Haberler

05 Mayıs 2014

Bosna Hersek'te Vakıf Arazileri TİKA Desteği ile Tarıma Açılıyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Bosna Hersek’in kuzeyinde bulunan verimli Semberiya Ovası üzerinde yer alan Biyelina ve Yanya’da vakıf arazilerinin tarıma açılmasına yönelik gerçekleştirilen projeye tarım makineleri desteğinde bulundu.

TİKA, Bosna Hersek’te gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu kapsamda Bosna Hersek’te özellikle tarım alanında başarılı projeler gerçekleştiren TİKA tarafından Bosna Hersek’in kuzeyinde bulunan verimli Semberiya Ovası üzerinde yer alan Biyelina ve Yanya’da, vakıf arazilerinin tarıma açılmasına yönelik gerçekleştirilen projeye tarım makineleri desteğinde bulundu.

Biyelina ve Yanya Sırp nüfusun yoğun olarak yaşadığı fakat savaş sonrasında geri dönüş sürecinin oldukça başarılı bir biçimde yürütüldüğü bir bölge olarak dikkat çekiyor. Biyelina ve Yanya İslam Birlikleri tarafından başlatılan proje bölgede geri dönüşleri teşvik etmeyi va kalıcı hale getirmeyi, yüksek oranlarda seyreden işsizliğin hafifletilmesini hedefliyor. Ayrıca proje kapsamında bölgeden Avrupa ülkelerine yönelik özellikle genç nüfus arasında yaygın olan göçün azaltılması ve kırsal bölgeleri tarıma açmayı hedeflediği gibi elde edilecek gelirle Bölge İslam birliklerinin kendi kendine yeterli öz kaynaklarını üretebilen bir yapıya kavuşması da bekleniyor.

Mülkiyeti İslam Birliğine ait olarak tarıma açılan 510 dönüm vakıf arazisi üzerinde etkili ve verimli bir tarımsal faaliyet için ihtiyaç duyulacak traktör, biçerdöver, mısır ekim makinesi, sulama makineleri, pulluk ve ekipmanlarından oluşan mekanizasyon desteği TİKA tarafından sağlandı. Temin edilen malzemeler proje tanıtım etkinliği kapsamında yetkililere teslim edildi.

Etkinliğe, Bosna Hersek Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç, Sırp Cumhuriyeti Meclis Başkanı Ramiz Salkiç, TİKA Saraybosna Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç, Tuzla Müftüsü Vahid Ef. Fazloviç, Biyelyina ve Yanya Proje Koordinatörü Azra Mediniç, Biyelyina ve Yanya İslam Birliği Meclisi temsilcileri ile çok sayıda Boşnak vatandaş katıldı.

Bosna Hersek Reis-ul Uleması Kavazoviç etkinlikte yaptığı açıklamada, Yanya’ya geldiğinde cami veya mektep açılışı olacağını düşündüğünü, ancak gördüğü manzaranın kendisini çok etkilediğini söyledi. İslam Birliği’nin daha önce cami ya da mektep yapımı için bağış aldığını ancak ilk kez tarıma açılan araziler için ekipman desteği alındığını belirten Bosna Hersek Reis-ul Uleması Kavazoviç, “TİKA’nın gerçekleştirdiği bağış kapsamında Bosna Hersek’te 1992-1995 yılları arasında süren savaş boyunca Biyelyina ve Yanya’dan sürülmüş ve geri dönmek isteyen ya da geri dönüp de iş bulamayan Boşnaklar, tarım alanında çalışarak iş bulma imkanına kavuşacaklar” dedi. “TİKA’nın ihtiyacımız olan şeyi görmesi ve böyle bir bağışta bulunması bizi çok mutlu etti” diyen Bosna Hersek Reis-ul Uleması Kavazoviç, bağışın sadece İslam Birliği için değil, tarımcılık ile uğraşan herkes için hayırlı olacağını kaydetti.

Bosna Hersek’te savaş sonrası yıllarda en büyük sorunun işsizlik olduğunu vurgulayan Bosna Hersek Reis-ul Uleması Kavazoviç, “Bosna Hersek’te yaşayan insanların çoğu yardımlara ihtiyaç duyuyor. Halkımız çalışkandır, fakat savaş bizi fakirleştirdi. Şimdi ise bir şeyler yapmak için fırsatımız var. Biz bağış ve yardım talebinde bulunmuyoruz. Biz halkımıza iş imkanı sağlayacak yatırımlar istiyoruz. TİKA bunu çok güzel bir şekilde yapıyor. Çünkü halkımıza balık vermiyor, balık tutmayı öğretiyor. TİKA’nın halkımıza balık tutmayı öğretecek türden projeleri hayata geçirmesi ülkemiz için çok önemli. Bu nedenle TİKA’ya ve Türkiye’ye teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Biyelyina ve Yanya Proje Koordinatörü Mediniç ise yaklaşık 6 ay önce vakıf arazilerinin tarıma açılması fikrini konuştuklarını ve bunu TİKA’nın desteği ile bu kadar kısa süre içerisinde hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Söz konusu projenin ülkenin diğer bölgelerine de örnek olmasını temenni ettiklerini belirten Biyelyina ve Yanya Proje Koordinatörü Mediniç, TİKA’nın verdiği malzemelerle bölgede tarıma başlayacaklarını ve arazilere buğday, mısır ve çeşitli sebzeler ekeceklerini sözlerine ekledi.

TİKA’nın Bosna Hersek Koordinatörü Dr. Oruç ise Bosna Hersek ve Türkiye’yi birbirine bağlayan ana unsurlardan birinin de vakıf kültürü olduğunu belirterek, “Vakıflar geçmişte olduğu gibi bugün de toplumun güncel ve can yakıcı problemlerine cevap arıyor. TİKA Bosna-Hersek’te 20 yıldır sadece tarihi eserlerin onarımı ile ilgili değil, Bosna Hersek’in işsizlik gibi güncel sorunlarının çözümü için de çalışıyor. Benzer projeleri gerçekleştirmeye devam edeceğiz” dedi.

Biyelina ve Yanya bölgesinde İslam Birliği işbirliğinde uygulanan projenin bir ilk niteliğinde olduğunu, ülkedeki vakıf arazilerinin ilk kez tarıma açıldığını ifade eden TİKA Saraybosna Koordinatörü Dr. Oruç, “Bu bizim için çok önemli bir proje. Böyle bir yardımı ilk defa Biyelyina ve Yanya’da gerçekleştirdik. Projenin, bölgedeki tarımın gelişmesi için önemli olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. Bosna Hersek’te işsizliğin en büyük sorunlardan biri olduğunu vurgulayan TİKA Saraybosna Koordinatörü Dr. Oruç, bugün gerçekleştirilen projeyle, bölgede 80 ile 100 civarında mevsimsel istihdam imkanı oluştuğunu belirtti.

Bosna ve Hersek’in en verimli ve geniş tarım arazilerine sahip Biyelyina ve Yanya bölgesinin, farklı sektörlerden projeleri bir araya getiren bir bölgesel kalkınma programı çerçevesinde ele alınması için İslam Birlikleri başta olmak üzere TİKA’nın bölge Sivil Toplum Kuruluşlarıyla temasları başlatıldı. Tarıma açılan vakıf arazileri projesinin ardından, elde edilen ürünleri değerlendirmek üzere önümüzdeki dönemde değirmen ve sebze meyve paketleme fabrikası kurmak gibi projelerle ilgili de görüşmeler yapıldı.

Sonraki Haber

Kazakistan Savcılık Enstitüsü Personeline Eğitim

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde Ankara’da, 15 kişilik Kazakistan Savcılık Enstitüsü heyetine Siber Suçlarla Mücadele ve Terörle Mücadele Radikalleşme Süreci ve Engellenmesi eğitimi düzenleniyor. Kazakistan Cumhuriyeti Başsavcılık Enstitüsü TİKA...