Haberler

11 Mart 2015

Doğu Makedonya'da 60 Aileye Sera Sebzeciliği Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Doğu Makedonya’da 14 köyden dar gelirli 60 aileye sera sebzeciliğini geliştirme projesi kapsamında sera ekipmanı ve fidan dağıtıldı.

TİKA Makedonya’da faaliyetlerine aralıksız olarak devam ediyor. Bu kapsamda Doğu Makedonya’da yürütülen Sera Sebzeciliğini Geliştirme Projesi kapsamında 60 dar gelirli aileye sera ekipmanı ve fidan dağıtımı yapıldı. Projeyle Ustrumca bölgesi başta olmak üzere, Vasilevo ve Bosilovo Belediyelerine bağlı köylerde geleneksel bir uğraş halini alan sebzeciliğin sadece mevsimlik değil, aile ekonomisine katkı sağlayacak şekilde yıl boyunca kaliteli ve sayıca fazla üretilmesi amaçlanmaktadır. Böylece, kısıtlı ve verimsiz toprakta yürütülen mevsimlik sebzeciliğin yerine sera sebzeciliği teşvik edilmektedir.     

Üsküp Program Koordinatörlüğü tarafından Makedonya’nın doğusunda yaşayan 14 farklı köyden toplam 60 aileye (45 Türk, 15 Makedon) verimi yüksek biber ve domatesten oluşan sebzelerin yıl boyunca ekiminin sağlanması için gerekli seracılık ekipmanları (sera konstrüksiyonu, sera örtüsü ve damla-damla sulama sistemi) ile 35 bin biber ve 5 bin domates fidan desteği verildi.

Sera ekipmanları ve fidan dağıtımının gerçekleştirildiği törende konuşan TİKA Üsküp Koordinatörü Teoman TİRYAKİ, Doğu Makedonya genelinde TİKA tarafından yürütülen proje ve faaliyetlerle hane gelirlerinin artırılarak geleneksel yöntemlerin yerine alternatif gelir getirici tarım faaliyetlerinin geliştirilmesinin hedeflendiğini ifade etti. Verilen desteğin ırk, dil, din ayırt etmeksizin gerçekleştirildiğini belirten Tiryaki, proje kapsamında gerekli kurulumun gerçekleştirilerek projenin yürütülmesi aşamasında Doğu Makedonya'da Tarımcılık, Meyvecilik ve Hayvancılığın Geliştirilmesi Birliği ile beraber hareket ettiklerini belirtti.

Birlik Başkanı Hasan Nanuşev, yardımlar kapsamında çiftçilere sera, damla sistemi, fide dağıtımının tamamlanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken gelir getirmesi planlanan tarım projelerinin devam etmesi temennisinde bulundu. Projenin bölge sorumlusu Tamer İdriz ise projeyi gerçekleştiren TİKA'ya teşekkür ederek “yapılan yardımlar bölge için çok önemli ve inanıyorum ki hane gelirlerinin artırılmasında önemli bir katkı sağlayacaktır” dedi.

Sonraki Haber

Namibya Üniversitesi Bünyesinde Coğrafi Bilgi Sitemleri Laboratuarı Kuruldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)  tarafından Namibya Üniversitesi (UNAM) bünyesinde faaliyet gösteren, İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Coğrafya, Tarih ve Çevre Bilimleri Bölümü’ne “Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS)” laboratuarı kurulması kapsamında ekipman ve hizmet...