Haberler

18 Eylül 2023

Bangladeş’te ‘Afetlerle Mücadele’ Konulu Eğitim Düzenlendi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) sağladığı desteklerle Bangladeş’te "Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma ve Afet Zararlarını Azaltma Eğitimi" düzenlendi.

TİKA, Türk Kızılay ve Bangladeş Afet Yönetimi Bakanlığı iş birliğinde, Acil Durum ve Afet Müdahaleleri Eğitim Programı (ADAMEP) kapsamında başkent Dakka’da "Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma ve Afet Zararlarını Azaltma Eğitimi" düzenlendi.

45 saat süren eğitimi başarıyla tamamlayan 42 katılımcıya sertifika verildi.

Eğitim programı boyunca doğal ve insan kaynaklı afetler ile acil durumlar hakkında katılımcılara bilgi verildi. Ayrıca, Bangladeş'e özgü konular da ele alındı, özellikle siklonlar (şiddetli fırtınalar) ve salgın hastalıklarla mücadele konuları ön plana çıktı. Güvenlik farkındalığı, bulaşıcı hastalıkların önlenmesi, enfeksiyon kontrolü, özel ihtiyaç sahiplerinin afetlerdeki rolü ve toplum liderlerinin sorumlulukları gibi konularda Türkiye'nin deneyimleri paylaşıldı. Aynı zamanda Bangladeşli uzmanlar da kendi deneyimlerini aktarma fırsatı buldular.

Programın kapanış töreninde konuşan TİKA Dakka Koordinatörü Şevki Mert Barış, 6 Şubat depremleri sonrasında Bangladeş'in Türkiye’ye gönderdiği 11.000 çadırın yaklaşık 100.000 kişiye barınma imkânı sağladığını belirtti. Bu yardımın iki ülke arasındaki dostluğun bir göstergesi olduğunu söyleyen Barış, afetlere hazırlık sürecinin önemine dikkat çekerek eğitim programının iki ülkenin uzmanlarının karşılıklı deneyim paylaşımıyla gelecekteki afetlerin risklerini azaltmaya katkı sağlamayı amaçladığını kaydetti.

Bangladeş Afet Yönetimi Bakanlığı Genel Müdürü Mijanur Rahman, Türkiye ile Bangladeş arasındaki tarihsel kardeşlik bağlarına vurgu yaparak Türkiye'nin Bangladeş'e verdiği desteklere teşekkür etti. İki ülkenin dayanışmasının sürekliliğine ve gücüne dikkat çekti ve tüm ülkelerin afetlere karşı hazır olması gerektiğini vurguladı.

Bangladeş nüfusunun büyük bir kısmının sel, deprem, kuraklık ve siklon gibi afet riskleri altında yaşadığı, her üç yılda bir güçlü bir tropik siklon felaketi yaşandığı ve ülkenin yaklaşık yüzde 25'inin sel suları altında kaldığı belirtildi. Bu nedenle, afetlere karşı hazırlıklı olmanın büyük bir öneme sahip olduğu vurgulandı.

Sonraki Haber

TİKA, Afganistan’daki Engellilere Desteğini Sürdürüyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Afganistan’ın Cevizcan vilayetinde engelli bireyler için düzenlenen Telefon ve Tablet Tamirciliği Meslek Edindirme 2. Etap Kursuna malzeme desteğinde bulundu. TİKA ve Afganistan Şehitler ve Bedensel Engellileri Koruma Derneği...