kültürel ve insani yardım çalışmaları, eğitim alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesi bir tanıtım çalışması ise o zaman Türkiye’nin 'yumuşak gücünü' çok verimli ve tamamen meşru bir şekilde kullanmasından bahsediyoruz demektir’’ diye konuştu. Yunanistan'ın, ekonomik kriz nedeniyle kendi iç sorunlarıyla uğraşmak zorunda kaldığı döneme kadar 20 yıl boyunca Balkanlarda, siyasi ve ekonomik istikrarı olumsuz etkileyen bir faktör olarak öne çıktığını, Arnavutluk ve Makedonya ile sınır ihtilaflarına ilişkin iddialarının da buna örnek teşkil ettiğini savunan Hide, toprak tartışmaları açmayan, bir hegemonya amacı gütmeyen ve genel olarak bölge istikrarına katkıda bulunan her türlü faaliyetin bölge halkları tarafından memnuniyetle karşılandığını kaydetti.  

TİKA'nın faaliyetleri

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA), bölgede yürüttüğü faaliyetlerle Türkiye'nin Balkanlardaki varlığının en önemli unsurları arasında yer aldığını da vurgulayan Hide, "TİKA, Türkiye’nin sahip olduğu en iyi kamu diplomasisi aracıdır" ifadelerini kullandı. Büyük devletlerin kamu diplomasisi alanında faaliet yürüten kuruluşları bulunduğunu belirten ve bu çerçevede İtalyan Kalkınma İşbirliği, İsviçre İşbirliği Ajansı ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'na (USAID) işaret eden Hide, TİKA'nın, Balkanlarda vatandaşların yaşamlarının iyileştirilmesine doğrudan etki ederek uzun yıllardan beri tüm sektörlere destek sağladığını vurguladı. Kurumun Arnavutluk'taki çalışmalarının da övgüyle söz eden Hide, "TİKA’nın, Arnavutluk’un en fazla ihtiyaç duyduğu ve en fazla engelle karşılaştığı bilimsel araştırmalar ve bunların finansmanıyla ilgili olarak da sadece resmi aktörlerle değil, sivil toplum kuruluşlarıyla da daha fazla işbirliği yapmasını umuyorum" diye konuştu. 

 

KAYNAK: AA

MALİK HASA

Mütercim: CÜNEYT DAVUT

Sonraki Haber

Bilge Tonyukuk Kazılarında Bin 300 Yıl Öncesine Ait Parmak İzleri Bulundu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) koordinasyonunda Moğolistan’da Bilge Tonyukuk Anıt bölgesindeki kazılarda Türklerin bin 300 yıl öncesine ait parmak izleri bulundu. Türk kazı heyetine başkanlık eden Prof. Dr. Ahmet Taşağıl kazı çalışmaları ile...