Haberler
06 Ocak 2012Afganistan'ın Vardak Vilayetinde Bahçecilik ve Hayvan Ürünleri Alanında Kapasite Geliştirme Eğitimi
Dünyanın pek çok ülkesinde uygulanmakta olan tarım projeleri ile bölgeler arası ekonomik ve sosyal farklar ortadan kalkıyor. Yaşam standardı yükseliyor, yatırım teşvik ediliyor ve kırsalda altyapının ihtiyaçlar doğrultusunda tamamlanması sağlanıyor. Üreticiler için pazarın talepleri doğrultusunda eğitim programları düzenlenirken; üretim modelleri pazarın dinamik sektörlerine doğru yönlendiriliyor.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Afganistan’ın Yeniden İmarı doğrultusunda gerçekleştirdiği proje ve faaliyetlere devam ediyor.
Ekonomisinin yaklaşık %80’i tarıma dayalı olan Afganistan İslam Cumhuriyeti Vardak Eyaletinde, TİKA ve Türk İl İmar Ekibi tarafından Kapasite Geliştirme Programı doğrultusunda çiftçilere 10 gün süren bir eğitim programı düzenlendi.
Ekonomisinin yaklaşık %80’i tarıma dayalı Vardak Vilayeti genelinde verilen bu eğitim programı dâhilinde, kent tarımına yönelik; meyve bahçeleri kurulması ve bakımı, verim çağındaki bahçelerin bakımı, meyve hastalıkları ve zararlıları ile mücadele gibi konular uygulamalı olarak ele alındı. Ayrıca Elmasıyla ünlü olan Vardak Eyaletinde, elma hasadı, muhafaza olgunluğu, verim çağındaki ağaçların bakımı gibi konularda çiftçiler bilgilendirildi.
Eğitim programı sırasında bugüne kadar kullanılmamış olan bordo bulamacının hazırlanması ve kullanım teknikleri de katılımcılara aktarıldı.
Proje kapsamında her çiftçiye 1’er adet olmak üzere toplam 900 adet ilaçlama makinesi, 900 adet budama testeresi, 900 adet büyük boy budama makası ve 900 adet küçük boy budama makası dağıtımı gerçekleştirildi. Bahçe ziraatı yapan çiftçilerin bahçecilik makine ve donanım ihtiyaçları karşılandı. Eğitim alan çiftçi sayıları ilçelerin meyve üretim alanlarına göre belirlenip, programdan her ilçe çiftçisinin yararlanması sağlandı.
TİKA’nın desteğiyle Vardak Vilayeti’nde inşa edilen iki adet 500 ve 1000’er ton kapasiteli iki adet modern soğuk hava deposu halkının hizmetine sunuldu. Şu an kullanılmakta olan bu depolardan sonra Vardak Vilayeti’nden yurt dışına kaliteli ve pazar rekabeti olan elma ihracatı da yapılmaya başlanıldı. İlave olarak, yer altı muhafaza depolarına ilave olarak 500 ton kapasiteli tarımsal ürün muhafaza deposunun inşası tamamlanarak Vardak Tarım Müdürlüğü’nün hizmetine sunuldu. Anılan depoda, tohumluk olarak gelen buğday ve arpanın daha sağlıklı ortamlarda muhafaza edilmesi ve tarımsal gübreleme malzemelerinin uygun ortamda muhafaza edilmesi imkânı sağlandı.
Ayrıca, yine TİKA’nın desteğiyle inşa edilen “Vardak Meydan şehir Veteriner Kliniği” çalışmaları ve Türkiye’de verilen diğer tarımsal kapasiteyi artırma programları neticesinde Vardak’ta ziraat alanında halkın yaşam kalitesinde ve ürün verimliliği konusundaki etkileri gözlendi.
Diğer bir kapasite geliştirme programı ise hayvan üreticilerine yönelik olarak gerçekleştirildi. Programda, Vardak Vilayeti’nin ilçelerinde ve köylerinde sığır yetiştiriciliği yapmakta olan 810 çiftçinin davet edildi, sığır barınakları, sığır bakım ve besleme ile besicilik konularında katılımcılar eğitildi. İşbirliği çalışmaları doğrultusunda, Türkiye’de de 4 ay kurs görmüş olan Afgan Veteriner Hekimlere hayvan hastalıkları ile mücadele eğitimi verildi. Bu kapsamda her bir kursiyere 1’er adet yayık, 1’er adet süt pişirme kazanı verildi.
Her iki eğitim programının sonrasında da Vardak Valiliği, Vardak Tarım Müdürlüğü ve katılımcılar düzenlenen tarım projelerinden dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. Ülkemize ve TİKA’ya teşekkür eden Vardaklı çiftçiler, tarım projelerinin geleneksel hale gelmesinin kendilerine daha fazla fayda sağlayacağını ifade etti.
Sonraki Haber
TİKA "evladı Osman"ı Yalnız Bırakmadı
Libya’nın Tacure ilçesinde “Evladı Osman” olarak bilinen 9 adet Türk mahallesi bulunmakta ve mahalle sakinleri kendilerini Türk kökenli olarak kabul etmektedir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet Libya ziyareti sırasında bu mahalleleri ziyaret etmiş;...