Haberler
09 Nisan 2015Afganistan'da Kabil Askeri Lisesi'ne Teknik Donanım Desteği
Kabil Askeri Lisesi’nin kazan dairesi ve 200 KVA’lık trafo kurulumu Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından tamamlandı.
1935 yılında Türkiye tarafından kurulan ve 1940-1950 yılları arasında eğitimci-danışman olarak Türk subaylarının görevlendirildiği Kabil Askeri Lisesi Afganistan’ın en eski eğitim kurumu olarak biliniyor. Söz konusu kurum askeri personel açığının giderilmesi açısından önemli bir boşluğu dolduruyor.
Çağın gereklerine uygun, modern bir eğitim tesisi olarak Türkiye Cumhuriyeti tarafından yeniden inşa edilen Kabil Askeri Lisesi’nin ana hizmet ve eğitim binaları son olarak; kazan dairesi ve 200 KVA’lık trafo kurularak tamamlandı. Açılış ve teslim merasimi TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve Afganistan tarafından yüksek düzey katılım ile gerçekleştirildi.
Törene TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam’ın yanı sıra Afganistan İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı temsilcileri, Milletvekilleri İnayatullah Babur Farahmand, Muhammed Yusuf Sabir ve Enver Sadat, Kabil Askeri Lisesi Komutanı Tuğgeneral Hayır Muhammed Havri, Kabil Hamid Karzai Havaalanı Komutanı Tümgeneral Cahit Bakır, TİKA Doğu ve Güney Asya, Pasifik ve Latin Amerika Daire Başkanı Dr. Rahman Nurdun, TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin, Kabil Eğitim Yardım Dayanışma Komutanı Tuğgeneral Şafak Gök ve çok sayıda subay ve askeri okul öğrencisi katıldı. Törende TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Kabil Hamid Karzai Havaalanı Komutanı Tümgeneral Cahit Bakır, ve Kabil Askeri Lisesi Komutanı Tuğgeneral Hayır Muhammed Havri bir konuşma yaptı.
Kabil Askeri Lisesi Komutanı Tuğgeneral Havri konuşmasında tamamlanan eserler için TİKA aracılığıyla Türkiye’ye teşekkürlerini sunarak Kabil Askeri lisenin tarihinin oluşturulmasında Türkiye’nin önemine ve yerine değindi. Programın devamında ise Kabil Hamid Karzai Havaalanı Komutanı Bakır, iki ülkenin derin tarihine değinerek hali hazırda Türkiye’nin Afganistan’daki Askeri alanda yapılan faaliyetleri anlattı.
TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ise konuşmasında bu toprakların ata toprağımız olduğunu ve bu toprakların tarih boyunca büyük medeniyetler ve büyük âlimler yetiştirdiğini vurgulayarak, TİKA ve Türkiye tarafından yapılan faaliyetlerin bir yardım olmadığını, aksine bir kardeşin bir kardeşiyle var olanı paylaştığı anlamına geldiğini ifade etti. Program hatıra fotoğrafı çektirilerek binanın gezilmesi ile sona erdi.
Sonraki Haber
Somali'de 400 Bin İnsan Temiz İçme Suyuna Kavuşturuldu
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü işbirliği ile yürütülen “Somali Temiz Suya Erişim Projesi” kapsamında Somali’de yaklaşık 400 bin insan temiz içme suyuna kavuşturuldu. TİKA Somali’de su-sanitasyon alanındaki...