Haberler

22 Ağustos 2014

Azerbaycan'da Arıcılığın Geliştirilmesine ve Yaygınlaştırılmasına Yönelik Destek Devam Ediyor

Azerbaycan’da arıcılığın geliştirilmesine ve yönelik Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından sağlanan destek çalışmalarına 2014 yılı içerisinde de devam ediliyor.

Azerbaycan’ın batı bölgelerinde hayata geçirilmekte olan “Çiçekli Hat” Azerbaycan’da Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi kapsamında, Gence ve Şemkir Bölgeleri’nde düzenlenen tören ile 100 aileye 1.000 adet arı kolonisi dağıtıldı.

Azerbaycan’da ekonominin petrol ve doğalgaz gibi doğal kaynakların üretimi ve ihracatına bağlı tek taraflı gelişiminin azaltılarak ve bölgesel farklılıkların giderilmesi yoluyla devamlı ve dengeli bir kalkınmanın sağlanması ve ülkenin dengeli ve devamlı gelişimini amaçlayan sosyo-ekonomik kalkınma sürecinde tarım sektörünün potansiyeline özel bir önem veriliyor. Azerbaycan geniş çeşitliliğe sahip iklimsel özellikleri ile tarım ve hayvancılık için uygun bir bölge olma özelliği taşıyor. Tarım sektörü içerisinde arıcılık özel bir öneme sahip olmakla birlikte, geliştirilme ve yaygınlaştırılmasına ihtiyaç duyuluyor.

Azerbaycan’da arıcılığın geliştirilmesine ve yaygınlaştırılmasına yönelik olarak TİKA tarafından 2014 yılı içerisinde ülkenin Gürcistan ve Ermenistan ile mücavir batı vilayetlerinde “Çiçekli Hat” Azerbaycan’da Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi hayata geçiriliyor. Proje ülkenin kırsal bölgelerinde arıcılık işletmelerinin kurulması, çoğunluğunu göçmen ve mültecilerin oluşturduğu 100 aileye yönelik olarak aile bütçelerine ek gelir oluşturulması, arıcılığın kırsal kesimde yaşayan aileler için alternatif gelir kaynağı olarak yaygınlaştırılması, arıcılık ile uğraşan işletmelerin kapasitelerinin gelişiminin sağlanması amacıyla 1.000 adet arı ailesinin oluşturulması, anılan işletmelere gereken malzeme ve ekipmanların sağlanmasını ve eğitimlerin verilmesini içeriyor.

Proje kapsamında Gence İpekçilik Enstitüsü’nde toplam 105 kişiye iki grup halinde olmak üzere arıcılıkla ilgili 3’er günlük teorik ve pratik eğitimler verildi. Eğitimlerde başarılı olan 100 kişiye, aile başına 10’ar arı kolonisi olmak üzere toplam 1.000 arı kolonisi ve gerekli arıcılık malzemeleri dağıtıldı. Gence ve Şemkir bölgelerinde düzenlenen dağıtım törenine TİKA Bakü Program Koordinatörü Mustafa Haşim Polat, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Milletvekili Melahat İbrahimkızı, Azerbaycan Arıcılar Birliği Başkanı Şamil Guliyev ve projeden faydalanan vatandaşlar katıldı.

Dağıtım töreninde bir konuşma yapan TİKA Bakü Program Koordinatörü Polat, Azerbaycan’da arıcılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik TİKA tarafından gerçekleştirilen proje ve faaliyetler ile ilgili bilgi verdi. TİKA Bakü Program Koordinatörü Polat, TİKA’nın Azerbaycan’da arı ırkının korunması, damızlık ana arı yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve uzman arıcı yetiştirilmesine yönelik sürdürülen proje ve faaliyetlerin, son üç yıl içerisinde kırsal bölgelerde ihtiyaç sahibi ailelere arı kolonileri ve malzemeleri dağıtılmak suretiyle bölgelerde arıcılığın yaygınlaştırılması ve kırsal nüfusun gelir ve istihdamına katkı sağlandığını ifade etti. Üç yıl boyunca hayata geçirilen proje kapsamında Azerbaycan’ın değişik bölgelerinde 300 aileye 3.000 arı kovanı dağıtılmış olduğunu bildiren TİKA Bakü Program Koordinatörü Polat, arıcılığın geliştirilmesine yönelik projelerin Azerbaycan Tarım Bakanlığı işbirliğinde arıcılık ve bal laboratuvarlarının kurulması, arı kolonileri temin edilen kişilerin ortak bir marka altında bal üreterek pazara çıkarmalarının sağlanması çalışmaları ile devam edileceğini de sözlerine ekledi.

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Milletvekili İbrahimkızı ise, Azerbaycan’da kırsal nüfusun istihdam ve refahına olumlu katkılar sağlayan arıcılık projeleri dolayısıyla TİKA ’ya teşekkür etti. Azerbaycan Arıcılar Birliği Başkanı Guliyev de, TİKA’nın Azerbaycan’da arıcılığın geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik müstesna katkılarından bahsederek, arı gen kaynaklarının korunması, damızlık ana arı üretimi ve arı yetiştiriciliğinde çağdaş yöntem ve uygulamaların Azerbaycan’da ilk defa TİKA projeleri kapsamında hayata geçirilmiş olduğunu belirtti.

Sonraki Haber

Türk Boşnak Yapımı Üç Yol Filmi Sinemaseverle Buluştu

Bosna’da yaşanan savaşın izlerini silmek ve Saraybosna’yı yeniden kültür ve sanatın adresi yapmak amacıyla organize edilen 20. Saraybosna Film Festivali kapsamında, Faysal Soysal’ın ilk uzun metraj projesi olan ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın...