Haberler
17 Nisan 2013Başbakan Recep Tayyip Erdoğan TİKA'nın Moğolistan'daki Faaliyetlerini İnceledi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın Moğolistan’daki faaliyetlerini inceledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Moğolistan Meclis Binası’ndaki heyetler arası görüşme öncesinde yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki dostluk ve işbirliğini artırmak için Moğolistan’a ziyarette bulunduklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan, “Moğolistan’ın Türkiye’yi Hindistan, Güney Kore, Japonya, ABD ve AB ile 3. komşu olarak değerlendirmesi, Türkiye dostluğuna verilen önemin göstergesidir” dedi.
Türk ve Moğol halkları arasındaki dostluğun yüzyıllara dayandığına işaret eden Erdoğan, “Bu topraklarda şekillenen bu dostluğu geliştirmek istiyoruz. Özellikle Moğolistan’ın Türkiye’yi Hindistan, Güney Kore, Japonya, ABD ve AB ile birlikte üçüncü komşu olarak değerlendirmesini, Türkiye’ye, Türkiye’nin dostluğuna atfedilen önemin göstergesi olarak görüyoruz’’ diye konuştu.
Görüşmede, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Mevlüt Çavuşoğlu ve Menderes Türel, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, TİKA Başkanı Serdar Çam yer aldı.
Başbakan Erdoğan’dan Tonyukuk Yazıtları’na ziyaret
Moğolistan’daki ziyaret ve incelemeler kapsamında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulan Batur’da bulunan Türk Tarihinin en eski yazıtları arasındaki Tonyukuk Yazıtları’nı ziyaret etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbegdorj ile kahvaltıda bir araya geldi. Başbakan Erdoğan, yaklaşık 1 saat süren kahvaltının ardından şehir merkezine 60 kilometre mesafedeki Tonyukuk Yazıtları’nın bulunduğu alana geçti. TİKA tarafından korumaya alınan alanda incelemelerde bulundu. Başbakan Erdoğan, burada yetkililerden yazıtların tarihi hakkında bilgi aldı.
Bilge Tonyukuk adıyla da bilinen ilk Türk yazar, tarihçi ve devlet adamı olan Tonyukuk İltiriş Kağan, Kapgan Kağan, İnel Kağan ve Bilge Kağan’ın başveziri olmuş ve savaşlarda başkomutan olarak görev yapmıştı.
Tonyukuk adına, MS. 720-725 yıllarında kitabe diktirmişti.
Kültür Merkezi hizmete açıldı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha sonra TİKA ve Dosteli Derneğinin katkılarıyla yapılan Konya Kültür Merkezi ve Camisi’nin açılışını yaptı.
Başbakan Erdoğan, Ulan Batur’da çoğunluğunu Kazak Müslümanların oluşturduğu mahallede yapılan caminin açılış kurdelesini eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve eşi Münevver Arınç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve eşi Esra Şimşek’le birlikte kesti. Başbakan Erdoğan, açılış töreninde yaptığı kısa konuşmada, ’’Size Türkiye’den selam getirdim’’ diyerek, kültür merkezi ve caminin hayırlı olması dileğinde bulundu. Başbakan Erdoğan daha sonra Cuma namazını burada kıldı.
Ulanbator’daki Ankara Caddesi açıldı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Moğolistan’ın başkenti Ulanbator’da Ankara Caddesi’nin açılışını yaptı. TİKA ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla çevre düzenlemesi ve asfaltlanması yapılan Ankara Caddesi’nde bulunan Atatürk İlkokulu’nun bahçesinde düzenlenen törende konuşan Arınç, “Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’la gerçekleştirdiğimiz ziyaret çerçevesinde Ankara Caddesi’nin açılışında bulunmaktan büyük gurur duyuyorum” dedi.
Caddenin düzenlemesi için katkı sağlayan Moğol yetkililer ile TİKA ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür eden Başbakan Yardımcısı Arınç, “Caddenin bizim için büyük bir önem taşıyan özelliği, üzerinde büyük bir prestije sahip olan Atatürk İlkokulu’nun bulunmasıdır. Daha önce 5’inci Okul olarak adlandırılan bu güzel eğitim kurumuna Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk’ün adının verilmesi bizim için övünç kaynağıdır” diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Arınç, Türkiye’de de Moğol tarihinin en önemli karakteri olan Cengiz Han’ın adının yaşatılmasına büyük önem verildiğini kaydederek, “Biz de Cengiz Han’ın adını ülkemizde yaşatıyoruz. Ankara’da büyük bir caddeye ve parka Cengiz Han’ın adını verdik. Bu park içindeki Cengiz Han anıtı, ebedi dostluğumuzun sembolü olarak kalacaktır” ifadesini kullandı.
TİKA’nın dünyanın pek çok bölgesinde hayırlı hizmetler yaptığını bildiren Başbakan Yardımcısı Arınç, “TİKA’nın Moğolistan’ın kalkınmasına katkı vermeye devam edeceğini de bu vesileyle bildirmek isterim” değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmasının ardından Başbakan Yardımcısı Arınç, açılış kurdelesini Ulanbator Valisi ve Ulanbator Büyükşehir Belediye Başkanı Batüül Erdene, Çingiltei Belediye Başkanı Ganbold Davaa, Atatürk Okulu Müdürü Baast Jambaa ve TİKA Başkanı Serdar Çam’la Moğol geleneklerine uygun şekilde beyaz eldiven giydikten sonra kesti.
Açılışın ardından Arınç, okul bahçesinde kurulan Moğol çadırına misafir oldu. Arınç’a geleneksel Moğol ikramları sunuldu.
Bilge Kağan ve Kül Tigin anıtlarını incelediler
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Orhun Vadisi’ndeki Bilge Kağan ve Kül Tigin anıtlarının yer aldığı müzede incelemelerde bulundu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte Moğolistan’a gelen Başbakan Yardımcısı Bozdağ ve Bakan Çelik, helikopterle başkent Ulan Batur’a 400 kilometre mesafedeki Karakurum bölgesine geçti. Türk tarihinin en eski belgeleri olarak bilinen Orhun Vadisi’ndeki yazıtların korunduğu müzeyi ziyaret eden iki bakan, çevre sakinleri tarafından coşkuyla karşılandı.
Yerel müzik dinletisinin ardından bölge halkı Başbakan Yardımcısı Bozdağ ve Kültür ve Turizm Bakanı Çelik’e birer at hediye etti.
Cuma namazını müze alanındaki kıl çadırda kılan Başbakan Yardımcısı Bozdağ ve Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, 2005 yılında TİKA tarafından açık alanda yıpranmaması için o bölgede kurulan müzeye taşınan yazıtları inceledi.Yazıtların bulunduğu vadiden çıkarılan diğer tarihi kalıntıları da inceleyen Başbakan Yardımcısı Bozdağ ile Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, bölge sakinleriyle de sohbet etti.
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, 2005 yılına kadar açık arazide hiçbir koruma unsuru olmaksızın duran Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarının, 2005 yılında Başbakan Erdoğan’ın bölgeye yaptığı ziyaretin ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin koruması altına alındığını hatırlattı. Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, ’’Asıl milliyetçilik budur. Türk tarihinin en eski ve en önemli belgeleri konumunda olan bu anıtlar, bu alanda öylece korunmasız ve açıkta, doğaya terk edilmiş şekilde duruyordu. Başbakanımızın talimatıyla TİKA, burada özel ve önemli bir çalışma başlattı. Eserler müzeye taşındı. Bulundukları yere ise aslına uygun olarak yapılan kopyaları konuldu. Böylece Türk tahinin en değerli hazineleri koruma altına alındı. Bu bölgeye geliş için yol yoktu. 46 kilometrelik yolu da Türkiye Cumhuriyeti yaptı’’ diye konuştu.
Sonraki Haber
TİKA, Etyopya Kalkınma Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası Arasında Teknik İşbirliği Mutabakat Zaptı İmzalandı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Etyopya Kalkınma Bankası ve Türkiye Kalkınma Bankası arasında teknik işbirliği mutabakat zaptı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı binasında imzalandı. İmza törenine, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Etyopya Kalkınma...