Haberler
20 Haziran 2012Gıda ve Yaşam Güvenliği Programında İkinci Ülke: Sudan
Dünyada 800 milyon insan artan gıda problemi yüzünden yeterli beslenemiyor. Afrika kıtası başta olmak üzere bir çok bölgede yaşanan gıda sorunlarına çözüm bulmak amacıyla Türkiye, tarım ve tarıma dayalı sanayi konusunda sahip olduğu bilgi ve tecrübeyi diğer ülkelerle paylaşıyor. Ülkemizin tarafından atılan bu adım, pek çok ülkede olumlu sonuçlar veriyor. Bosna’da, Azerbaycan’da, Sudan’da, Moritanya’da tarım altyapısını geliştirmek için başlatılan projeler, sosyal ve ekonomik olarak olumlu gelişmelerin kaydedilmesi için kapıları açıyor.
Türkiye’nin beş kıtadaki işbirliği eli olan Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarımın iktisadi bir faaliyet olarak canlanması ve tarımsal kalkınmaya yönelik farkındalığın artması için çalışmalarına devam ediyor.
TİKA tarafından Moritanya İslam Cumhuriyeti’nde uygulanan Gıda ve Yaşam Güvenliği Destekleme Programının ikincisi Sudan Cumhuriyeti’nde gerçekleştirildi. Sudan’nın başkenti Hartum’daki program kapsamında gıda güvenliğinden sorumlu 97 Sudanlı veteriner hekim, Türk akademisyenlerce verilen eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını aldı.
Sertifika törenine Sudan Cumhuriyeti Federal Hayvan Kaynakları, Balıkçılık, ve Hayvancılık Bakanı Dr. Faisal Hassan İbrahim, Türkiye Cumhuriyeti Hartum Büyükelçisi Erdoğan Kök, TİKA Hartum Program Koordinatörü Osman Vatansever, TİKA Tarım Projeleri Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik, çok sayıda temsilci ve basın mensubu katıldı.
Sudan Cumhuriyeti Federal Hayvan Kaynakları, Balıkçılık ve Hayvancılık Bakanı Dr. Faisal Hassan İbrahim törende yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan her zaman ilgi gördüklerini, Türkiye’nin her zaman yanlarında olduğunu ifade etti.
Türkiye Cumhuriyeti Hartum Büyükelçisi Erdoğan Kök ise programın sertifika töreninde yaptığı konuşmasında; böyle bir projenin Sudan’da uygulanmasından memnuniyet duyduğunu söyledi. Kök, bu sektörlerde Türkiye tarafında uygulanan projelerin devam edeceğini belirterek TİKA’ya teşekkür etti.
TİKA Tarım Projeleri Koordinatörü Dr. Mahmut Çevik törende, Sudan’da gerçekleştirilen çalışmanın amacını ve bu süreç içinde kat edilen mesafeyi anlattı. gıdanın tüm insanların ortak sorunu ve kalkınmanın ise insanlarda yaratıcı gücün ortaya çıkartılması olduğunu dile getirdi. Çevik, “Sudanlı uzmanların Sudan ekonomisine ve üretimine katkı sağlayan projeleri yürüterek başarı sağladıklarını bugünden görmek Türkiye olarak bizleri sevindiriyor.” dedi.
Projeye katılan Sudanlı uzmanlar ülkemize ve TİKA’ya teşekkürlerini sundu.
Sonraki Haber
Pakistanlı Kadın Çiftçilere TİKA'dan Destek
Dünya gıda üretiminin büyük bir bölümünü kırsal kesimde yaşayan kadınlar tarafından gerçekleştiriliyor. Sosyal korumadan yararlanamayan bu kadınlar, üretimden çok az gelir elde ediyor. Bir çok ülkede çiftçi kadınlara sunulan imkanlar toprak sahibi olma, banka kredilerinden...