Haberler

10 Kasım 2023

​TİKA’nın Bangladeş’te Çeşitli Sektörlerde Uyguladığı Projeler Hizmete Girdi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz, ziyaret ettiği Bangladeş'te çeşitli projelerin açılışlarını gerçekleştirdi, Arakanlı Müslümanların (Rohingya) sığınmacı kamplarında incelemeler yaptı ve resmi temaslarda bulundu.

TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Ümit Naci Yorulmaz, Bangladeş’te tamamlanan projelerin açılışlarını gerçekleştirmek, Rohingya sığınmacı kamplarında incelemeler yapmak ve resmi temaslarda bulunmak amacıyla Bangladeş’e 1 hafta süren bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Çok Amaçlı Eğitim ve Kültür Merkezi

Yorulmaz, 2017 yılında Myanmar’da yaşanan şiddet olayları yüzünden Bangladeş’in Cox’s Bazar şehrinin doğusuna sığınan Arakanlı Müslümanlar için TİKA’nın kurduğu Çok Amaçlı Eğitim ve Kültür Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Merkezi’nde, kadınlara yönelik terzilik, nakış, el sanatları, bambu işçiliği eğitim sınıfları ve üretilen ürünlerin satış merkezi; erkeklere yönelik bambu, metal ve ahşap işçiliği eğitim sınıfları, elektrikli alet tamiri eğitim sınıfı ve üretilen ürünlerin satış merkezi; çocuklara ve gençlere yönelik ise seminer salonu, kapalı oyun alanı ve 2 kütüphane yer alıyor.

Merkez, 6 yıldır sığınmacı kamplarında misafir edilen Arakanlı Müslümanların kültürel hafızalarının korunması ve zaten sınırlı olan sosyal etkinliklerin sürdürülmesi için önemli bir alan olarak görülüyor.

Açılıştan sonra bölgede Bangladeş hükümeti adına yetki sahibi olan Mülteci Yardım ve Geri Dönüş Komiseri Ofisi’nde toplantı yapıldı. Bangladeş devletinin ve uluslararası örgütlerin Cox’s Bazar ve Bhasan Char adasındaki kamplarda yaptığı faaliyetler hakkında bilgi alındı.

TİKA’dan Bangladeş’e Deniz Ambulansı

TİKA tarafından temin edilen ve tıbbi donanımı yapılan deniz ambulansının teslim töreni Dakka’da Shitalakshya nehrinin kıyısında düzenlendi.

Arakanlı müslümanların yerleştirildiği Bhasan Char adasıyla ana kara arasında hizmet verecek deniz ambulansının teslim törenine, TİKA Başkan Yardımcısı Yorulmaz, T.C. Dakka Büyükelçisi Ramis Şen, Afet Yönetimi ve Yardım Bakanlığı Müsteşarı Kamrul Hasan, Mülteci Yardım ve Geri Dönüş Komiseri (RRRC) Mizanur Rahman ve Bakanlık yetkilileri katıldı.

TİKA tarafından temin edilen ve Arakanlı sığınmacılar için bir ilk olma özelliği taşıyan deniz ambulansının, kriz bölgesindeki sağlık hizmetleri yükünü önemli derecede hafifletmesi öngörülüyor.

TİKA’nın Bhasan Char adasında yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik faaliyetleri

Yorulmaz, Arakanlı Sığınmacılara daha iyi yaşam koşulları sunulması ve güvenlik sorununun ortadan kaldırılması amacıyla Bangladeş hükümeti tarafından alınan kararla sığınmacıların yerleştirildiği Bhasan Char adasında incelemelerde bulundu.

Yorulmaz, ziyarette TİKA tarafından adada tarım ve hayvancılık projelerinin geliştirilmesi ve işgücü fazlasının üretime dâhil edilmesi amacıyla hazırlanan 11 farklı sebze türünün ekildiği bahçeyi ve adada ilk olma özelliği taşıyan büyükbaş hayvan ahırını ziyaret ederek yine TİKA tarafından yürütülen tavukçuluk projesinin açılış törenine katıldı. Adadaki idareden sorumlu Bangladeş Mülteci Yardım ve Geri Dönüş Komiseri Yardımcısıyla toplantı yapan Yorulmaz, gelecekteki iş birliği olanaklarıyla ilgili istişarelerde bulundu.

TİKA tarafından Bangladeş’in Sylhet şehrinde donanım desteği verilen Osman Mia Merchant Anne ve Çocuk Hastanesi’nin açılışı gerçekleştirildi

Açılış töreni, başkent Dakka’ya 200 km’lik bir mesafede yer alan Sylhet şehrinde düzenlendi. Şehir merkezinde yaşayan 700.000 insanın sağlık ihtiyacına hitap etmesi için Sylhet Belediyesi tarafından inşa edilen ve TİKA’nın anestezi makinası, röntgen cihazı, biyokimya makinası, hücre sayım makinası, ultrason makinası, EKG makinası, ameliyathane masası ve ameliyathane ışığı gibi tıbbi cihazlarla donattığı hastanenin açılışına TİKA Başkan Yardımcısı Yorulmaz, Sylhet Belediye Başkanı Ariful Haque Choudhury, Sylhet İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve hastane sorumluları katıldı.

Yorulmaz konuşmasında, TİKA’nın Bangladeş’in tüm bölgelerinde gerçekleştirdiği faaliyetlerden örnekler sundu. Yorulmaz, TİKA’nın 2014 yılından bu yana ülkede sürdürdüğü kalkınma iş birliği faaliyetlerinin Türkiye – Bangladeş dostluğuna önemli katkılar yaptığını kaydetti.

TİKA Bangladeş’te Doku Kültürü Laboratuvarı için Sera Kurdu

TİKA tarafından Bangladeş’in Bogura şehrinde kurulan doku kültürü serasının açılışı gerçekleştirildi.

Ülkenin en büyük STK’larından birisi olan Thengamara Mohila Sabuj Sangha (TMSS) iş birliğiyle kurulan doku kültürü serasının açılışına TİKA Başkan Yardımcısı Yorulmaz, TMSS İcra Direktörü Prof. Dr. Hosne-Ara Begüm, TMSS İcra Direktörü Vekili Matiur Rahman ve STK yetkilileri katıldı.

Yorulmaz açılışın adından düzenlenen toplantıda, “TİKA olarak Türkiye – Bangladeş dostluğu ve iş birliği için gerçekleştirdiğimiz bu projeyle, kadının toplumdaki yerinin güçlendirilmesi ve dünya çapında önemi günden güne artan gıda ve tarım güvenliği çalışmalarımıza bir yenisini daha ekledik. Proje ortağımız TMSS’in ilk etapta patates, pamuk, ananas ve muz bitkilerinden fidan üreterek özellikle kadın çiftçilere uygun fiyatla sağlıklı tohum ve bitki sağlanması planına katkıda bulunduk. Bu kapsamda bir sera kurduk ve sulama kontrol sistemi, su deposu, su pompası, ısıtma-soğutma sistemi, nem kontrol cihazı, karbondioksit jeneratörü ve sera gölgeliği temin ederek ileri düzey tarım tekniklerini uygulanabilir hale getirdik.” şeklinde konuştu.

Chittagong’da Yetim Kız Çocukları için Mantar Bahçesi

Yorulmaz, T.C. Chittagong Fahri Konsolosu Selahaddin Kasım Han’la birlikte TİKA’nın kurduğu mantar üretim bahçesinin açılışını gerçekleştirdi.

Mantar üretimi için gerekli teknik donanımın temin edilerek öğrencilerin beslenmesine katkı sağlanması için Balika Sadan Kız Yetimhanesine teslim edilen projeyle üretilen yüksek kalitedeki mantarlar aynı zamanda satılıyor ve yine burada yaşayan öğrencilerin eğitim olanaklarının iyileştirilmesi için harcanıyor.

TİKA’nın Gezici Kliniği Bangladeş’in Ulaşım Olanakları Kısıtlı Bölgelerinde Hizmet Verecek

T.C. Dakka Büyükelçisi Şen ve TİKA Başkan Yardımcısı Yorulmaz’ın katıldığı törenle TİKA tarafından temin edilen gezici klinik, Amader Somoyer Pratiddhani Vakfı’na (Çağımızın Işığı Vakfı) teslim edildi.

Gezici Klinik, muayene ve teşhis, ilaç dağıtımı, kan testi, hamilelik testi, çocuk sağlığı, yaşlı sağlığı, bulaşıcı hastalıklar gibi en çok ihtiyaç duyulan alanlarda hizmet sunacak.

Bangladeş Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Masud Bin Momen ile Görüşme

TİKA Başkan Yardımcısı Yorulmaz, T.C. Dakka Büyükelçisi Şen ve TİKA Bangladeş heyeti ile birlikte Bangladeş Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Masud Bin Momen ile başkent Dakka’da devlet konukevinde bir araya geldi.

Bakanlık müsteşarı TİKA’nın faaliyetlerini takip ettiğini, Bangladeş ile Türkiye arasındaki olumlu ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Dışişleri Bakanlığı olarak her zaman destek vereceklerini belirterek TİKA’nın Bangladeş’in farklı bölgelerindeki faaliyetlerinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Özellikle Türkiye’nin deprem ve afetler konusundaki tecrübelerinden yararlanmak istediklerini, uzman eğitimlerinin Bangladeş için önemli olduğunu ifade etti.

Genel olarak TİKA faaliyetleri hakkında bilgi veren Yorulmaz ise Bangladeş’in 6 Şubat depremleri sonrasında gösterdiği dayanışmaya teşekkür etti ve seyahat programı hakkında bilgi vererek Bangladeş’e destek sağlamaya devam edeceklerini vurguladı.

TİKA Dakka Program Koordinasyon Ofisinin Yeni Hizmet Binasının Açılışı Gerçekleştirildi

Ziyaretine Dakka’da yer alan Kemal Atatürk Bulvarı’ndaki Mustafa Kemal Atatürk Parkını ziyaret ederek başlayan TİKA Başkan Yardımcısı Yorulmaz, T.C. Dakka Büyükelçisi Şen ve Bangladeş’te faaliyet gösteren partner kuruluşlar, Türkiye ve Bangladeş vatandaşlarının katılımı ile TİKA Dakka Program Koordinasyon Ofisi’nin yeni hizmet binasının açılışı gerçekleştirdi.

Başkanlığın Bangladeş, Maldivler, Nepal, Sri Lanka ve Butan'a yönelik projelerini koordine etmek üzere açılan Dakka Program Koordinasyon Ofisi 2014 yılında hizmet vermeye başlamıştı. Bugüne kadar Bangladeş genelinde 200’den fazla kalkınma iş birliği projesi gerçekleştirildi ve yerel paydaşlara devredildi.

TİKA, Bangladeş genelinde sağlık hizmetlerine erişimin zor olduğu bölgelerde sağlık ocaklarının inşasına ve donatılmasına, kırsal kesimde yaşayan ailelerin su sorunlarının çözümüne, bilimsel ve teknolojik altyapının desteklenmesine, kültürel unsurların korunmasına ve idari birimlerin altyapılarının geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütüyor.

Rohingya Krizi konusunda da Bangladeşli makamlarla ilk günlerden beri iş birliği halinde olan TİKA, 2017’den beri sığınmacı kamplarında acil insani yardım başta olmak üzere, eğitim, sağlık, tarım projeleri gerçekleştiriyor.

Sonraki Haber

TİKA’dan Güney Sudan’a Eğitim Alanında Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Güney Sudan’da zor şartlar altında eğitim faaliyetlerini sürdüren Küresel Anaokulu ve İlkokuluna donanım desteği sağladı. Başkent Juba’dan 15 kilometre uzaklıktaki Luri Payam’da 205 kız ve 183 erkek öğrencinin...