Haberler

31 Ocak 2012

7. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi Sudan'da Yapıldı

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Afrika Enstitüsü ile Sudan Uluslararası İşbirliği Bakanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen 7. Uluslararası Türk-Afrika Kongresi 18-19 Ocak 2012 tarihlerinde Hartum’da gerçekleştirildi. Kongreyle eş zamanlı olarak Türkiye-Sudan yuvarlak masa toplantıları ve Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kalkınma ve İş Birliği Platformu (USTKİP) komisyon toplantıları yapıldı.

TASAM tarafından düzenlenen ve ilk kez yurt dışında gerçekleştirilen Uluslararası Türk-Afrika Kongresinin yedincisi, 18 Ocak 2012 tarihinde açılış oturumuyla başladı. Kongrede TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı ve Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Başkanı Recai Kutan ve Sudan Dışişleri Bakanlığı Devlet Bakanı Mansour Yusuf El-Agab ve T.C. Hartum Büyükelçisi Erdoğan KÖK tarafından açılış konuşmaları yapıldı. Açılışa Cumhurbaşkanlığı danışmanı Dr. Galal Yousuf Al-Degair de katıldı.

TİKA 40’tan Fazla Afrika Ülkesinde Proje ve Faaliyet Gerçekleştiriyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Hartum Program Koordinatörü Osman Vatansever kongrede, Türkiye’nin 2005 yılını Afrika Açılım yılı olarak ilan etmesi ile başlayan yeni dış politikası bağlamında gelişen sosyo- ekonomik ilişkilerin tarihine değinen bir konuşma yaptı. Vatansever, Türkiye’nin yardım eli TİKA tarafından 40’tan fazla Afrika ülkesinde gerçekleştirilen proje ve faaliyetlerle, Resmi Kalkınma Yardımları hakkında genel bilgiler verdi. Vatansever, Türkiye’nin Afrika’ya yönelik teknik işbirliği ve yardım politikasının anlaşılabilmesi için TİKA Hartum Program Koordinatörlüğü aracılığıyla Sudan ve Afrika’ya yönelik olarak 2012 yılında yürütülen kalkınma temelli proje ve programları katılımcılara anlattı.

Sudan – Türk Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi

TİKA Koordinatörü, Hartum’da 5.000 m2 alan üzerine kurulan ve içerisinde 7 farklı atölye bulunan Afrika’nın en büyük Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nin (Sudan – Türk Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi) Şubat ayı içerisinde faaliyete geçeceğini, ilk aşamada Sudan’lı eğiticilerin eğitimine yönelik olarak faaliyet gösterecek olan merkezin bilahare tüm Afrika ülkelerine hitap edecek bir eğitim merkezi olacak çalışmalar yürütüleceğini söyledi.

Afrika’nın İlk Gen Transfer Merkezi

Afrika’nın ilk Gen Transfer Merkezi’nin El-Cezire Eyaletinde Temmuz 2012 döneminde faaliyete geçeceğini de belirten Osman Vatansever, ilk aşamada Sudan ve Doğu Afrika ülkelerinde bulunan veteriner hekimlere ve tarım mühendislerine yerli hayvan nesillerinin ıslahı yoluyla büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıktan elde edilen et ve süt ürünlerinin kalite ve üretim seviyesinin arttırılması, tarımda verimliliğin arttırılması konularında eğitim vereceğini söyledi. İkinci aşamada ise merkezin; 5 farklı Sudan eyaletinde kurulacak suni tohumlama istasyonları ile bilahare tüm Afrika ülkeleri veteriner hekimlerine ve tarım mühendislerinin eğitimini kapsayacak bir merkeze dönüştürülmesinin planlandığını dile getiren Vatansever, TİKA’nın projeleri ile Afrika kıtasında tarımsal faaliyetlerin hızlanacağını ifade etti.

Uluslararası Sudan-Türk Ebe Eğitim Enstitüsü

“Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından 2011 yılında revize edilen Sudan’ın en büyük ebe eğitim merkezinde 2011 yılında 7 Afrika ülkesinden 35 ebe ve hemşire’ye eğitimler verildi. Anılan merkezin Haziran 2012 döneminde donanım ve eğitim materyalinin tamamlasını takiben  “Uluslararası Sudan-Türk Ebe Eğitim Enstitüsü” adıyla ve aynı anda 200 ebe ve hemşire’ye eğitim imkânı tanıyacak bir merkez haline, bu bakımdan Afrika’nın en büyük ebe eğitim enstitüsü olarak tüm Afrika ülkelerine yönelik olarak eğitimlere başlanılması planlanıyor.

Nyala Sudan – Türk Hastanesi

Güney Darfur Eyaletinin başkenti Nyala’da 10.000 m2 alan üzerine kurulu, 150 yatak kapasiteli ve içerisinde 16 bölüm ile 4 farklı birim bulunan Darfur bölgesinin ilk ihtisas hastanesi olan “Nyala Sudan – Türk Hastanesi”nin Haziran 2012 döneminde hizmete girmesi öngörülüyor.

Geliştirilmiş Tohum Dağıtımı Projesi

Darfur bölgesinin tarımsal kalınma planı doğrultusunda 2010 ve 2011 yıllarında bölgede yaşayan 170.000 yoksul çiftçi aileye 15 farklı türden oluşan(domates, patates, soya fasulyesi, karpuz, kavun, Mısır baklagili, Sudan baklagili, beyaz darı, kırmızı darı, vb.) 95 ton geliştirilmiş tohum dağıtıldı. Tohumların ekim ve hasat eğitimleri ile tarla ve donanım tahsisi konularında Darfur Eyaleti Tarım Bakanlığı, Tarım Komiteleri ve yerel sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaptık. Tohumlardan elde edilen ürünlerin bir kısmının Sudan’ın en büyük holding olan DAL Group tarafından satın alındı. TİKA tarafından gerçekleştirilen bu proje ile yaklaşık 2.500 kişi Güney Darfur’da bulunan mülteci kamplarından çıkarıldıktan sonra güvenli bölgelere yerleştirildi, iş sahibi oldu. Geliştirilmiş Tohum Dağıtımı Projesi, 5 – 9 Aralık 2011 tarihlerinde Roma’da düzenlenen Güney-Güney İşbirliği EXPO 2011 Fuarında “2011 Yılı En İyi Uygulama Örnekleri” dalında ödül kazandı.

Su ve Sanitasyon Projeleri

Sudan’da TİKA tarafından gerçekleştirilen Su ve Sanitasyon alanında desteklenmesi amacıyla yürütülen kalkınma programı sayesinde; Sudan’ın ikinci Hidrojeofizik ve Su Araştırmaları Merkezi’nin 201 yılında faaliyete sokuldu. Merkez’de görevlendirilen 15 mühendisin Türkiye’de eğitim gördü. Ülkede bulunan 9 eyalette yürütülen 41 su kuyusunun açılması projesi kapsamında mühendislerin su kuyusu açma konularında uygulamalı eğitimlere katılma imkânı buldu. Nil Nehri ve Güney Darfur Eyaletlerinde açılacak olan su kuyularının bölge halkı ve eyalet valilikleri işbirliğinde tarımsal sulama için model teşkil etmek üzere kullanılması planlanıyor. Nil nehri eyaletinde açılacak olan kuyulardan bir veya iki tanesinde temiz su arıtma sistemlerinin TİKA tarafından kurulacak.

12 ülkeden 40’tan fazla yabancı akademisyen, politikacı ve araştırmacının takip ettiği panelde TİKA’nın proje ve faaliyetlerine gösterilen ilgi büyüktü.
 

Sonraki Haber

TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Unıcef Tarafından Hazırlanan Çocuklar İçin İnsani Girişim Raporu Tanıtım Etkinliğine Katıldı

UNICEF tarafından hazırlanan “Çocuklar İçin İnsani Girişim Raporu 2012” 2 Şubat Perşembe günü Ankara Rixos Otel Milenyum Salonunda gerçekleştirilen bir toplantıyla tanıtıldı. Toplantıya Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Türk...