Haberler
19 Mart 2012Kazakistan Cumhuriyeti ile Adalet İşbirliği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), faaliyet alanındaki ülkelerde Türkiye’nin tecrübe ve bilgi birikimini işbirliği çerçevesinde aktararak ve kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlayarak dünyanın birçok ülkesinde Program Koordinasyon Ofisleri aracılığı ile hizmet veriyor.
Kazakistan’ın sivil ve idari alt yapılarının geliştirmesi ve Adalet Akademisi ile işbirliği projesi doğrultusunda Kazakistan Savcılık Enstitüsü yetkilileri, ülkemiz ile işbirliği olanaklarının değerlendirilmesi ve karşılıklı görüş alışverişinde bulunulması için 2011 yılında Türkiye Adalet Akademisi’ne bir çalışma ziyareti gerçekleştirmiş ve yıl boyunca eğitim programlarına gelen 100’den fazla Savcı ve hâkime TİKA tarafından destek verilmiştir. Kazakistan Cumhurbaşkanlığına bağlı Yönetim Akademisi’nin Astana Program Koordinatörlüğü ile temaslarında eğitimin çok verimli olduğu ve 2012 yılı için de sürdürülmesinden memnuniyet duyacaklarını bildirmesi üzerine, Başkanlığımız tarafından Kazakistan Kamu Yönetimi Akademisi yöneticileri, Akademi’ye bağlı Hâkimlik ve Savcılık Enstitüsü hâkim ve savcıların yıl içerisinde 5 grup halinde eğitimlerine de devam edilmesi öngörülmüştü. Bu doğrultuda ülkemize 4–10 Mart 2012 tarihleri arasında Akademi Yöneticilerinden oluşan müteşekkil ilk heyet teşrif etti ve T.C. Adalet Akademisi yönetimince kabul edildi.
Ankara Hakimevi’nde konuklara Akademi Başkanı Hüseyin Yıldırım ve Yargıtay üyesi Sami Sezai Ural’ın katılımları ile verilen akşam yemeğinde TİKA yetkilileri de bulundu. Adalet Akademisi Başkanı Yıldırım yemekte yaptığı konuşmasında, Kazak misafirleri herhangi bir yabancı devlet temsilcileri olarak görmediklerini, Akademi bünyesinde Kazak heyetin herkeste bir moral ve sevince neden olduğu, heyete candan ve kalpten en üst seviyede bir ağırlama ve eğitim verilmesi planlandığı, iki ülkenin karşılıklı işbirliği ve yükselmesi adına temasların sürekliliğinin önemi vurguladı.
Kazak yetkililer program çerçevesinde TİKA’yı ziyaret etti. Heyeti Başkan Yardımcısı Sayın M. Sürreya Er kabul etti. Sayın Er konuşmasında; Türkiye’nin Kazakistan ile gerçekleştirdiği işbirliği çalışmalarından duydukları memnuniyeti dile getirerek, bu işbirliğinin daha da yaygınlaştırılmasının altını çizdi. Kazakistan heyet Başkanı Sayın Prof. Dr. Murat Beybıtov konuşmasında; iki ülke Cumhurbaşkanlarımızın dileklerini yerine getirebilmek ve bu anlamdaki işbirliğimizi halka daha derinden hissettirebilmek, üstlenmiş olduğu en büyük vazifelerinden olduğunu vurguladı. TİKA merkez binasında yapılan görüşmede, Türkiye ile Kazakistan arasında gerçekleştirilebilecek eğitim programlarının yararının dile getirilerek özellikle de eğitim projelerin önemini vurgulanarak ve bundan sonraki işbirliğimizin tecrübe mübadelesinin zeminin belirlenmesi konusunda bilgi alışverişinde bulunularak, toplantı iyi niyet temennileri ile sona erdi.
Kazak konuklar eğitim programı sonunda yine Adalet Akademi Başkanlığında Akademi Başkanı Sayın Hüseyin Yıldırım’ın ve TİKA temsilcilerinin katılımları ile sertifika takdim töreninin ardından, İstanbul sosyal ve kültürel gezi ile sona ermesi öngörülüyor.
Sonraki Haber
Atatürk'ün Ailesinin Yaşadığı Evlerin Rekonstrüksiyon Projesi TİKA Tarafından Yapılacak
Mustafa Kemal Atatürk’ün dedesi Hafız Ahmet Efendi Makedonya Cumhuriyeti Merkez Jupa Belediyesine bağlı Kocacık köyünde yaşamış ve oğlu Ali Rıza Efendi burada dünyaya gelmiştir. Makedonya Cumhuriyeti Merkez Jupa Belediyesi’nde bulunan Mustafa Kemal Atatürk’ün büyükbabası Hafız...