Haberler

31 Ekim 2013

Bosna Hersek'te Fethi Gemuhluoğlu Kütüphanesi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Tarafından Açıldı

Bosna Hersek’te çeşitli ziyaretlerde ve temaslarda bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile Yunus Emre Kültür Merkezi işbirliğinde Zenica Üniversitesi Felsefe Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne kurulan Fethi Gemuhluoğlu Kütüphanesi’nin açılışını yaptı.

Bosna ve Hersek’te Türkçe’nin öğretilmesi adına 9 yıldır faaliyet gösteren diğer üniversiteler bünyesinde yer alan, Türkiye’nin kültür elçiliği konumunda bulunan Zenica Üniversitesi Felsefe Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’ne TİKA tarafından tadilat ve donanım desteği sağlandı. Ayrıca söz konusu bölüme TİKA ve Yunus Emre Kültür Merkezi işbirliğinde Fethi Gemuhluoğlu Kütüphanesi’nin kurularak, donanımı gerçekleştirildi. Fethi Gemuhluoğlu Kütüphanesi düzenlenen törenle hizmete açıldı.

Fethi Gemuhluoğlu Kütüphanesi’nin açılış törenine, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türkiye Saraybosna Büyükelçisi Ahmet Yıldız, Zenica Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevad Zeçiç, Zenica Üniversitesi Felsefe Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrenci ve akademisyenleri, TİKA, Ziraat Bankası, Yunus Emre Kültür Merkezi yetkilileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Türk fikir adamı Fethi Gemuhluoğlu’nun adını taşıyan kütüphanenin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fethi Gemuhluoğlu’yla ilgili bir anekdotu paylaştı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kütüphanenin kurulmasına ve bölümün tadilatına verdiği destekten dolayı TİKA’ya ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Fethi Gemuhluoğlu
1922 yılında İstanbul’da doğan İrfan Fethi Gemuhluoğlu, 1940 yılında Haydarpaşa Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğrenimini sürdürdü. 1950–1955 yıllarında İstanbul’daki çeşitli okullarda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği yapan Fethi Gemuhluoğlu, 1955–1963 yıllarında İstanbul’un o zaman en önemli kültür ve spor etkinlikleri merkezi olan İstanbul Spor ve Sergi Sarayı’nın müdürlüğünü yaptı.

1963–1965 yıllarında Almanya’da kaldıktan sonra, 1965–1966 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü görevinde bulundu. 1966–1970 yılları arasında Türkiye Odalar Birliği Basın Müşaviri olan Fethi Gemuhluoğlu, zamanında eğitim alanında faaliyet gösteren çok sayılı vakıflardan biri olan Türk petrol Vakfı’nın kuruluşunu 1970 yılında gerçekleştirerek, vefatına kadar Genel Sekreterliğini yürüttü. Fethi Gemuhluoğlu 5 Ekim 1977 tarihinde İstanbul’da vefat etti.

Yakın tarihimize bir gönül ve hizmet adamı olarak damgasını vuran Fethi Gemuhluoğlu’nun kendi yazdıkları ile 1977–1978 yıllarında vefatından sonra hakkında yazılanların büyük bir kısmı, Dostluk Üzerine (1978) adlı kitapta toplanmıştı. Nuri Pakdil’in Fethi Gemuhluoğlu üzerine yazdığı Bağlanma(1979), hatıra ve deneme tarzında kaleme alındı.

Fethi Gemuhluoğlu’nun elimizde olan şiirleri ile 72 şairin kaleme aldığı büyük kısmı ithaf edilen şiirler ve yazılardan oluşan Gerçek Olan Aşktır (2000) adlı kitaptan sonra, kendi yazdığı yazılardan ve mektuplardan meydana gelen Dostluk Üzerine (2001) adlı kitap yayınlandı.

Birbirinden kopuk çevrelerin ortak bir aşk ve hizmet zemininde buluşması yönünde yoğun çaba harcayan Fethi Gemuhluoğlu, toplumu ve insanlığı bir bütün olarak ele alan yaklaşımından kaynaklanan birleştirici dostuk abidesi kişiliğiyle, sadece kendi nesli için değil, sonraki nesiller için de örnek şahsiyetlerden olmuştur.

Sonraki Haber

Arnavutluk'ta Güney-Doğu Avrupa'da Osmanlı Kültür Mirasının Restorasyonu Çalıştayı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile UNESCO işbirliğinde Güney-Doğu Avrupa’da Osmanlı Kültür Mirasının Restorasyonu çalıştayı Arnavutluk Cumhuriyeti Tarihi Eserler Enstitüsü binasında düzenlendi. TİKA ve UNESCO işbirliğinde Arnavutluk’ta Arnavutluk Cumhuriyeti Tarihi Eserler Enstitüsü binasında Güney-Doğu...