Haberler
13 Temmuz 2015TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam Karadağ’da Selimiye Camisi ve İslam Kültür Merkezi'ni Ziyaret Etti
Çeşitli temaslarda ve açılışlarda bulunmak üzere Karadağ’da bulunan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet, Karadağ'da TİKA'nın katkılarıyla restore edilen ve açılışı geçen yıl yapılan Selimiye Camisi ve İslam Kültür Merkezi'ni ziyaret etti.
TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Karadağ'ın Bar şehrindeki Selimiye Camisi ve İslam Kültür Merkezi'ni Karadağ Başbakan Yardımcısı Sulyo Mustafiç ile ziyaret etti. Çam, ziyaret sırasında ayrıca Bar Müftüsü Muyiddin Mlaimi'ye Türkiye'den getirilen özel bir Kur'an-ı Kerim hediye etti.
Ziyaretin ardından Müftü Mlami, Bar Belediye Başkanı Zoran Srzentiç ve Bar İslam Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Çazim Alkoviç ile görüşen Çam, hem Müslümanların bir araya gelip ibadet ettiği dini bir mabet olan, hem de sosyal etkinliklere ev sahipliği yapan kültür merkezini barındıran caminin bölge halkına hayırlı olmasını temenni etti.
Karadağ'da Osmanlı izlerini taşıyan Rojaye gibi sancak bölgelerinin yanı sıra sahil bölgesindeki Bar gibi şehirlere de gelinmesini tavsiye eden Serdar Çam, "Karadağ'a gelen vatandaşlarımız mutlaka Bar'da TİKA'nın katkısıyla restore edilen Selimiye Cami ve İslam Kültür Merkezini de ziyaret etsinler" diye konuştu.
TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, bölgede restorasyonu yapılan cami, kültür merkezi ve tarihi yapıların sayılarının artmasının Türkiye-Karadağ arasındaki kültürel ve turistik ilişkilerin artmasına katkı sağladığını belirterek, "Kültürel zenginliklerin ve ortak paydaların artması ikili ilişkilerin de gelişmesine katkı sağlıyor" ifadesini kullandı.
Seyahatler için çeşitli vesileler oluşturulmalı
Ülkeler arasında seyahat etmek için çeşitli nedenler bulunduğunu ifade eden Çam, “Seyahat ve ziyaretler için çeşitli vesilelerin oluşturulması lazım. Bunlardan bazıları fikir birliği, inanç birliği, diplomatik ilişkiler, ticaret ilişkileri ve kültürel zenginliklerdir. Türkiye'den aracıyla Balkanlar'a yola çıkan bir vatandaş için durak noktalarının artırılması ve bunların tanıtılması lazım. Buradaki eserleri gezmek ve çeşitli etkinliklere katılmak için yola çıkan bir turistin ikili ilişkilere de katkısı olur” diye konuştu.
Yürütülen çalışmaların iki ülkenin tarihiyle de yakından ilgili olduğunu ifade eden Çam, “TİKA olarak Balkanlar'ın neresinde bir kültürel eseri restore ettiysek o bölgenin turizmi de bu eserler sayesinde gelişti” dedi. Çam, Karadağ'ın sahil şehirlerinin sadece Türkiye'den değil Ortadoğu ve Körfez ülkeleri ağırlıklı olmak üzere birçok ülkeden gelenlere hizmet veren bir turizm bölgesi olduğunu hatırlatarak, dünyanın zengin ülkelerinden gelen turistlerin de bu eserler sayesinde Türkiye'nin gücünü görmüş olacaklarını dile getirdi.
Karadağ İslam Birliği, Müslümanların haklarını güvence altına aldı
Karadağ Başbakan Yardımcısı Sulyo Mustafiç ise 25 yıl önce bölgedeki bazı ülkeler büyük savaşlar yaşarken Karadağ'ın barışı korumayı başardığını anımsattı. Mustafiç, Karadağ İslam Birliği'nin de ülkede önemli rol üstlendiğini ve hükümetle bir anlaşma imzalayarak ülkedeki Müslümanların haklarını güvence altına aldığını kaydetti.
TİKA'nın ülkedeki kuruluşlara büyük katkı sağladığını belirten Mustafiç, "Umarım işbirliğimiz artarak devam edecektir" şeklinde konuştu. Mustafiç, TİKA Başkanı Serdar Çam'a Bar'da yaşayan bazı aileler tarafından kullanılan Türkçe sözcüklerden hazırlanan "Bar Bölgesinde Konuşulan Osmanlı" isimli sözlüğü hediye etti. TİKA Başkanı Çam, daha sonra Podgorica Program Koordinasyon Ofisi'ni de ziyaret etti.
Karadağ'ın en büyük camisi
Karadağ'ın en büyük camisi olan Bar Selimiye Camisi ve İslam Kültür Merkezi, Balkanlar'da ihya ve tadil edilen külliye tarzındaki nadir yapılardan biri olarak biliniyor. Yapımına 2002 yılında başlanan 6 bin metrekare alan üzerine kurulu cami, inşaatının bitirilememesi üzerine TİKA'nın desteğiyle yeniden projelendirilmiş ve eksikleri bir yıl içinde tamamlanarak geçen yıl ibadete açılmıştı. Osmanlı ve İslam kültürünün izlerini taşıyan bölgede, son yıllarda sahil turizminin yanı sıra kültürel turizmin de ilgi görmeye başladığı belirtiliyor.
Sonraki Haber
Gürcistan’da Karapapak Türklerine Yönelik İftar Programları Devam Ediyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Gürcistan’da 3. iftarını Marneuliye bağlı Hacılar Köyü’nde verdi. Gürcistan’da gerçekleştirdiği önemli projelerle faaliyetlerine devam eden TİKA, Karapapak Türklerinin ata yurdu Borçalı bölgesinde bir iftar programı daha düzenledi. İftar...