Haberler
23 Ekim 2011Türkiye'den Cengiz Dağcı'ya Vefa
22 Eylül günü Londra’da hayatını kaybeden Cengiz Dağcı’nın cenazesi önce Türkiye’ye getirildi, sonra Kırım’a gönderildi. Dağcı’nın cenazesi, 2. Dünya Savaşı yıllarında ayrılmak zorunda kaldığı ve dünya gözüyle bir daha göremediği memleketine defnedildi.
Cenaze törenine Türkiye’den Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam’ın yanı sıra çok sayıda milletvekili, akademisyen, basın mensubu ve temsilci katıldı. Cenaze namazı, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Simferopol’de bulunan Kabir Camii’nde öğle namazından sonra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez tarafından kıldırıldı.
Törende konuşan Kırım Özerk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Abdülcemil Kırımlıoğlu “Türk ağalar bugün bize Cengiz ağamızı getirdi. Uzun yıllar ülkesinden ayrı yaşayan Cengiz Dağcı Türkiye’nin girişimleri ile doğup büyüdüğü topraklara getirilmiştir” diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Cengiz Dağcı’nın vefat ettikten sonra yaşadığı esaretin bittiğine dikkat çekerek, “Yaşamı boyunca Dağcı’nın eserleri bize yol gösterdi. Kitaplarında konu edindiği bayrak, vatan, özgürlük, dil temaları bir ışık oldu. Türkiye, ülkesinden yıllarca uzakta kalmış bir aydının vatan hasretine duyarsız kalamazdı. Ölüm haberini alır almaz devreye girdik ve Sayın Başbakanımızın katkıları ile Dağcı’nın naşını ebedi özgürlüğünü yaşayacağı yere, Kırım’a getirdik” dedi.
“Annemin Dili” Dediği Türkiye Türkçesi İle Dünyaya Kırım Türklerinin Yaşadıklarını Anlattı
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay törende yaptığı konuşmada “60 yıldır doğdu topraklardan, anadilinden, bağlarından hiç kopmamış bir yazarı, doğduğu topraklara kavuşturuyoruz. Dilimizin ve kültürümüzün adeta bir çınarı olmuş Dağcı’yı vatanına emanet ediyoruz” cümleleriyle duygularını ifade etti.
60 yılını geçirdiği Londra’da 22 Eylül Perşembe günü hayatını kaybeden Cengiz Dağcı, doğduğu topraklardan ayrılmak zorunda bırakılan binlerce Kırımlı Tatarın’dan yalnızca birisiydi. 9 Mart 1920 tarihinde Yalta şehrinin Kızıltaş köyünde dünyaya gelen Dağcı, 1941 yılında Ukrayna Cephesinde Almanlara esir düştü. Daha sonra Londra’ya yerleşen Dağcı tam 60 yıl boyunca ülkesine geri dönmedi. “Annemin dili” dediği Türkiye Türkçesi ile yazın hayatına devam eden Cengiz Dağcı, romanlarında Kırım halkının yaşadığı acıları yazdı. Dünya Kırım’ı ve Kırım Türklerinin yaşadıklarını Cengiz Dağcı’nın kaleminden tanıdı.
Türkiye, bir vefa ve dostluk örneği göstererek Cengiz Dağcı’yı son yolculuğuna vatanı ile hasret gidermiş, helalleşmiş bir yazar olarak uğurladı.
Sonraki Haber
Türk Doktorlar Uganda'da Şifa Dağıtıyor
Türkiye’nin diğer ülkelerle gerçekleştirdiği işbirliği ve insani yardım faaliyetlerinde hiçbir mükerrerlik olmaması için koordinatörlük görevini başarı ile yürüten Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA), Somali’den Uganda’ya, Cibuti’den Kenya’ya kadar Doğu Afrika kıtasında hayatı ve...