Haberler
12 Eylül 2014Sudan'da Tarım ve Hayvancılığa Destek Devam Ediyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın katkılarıyla Sudan Bilim ve İletişim Bakanlığı, Çevre, Doğa ve Çölleşme Araştırma Enstitüsü Araştırmacıları Arıcılık Konusunda Eğitimlerini tamamladı.
Sudan önemli tarım ve hayvancılık ülkesi olup, hayvancılığın bir kolu olan arıcılık faaliyetleri ise Sudan’da gelecek adına önemli bir potansiyele sahip. Ülkede yüksek düzeyde arıcılık potansiyeli olmasına rağmen ticari arıcılık faaliyetlerinin geliştirilmesi amacıyla teknik yardım ve desteğe ihtiyaç duyuluyor. Bu çerçevede ülkede yapılan arıcılık faaliyetlerinin %95’i geleneksel yöntemlerle yapılıyor. Bununla birlikte ülke arıcılığının en önemli problemlerinde başında arıların agresif yapıda olmaları geliyor. Bu durum bal veriminde azalmaya dolayısı ile çiftçilerde ciddi düzeyde gelir kaybına yol açıyor.
Ülkedeki kırsal kesimde yaşayan ailelerin gelirini en uygun ve en uygulanabilir şekilde yükseltebilecek arıcılığın, verim ve çekiciliğini arttırmak amacıyla çiftçilerin geleneksel arıcılık yöntemlerinden yenilebilir ve yönetilebilir yöntemlere yönlendirilmesine ihtiyaç duyuluyor. Bu çerçevede TİKA tarafından yapılan arıcılık sektörü analizine göre, halkın büyük bir kısmının yoksul olduğu ülkede, ıslah edilecek arı ırklarından daha kolay ve daha verimli ürünlerin alınabileceği, verimin artması ile bir çok kişi tarafından alternatif gelir kaynağı oluşturabileceği, arıcılığın ülkede daha cazip bir istihdam alanı sağlayabileceği tespit edildi.
Bu doğrultuda arıcılık konusunda önemli bir konuma sahip olan Sudan Bilim ve İletişim Bakanlığı ve Çevre, Doğa ve Çölleşme Araştırma Enstitüsü arasında Sudan arıcılığının geliştirilmesi ve modernize edilmesi amacıyla işbirliği yapılması planlandı. Bu kapsamda arıcılık projelerinin ilk aşaması olarak Sudan arıcılık faaliyetlerini geliştirmek, modern arıcılık bilgisini halka yaymak, ürünlerde verimliliği artırmak, yoksulluğu azaltmak ve sürdürülebilir kırsal kalkınmayı sağlamak amacıyla söz konusu enstitü araştırmacılardan dört personele eğitim programı düzenlendi. Eğitim programı kapsamında katılımcılara, kraliçe arıların seri üretimi, kraliçe arıların suni tohumlanması, oğul arılarda sperm toplama, standartisazyon ve depolama, bal, propolis, venom gibi arıcılık ürünlerinin içeriklerinin identifakasyonu için HPLC, GCMS ve spektrometre kullanımı, Kraliçe arı ve oğul arıların üretim sistemlerinin incelenmesi, bal arılarının hastalıkları ve zararlılarının teşhisi, Türkiye’de arıcılık faaliyetlerinin incelenmesi konularında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünde eğitim almaları sağlandı.
Eğitim programına katılan Sudanlı araştırmacılar Türkiye’nin arıcılık faaliyetlerinde dünyanın önde gelen ülkelerinden olduğunu, eğitimden elde ettikleri bilgi ve tecrübeyi TİKA’nın sağlayacağı desteklerle Sudan’a en iyi şekilde aktarmak istediklerini vurguladılar. Sudanlı araştırmacılar, TİKA’nın desteğinden ve oluşturmuş oldukları Sudan Arıcılığını Geliştirme projesinden dolayı memnuniyetlerini ifade ettiler.
Sonraki Haber
Moldova Sağlık Bakanlığı'na 100 Adet Yoğun Bakım Yatağı Desteği
Moldova Sağlık Bakanlığı tarafından Moldova’daki hastanelere dağıtılmak üzere talep edilen ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Türkiye’den temin edilerek Moldova’ya gönderilen 100 adet yoğun bakım yatağı, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla düzenlenen resmi...