Haberler
09 Haziran 2016Afganistan’da Türkçe Öğrenimine Yoğun İlgi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kabil Rabbani Üniversitesi Türkoloji Bölümünde Türkçe öğreniminde faaliyet gösteren iki sınıfa tadilat ve donanım desteği verilerek, sınıflarda Türkçe eğitimi verecek 2’si Afgan 1'i Türk olmak üzere 3 öğretmen tahsisi yapıldı.
Afganistan'da Türkçe öğrenimine ilgi her geçen gün artıyor. Gerek kamu kurumları gerekse Üniversiteler ve dengi eğitim kurumlarında bir taraftan Türkçe öğrenimi için talep artışı yaşanırken diğer taraftan da bu talebi karşılamak için yeni kurslar ve Üniversitelerde açılan Türkoloji bölümlerinde Türkçe eğitmen ve bu bölümlerin ihtiyaçlarına yönelik talepler de yoğunlaşıyor.
TİKA Kabil Koordinatörlüğü tarafından gerek bu eğitim kurumlarının ihtiyaçlarının karşılanması gerekse Afganistan'daki bazı kamu kuruluşlarından gelen Türkçe eğitimi taleplerinin değerlendirilmesi için başlatılan proje çerçevesinde üniversitelerin Türkoloji bölümü öğrencileri, eğitim kurumları ile kamu kurumlarının çalışanlarından yaklaşık 424 kişinin Türkçe eğitmen ve bu eğitimler için gerekli ihtiyaçları karşılanıyor. Bu çerçevede Kabil Rabbani Üniversitesi’nde Rektörlük tarafından kendi imkânları ile açılan 175 öğrencili Türkoloji bölümüne, TİKA Kabil Koordinatörlüğü tarafından 4 sınıf ve bu sınıflarda Türkçe eğitimi verecek 2’si Afgan 1'i Türk 3 öğretmen tahsisi yapıldı.
Türkçe Sınıflarının açılış töreninde konuşan Rabbani Üniversitesinin Rektörü Doç. Dr. Gulam Dastagir Havrin Türkoloji Bölümünü kendi imkânlarıyla kurduklarını belirterek, “İki sınıfta 200 civarında öğrencimiz ders görüyor. Meydana gelen depremden dolayı sınıflar büyük hasar gördü. Sıra ve masalarımız çok eskimişti. Öğretmen konusunda sıkıntılarımız vardı. TİKA var olan iki sınıfımızın tadilatını ve donanımını gerçekleştirdi. Ek olarak iki sınıf açarak ve ikisi Afgan biri Türk öğretmeni daha bölümümüze tahsis ederek öğrencilerimizin yüzlerini güldürdü. Sınıfların durumundan ve öğretmen eksikliğinden dolayı bölümden kaydını almak isteyen öğrenciler vardı, ancak yapılan destekten sonra bu iki öğrencinin moralleri yükseldi ve kayıtlarını sildirmekten vazgeçtiler” dedi.
Rabbani Üniversitesi’nde Türkçe sınıflarının açılış töreninde gerçekleştirilen proje ile ilgili açıklamalarda bulunan TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin, Türkçeye yönelik ilginin Afganistan'da giderek arttığını belirterek, “Bu alanda gerek kamu kurumları gerekse eğitim kurumlarından gelen talepleri elimizden geldiğince değerlendiriyoruz. Türkçe eğitiminin yaygınlaştırılması için desteğimizi sürdüreceğiz'' dedi.
Rabbani Üniversitesi’nin herhangi bir talep olmadan, Üniversite yönetiminin kendi takdiri ile Türkoloji Bölümünü açtığına dikkat çeken Şahin, “Bulunduğumuz üniversite Kabil Rabbani Üniversitesi burada kendi imkânları ile 2 sınıf olarak Türkoloji bölümü açmışlar; biz bu sayıyı 4 sınıfa çıkarttık. Depremde hasar gören bina ve sınıfların tadilatını üstlendik; sıra ve donanım takviyesi yaptık. İdari binalarını öğretmenlerin rahat şekilde çalışacakları hale getirdik. 2’si Afgan vatandaşı 1 TİKA öğretmeni Türk vatandaşı olmak üzere 3 öğretmen takviyesi yaptık. Türkiye’deki Ankara Üniversitesi’nden güncel kitaplar getirerek teorik kısmı yeniledik. Burada şimdi 170 öğrencimiz Türkçe öğrenecekler. Gayet de güzel Türkçe konuşuyorlar. Amacımız Afganistan’da ileride lazım olacak Türkçe öğretmenlerini burada yetiştirmek ve Afganistan devletinin kendi isteğiyle açtığı bu bölümü destekleyerek onları bu yolda yalnız bırakmamak. Bu bizim talebimizle değil Afganistan’ın kendi isteği ile açtığı bir bölüm bu açıdan baktığınızda Afganistan'ın Türkçeye ne kadar önem verdiğini de görebiliyorsunuz. Daha güzeli biz burada görev yapan 2 öğretmenimizi daha önce TİKA’nın desteği ile kurulan Kabil Üniversitesi Türkoloji Bölümü mezunlarından seçtik, Kabil ve Ankara TÖMER’de eğitime tabi tuttuk. Böylece Türkçe okuyan 2 Afganistan genci mezun olup burada Afgan öğrencilere Türkçe eğitimi vermeye başladı'' diye konuştu.
TİKA Afganistan Koordinatörlüğü Rabbani Üniversitesi’nde okuyan Türkoloji bölümü öğrencilerine, Sufi İslam Kız Okulu’nda okuyan öğrencilere, Afganistan Arşiv Dairesi Başkanlığı ve 3 Afgan milli televizyonunda çalışan personele Türkçe eğitimleri için destek veriyor. Önümüzdeki dönemde Afgan Kamu kurumları ve eğitim kurumlarında benzer projelerle Türkçe eğitimi görenlerin sayısının 424’den 1000 e ulaştırılması hedefleniyor.
Sonraki Haber
TİKA’dan Pakistan’da Kırsal Bölgede Yaşayan Genç Kızlara Bilgisayar Laboratuvarı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Amir Begum Derneği işbirliğinde Pakistan’ın Orta Pencap kırsalındaki Wasewe Wala Köyü’nde genç kızlara yönelik bilgisayar laboratuvarı kuruldu. TİKA, Pakistan’da gerçekleştirdiği projelere yenilerini eklemeye devam ediyor. Bu kapsamda...