Haberler
06 Nisan 2012Özbekistan'da Tarımsal Kalkınma Projelerine Örnek: Kavak Yetiştiriciliği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yürütülmekte olan “Özbekistan Cumhuriyeti’nde Kavak Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi” tüm hızıyla devam ediyor. 2010 yılında başlatılan Proje kapsamında İzmit Kavakçılığı Geliştirme Enstitüsü uzmanlarından oluşan heyet, Türkiye’den getirilen ve 2011’de dikimi yapılan kavaklardan elde edilen çeliklerden ağaçlandırma sahası oluşturdu ve gerekli uygulama eğitimleri verdi.
Proje kapsamında, Türkiye’den getirilen yetmiş klon ve Özbekistan menşeli iki klon olmak üzere toplam yetmiş iki klon dikiminden elde edilen olumlu sonuç neticesinde, dört yıl boyunca gözlem yapılabilecek bir adet deneme sahası kuruldu. Geniş sahada, her klondan 24 adet çelik üretilerek, toplamda 1728 adet çelik kullanıldı. Çelikler sıralar üzerine 90cm aralıkla dikilerek, sıralar arasındaki mesafenin de 2.20 m olmasına dikkat edildi.
Özbekistan’da Kavak Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi Kapsamında İlk Ağaçlandırma Çalışması Tamamlandı
Ayrıca fidanlıkta 72 adet klonun gen bankası olarak korunması amacıyla, bu klonlardan oluşan 3’er adet fidan 4x4m aralıkla dikilerek bir koleksiyon ağaçlandırması yapıldı. Dikilen her fidan için 50cm derinliğinde çukurlar açılmış ve hayvan gübresiyle karıştırılan toprak kullanıldı.
Ülkede kavak ağaçlandırmalarında kullanılan dikim modelinden farklı olarak ve örnek olması amacıyla Özbekistan’da çok yaygın olan kavak klonlarından da bir pilot ağaçlandırma yapıldı. Söz konusu ağaçlandırmada Özbekistan’ın çeşitli bölgelerinde rastlayabileceğimiz melez kavak (californiya), karakavak ve akkavak türlerine ait fidanlar kullanıldı. Yerel türlerin her birinden 100’er adet fidan dikilerek, melez kavakların 4x4m aralıklarla, karakavak ve akkavakların da 4x2m aralıklarla dikilmesine önem verildi.
“Yeni Tekniklerin Özbekistan’ın Diğer Bölgelerinde Kullanılacak Olması Umut Verici”
Doğanın uyanışını, baharı temsil eden Nevruz Bayramının Özbekistan’da kutlandığı döneme rastgelen ve ülkede alışılmış uygulamalardan farklı bir biçimde gerçekleştirilen bu çalışma, projenin uygulandığı Semerkant halkı tarafından büyük ilgile karşılandı. Özbekistan Orman Genel Müdürlüğü Semerkant Vilayet Müdürü Husan Abdullayev, ileride bu yeni tekniklerin ülkenin diğer bölgelerine de yayılacağından umutlu olduğunu belirtti.
2015 yılına kadar devam etmesi öngörülen proje doğrultusunda, TİKA’nın koordinasyonunda verilen eğitim ve danışmanlık hizmetlerine devam edilecek ve kavak ekim alanlarının genişletilmesine yönelik çalışmalar gerçekleştirilecek.
Sonraki Haber
TİKA Kırgızistan'da Proje ve Faaliyetlerine Devam Ediyor
Türkiye-Kazakistan Karma Ekonomik Kurulu (KEK) VI. Dönem Toplantısı 1-4 Nisam 2012 tarihleri arasında Kırgızistan Cumhuriyeti’nde Başbakan Yardımcısı Sayın Bekir Bozdağ’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye-Kırgızistan arasında yapılması öngörülen teknik işbirliğini de kapsayan görüşmelere katılmak ve ülkemiz tarafından...