Haberler
15 Mart 2018Bangladeşli Çocuklara Terapi Merkezi Kuruldu
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Bangladeş’te Institute of Child Health and Shishu Sasthyo Foundation Hospital terapi merkezi kuruldu.
Bangladeş’te 1938 yılında “pediatrinin babası” olarak tanınan Dr. M R. Khan tarafından kurulan ve bugün 250 yatak kapasitesi ile günde 700 ilâ 1500 çocuk hastanın tedavi edildiği, Bangladeş’in en büyük ikinci; ancak bazı araştırma alanları ile ülkede tek olma özelliğine sahip Institute of Child Health and Shishu Sasthyo Foundation Hospital terapi merkezi hizmete açıldı.
Bangladeş'te iklim değişiklikleri ve yetersiz beslenme başta olmak üzere ülkenin zorlu koşulları, çocuk gelişimini olumsuz etkiliyor. Özellikle kuzey bölgelerinde, deniz seviyesinin yükselmesi ve sel sebebiyle temiz suya erişimin oldukça zorlaştığı Bangladeş’te yapılan araştırmalar, yeni doğan çocukların kanındaki kurşun düzeyinin yüksek olduğunu ve bu durumun çocuk gelişimini yavaşlatarak, nörolojik rahatsızlıkları arttırdığını ortaya koyuyor. Ayrıca sivrisinek kaynaklı hastalıkların da yaygın görüldüğü ülkede, güney batı bölgelerinde çoğu çocuk erken yaşta sıtma geçirerek ve kalıcı etkileri ile hayat boyu mücadele ediyor.
ICH and SSF Çocuk Sağlığı Derneği Hastanesinde; genel tıbbi hizmetler, cerrâhi müdahale, nörolojik bilimler, yeni doğan özel bakım, ağız ve diş sağlığı, dermatoloji, göz sağlığı ve kulak burun boğaz alanlarında hizmet veriliyor. Ayrıca günde 400’den fazla çocuk hasta için patoloji tahliline ihtiyaç duyulan hastane bünyesinde bulunan düşük kapasiteli patoloji ve mikrobiyoloji laboratuvarlarında kısıtlı sayıda hasta için tahlil imkânı sunuluyor.
Hastane bünyesinde nörolojik rahatsızlıkları olan çocuklar için kurulan terapi alanı ile Bangladeş’in en önemli çocuk hastanelerinden birinde tek bir çatı altında kapsamlı bir tedavi imkânı sağlanabilmesi amaçlanıyor. Epilepsi, ensefalit, genetik bozukluklar, yenidoğan konvülsiyonları ve metabolik hastalıklar gibi nörolojik rahatsızlıklar üzerine uzmanlaşmış çocuk hastanesine, günde 2 ilâ 4 çocuk akut nörolojik rahatsızlar ile giriş yapıyor.
Mevcut durumda hastane çatısı altında bir nörofizyoloji laboratuvarı bulunmaması nedeniyle, çok sayıda çocuk hasta farklı hastanelere sevk ediliyor ve teşhis konulduktan sonra zaman zaman yeniden ICH and SSF Çocuk Sağlığı Derneği Hastanesinde tedavi altına alınıyor. Bu durum akut durumdaki pek çok çocuk hasta için vakit kaybına sebep oluyor ve bu süreç esnasında çocuk hastaların bazılarının durumu ağırlaştırıyor.
TİKA tarafından Türkiye’den temin edilen ve tamamına yakını yerli ekipmanlar ile hastaneye gelen tedaviye muhtaç çocukların, başka bir yere nakilleri yapılmadan tedavi imkanı sağlanmış oldu.
Sonraki Haber
Özbekistan ve Türkiye Tecrübelerini Paylaşıyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Emniyet Genel Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen ve 2007–2008 döneminde başlayan “Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği Projesi’ne 2011 yılında Özbekistan’ın dâhil edilmesiyle başarılı bir şekilde yürütülüyor. Uluslararası Polis Eğitimi İşbirliği...