Haberler

08 Ekim 2013

Benin'de Bohıcon Pamuk Araştırma Enstitüsü Entomoloji Laboratuvarı'na Malzeme Desteği Verildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Benin Cumhuriyeti, Tarım Bakanlığı, Bohıcon Pamuk Araştırma Enstitüsü Entomoloji Laboratuvarı’na teknik malzeme desteğinde bulunuldu.

Benin Cumhurbaşkanı Dr. Boni Yayi’nin Türkiye’de gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah GÜL ile görüşme sırasında pamuk yetiştiriciliği konularında teknik işbirliği talepleri ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatı doğrultusunda TİKA tarafından Benin’de Pamuk Yetiştiriciliği projesi başlatıldı. Benin Cumhuriyeti’nde tarımsal üretim faaliyetleri içinde pamuk üretimi ilk sırada yer almakta olup ülke ekonomisinde önemli bir paya sahip olduğu biliniyor. Ülke nüfusunun yüzde 60’ ı pamuk üretiminden geçimini sağlıyor. Ayrıca Benin’de Pamuk üretimi toplam ihracatta yüzde 75’lik paya sahip.

Benin’de 2012-2013 pamuk üretim sezonunda yaklaşık 300 hektar alanda 250 bin ton pamuk hasadı yapıldı. 2013-2014 pamuk üretim sezonunda ise yaklaşık 450 hektar alanda pamuk ekimi gerçekleştirildi. Uzmanlar tarafından yapılan inceleme gezilerinde ülke genelinde, pamuk üretim yapılan alanlarda toprak işlemenin hayvan ve insan gücüyle yapıldığı, pamuk üreticilerinin tarım aleti ve makineye sahip olmadığı gözlendi. Ayrıca ülkede yer alan Bohıcon ve Parakuo araştırma enstitülerinin teknolojik seviyelerinin pamuk üretimi ve araştırmalarını gerçekleştirmek için gerekli olan tarım aleti ve makinaların son derece yetersiz ve mevcut olanların da çok eski teknoloji ürünü olduğu tespit edildi.

Benin Tarım Bakanlığı Bohicon Pamuk Araştırma Enstitüsü’ne yapılan inceleme ziyareti kapsamında Entomoloji Laboratuvarı’nın eksiklikleri tespit edildi. Bu çerçevede Benin Tarım Bakanlığı’nın talepleri doğrultusunda, TİKA tarafından Bohicon Pamuk Araştırma Enstitüsü Entomoloji Laboratuvarı tefrişi gerçekleştirildi. Proje kapsamında TİKA tarafından temin edilen laboratuvar malzemeleri, bilgisayarlar, projektör ve saha içi ulaşım için motosikletler yetkililere düzenlenen törenle teslim edildi.

Törende konuşan Tarım, Gıda ve Balıkçılık Bakanı Madam Fatouma Amadou Djıbrıl, TİKA ve Türkiye’ye teşekkürlerini iletti. Tarım, Gıda ve Balıkçılık Bakanı Madam Djıbrıl, iki ülke arasında söz konusu işbirliklerinin ve çalışmaların devam etmesini temennisinde bulundu. TİKA tarafından temin edilen alet ve ekipmanlar sayesinde pamuk zararlılarına yönelik teşhis ve tedavi yöntemlerinin modern ekipmanlarla daha sağlıklı tespit edilmesi hedefleniyor.

Sonraki Haber

Karadağ'da Plav Şehrinin Su İsale Hatları Yenileniyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Karadağ’ın güneydoğu bölgesinde yer alan Plav şehrinin su isale hatlarının yenilenmesi kapsamında çalışmalara başlandı. Karadağ’ın Plav şehrinde temiz su temini en büyük sorunlar arasında...