Haberler
25 Mart 2014Arnavutluk'ta Geraldina Obstetrik-Jinekolojik Üniversite Hastanesine Kurulan Laboratuvar Hizmete Açıldı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Arnavutluk’ta Geraldina Obstetrik-Jinekolojik Üniversite Hastanesine Fatma Makbule Hanım anısına laboratuvar kurulumu gerçekleştirildi.
Geraldina Obstetrik-Jinekolojik Üniversite Hastanesi Laboratuvarı’nda teşhis maksadıyla kullanılan tıbbi cihazların eksik ve yetersizliği nedeniyle iyi şartlarda sağlık hizmeti sağlanamıyor ve teşhislerinde sorunlar yaşanıyordu. Donanım imkânlarının yetersiz ve hasta popülasyonunun yoğun olduğu hastanede TİKA tarafından gerçekleştirilen Geraldina Obstetrik-Jinekolojik Üniversite Hastanesine Laboratuvar Kurulumu Projesiyle doktorların çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve modern tıp teknolojisinin imkânlarından faydalanması ve hastalarının en iyi şekilde teşhis edilmesi hedefleniyor. Proje kapsamında, yeni teknik ekipmanların da sağlandığı laboratuvarın açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
Arnavutluk’un ilk kadın doğum doktoru olan Türk kökenli Makbule Fatma Hanım’ın isminin verildiği laboratuvarın açılış törenine, Türkiye Tiran Büyükelçisi Hidayet Bayraktar, Arnavutluk Cumhuriyeti Sağlık Bakanı İlir Beqja, Geraldina Obstetrik-Jinekolojik Üniversite Hastane Müdürü Blenard Nonaj, TİKA Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Birol Çetin, TİKA yetkilileri katıldı.
Türkiye Tiran Büyükelçisi Bayraktar açılışta yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerin sadece siyasi, ekonomi alanlarında sınırlı kalmayarak sağlık alanında da TİKA vasıtasıyla gerçekleştirilen projelerle devam ettiğini söyledi. Türkiye Tiran Büyükelçisi Bayraktar, Arnavutluk’ta gerçekleştirdiği projelerden dolayı TİKA’ya teşekkürlerini iletti.
Arnavutluk Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Beqja ise, gerçekleştirilen bu proje ile imkânları yetersiz olan Geraldina Obstetrik-Jinekolojik Üniversite Hastanesi Laboratuvarı’nın Avrupa standartlara göre ve modern bir laboratuvara kavuşturulduğunu söyledi. TİKA’nın bu alandaki desteğinin önemli bir eksikliği giderdiğini ifade eden Arnavutluk Cumhuriyeti Sağlık Bakanı Beqja, TİKA’nın desteği ile bakanlıklarına yapılan projelerden dolayı teşekkürlerini ileterek mevcut işbirliğinin devam etmesi temennisinde bulundu.
TİKA Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Çetin ise, Fatma Makbule Hanım Laboratuvarında çalışacak olan doktorların yaralanabileceği modern bir laboratuvarı Geraldina Obstetrik-Jinekolojik Üniversite Hastanesi’ne kazandırmaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. TİKA Tiran Koordinatörü Prof. Dr. Çetin, TİKA’nın gerçekleştireceği projelerle Arnavutluk halkının her zaman yanında olacağını ifade etti.
Fatma Makbule Hanım kimdir?
Makbule Fatma Hanım, 1902 yılında Edirne’de doğdu. İstanbul Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra, Türkolog ve bürokrat olan Arnavut kökenli Tahir Dizdari ile evlendi. Arnavutluk’un talebi üzerine, 1921 yılında bu ülkeye yerleşti. Arnavutluk’ta komünist rejim döneminde eşi tutuklanan ve kendisi de Arnavutluk’un farklı kentlerine sürgün edilen Makbule Fatma Hanım, yaşadığı tüm zorluklara rağmen bu ülkeyi terk etmedi. Makbule Fatma Hanım’ın, Arnavutluk’ta kaldığı süre zarfında, 20 binden fazla doğum gerçekleştirdiği belirtiliyor.
Sonraki Haber
TİKA'dan Etiyopya'ya Ambulans Desteği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından, Etiyopya’nın Harar bölgesine tam donanımlı 2 ambulans desteğinde bulunuldu. TİKA, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın Başbakan Yardımcılığı görevi döneminde ziyarette bulunduğu Etiyopya’nın Harar Eyaleti Sağlık Bakanlığı’nın, anılan ziyaret sırasında...