Haberler

17 Eylül 2015

Ahıska Türkleri 70 Yıl Sonra Vatanlarında

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde (SSCB) İkinci Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru, 14 Kasım 1944'te, bugünkü Gürcistan'ın Ahıska bölgesinden Kırgızistan'a sürülen Türklerden hayatta olan kadınlardan oluşan bir grup, 70 yıl aradan sonra Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın destekleriyle ilk kez memleket toprağına ayakbastı.

TİKA desteğiyle ve Türkiye'nin Bişkek ve Tiflis Büyükelçiliklerinin katkılarıyla Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği yönetimi, 14 Kasım 1944 sürgününden sonra bir daha memleketlerini göremeyen kadınların vatanlarını görebilmeleri için Gürcistan'a gezi organize etti. Gezi çerçevesinde memleketlerine gelen Ahıskalı kadınlar, tarihi şehre ulaşmanın sevincini yaşadı. Vatan özlemiyle ilk kez ayak bastıkları topraklarında hüznü ve sevinci bir arada yaşayan 25 kadın, sürgün edildikleri bir köyü ziyaret etti.

Ahıska şehrine 10 kilometre uzaklıkta bulunan, dağlık bölgedeki Sür köyüne ayak basar basmaz kadınlar, ceviz ağacı altında birlikte dua etti. Köydeki arazileri ve içi boş evleri gezen kadınlar, Türklerin bu köyde yaşadığı dönemden kalma çeşmenin yanında piknik yaparak güzel bir gün geçirdi. Kırgızistan Ahıska Türkleri Derneği Başkanı Reşad Şamilov, her bir Ahıska Türkü'nü Ahıska'ya yönlendirmenin başında bulunduğu derneğinin borcu olduğunu belirterek, "Asıl Ahıska Türk'ü, Ahıska'yı seven, vatanını seven, Türklüğüne ve dinine sahip çıkandır" dedi.

Kadınların 70 yıl aradan sonra ayak bastıkları memleketlerindeki mutluluklarına şahit olduğunu ifade eden Şamilov, Ahıska'da dünyaya gelen, büyüyen ve burada okula giden çocukların dönmelerinin nasip olmadığını belirtti.  Şamilov, vatanını gören kadınların çok mutlu olduklarını dile getirerek, "Biz hiçbir zaman Ahıska'yı, vatanımızı unutmayacağız. Bu toprakların bizim olduğumuzu çocuklarımıza nesillerimize anlatmaya devam edeceğiz. Bu topraklar Türklerin topraklarıdır. Bugünkü ortamda biz buraya sadece ziyaretler yapıyoruz. Allah bize buraya misafir gibi değil, kendi evimize gelmemizi nasip etsin" diye konuştu.

Şamilov, gelecekte gençleri de buralara getireceklerini, bu ziyaretlerin yıllar boyu devam etmesi gerektiğini kaydetti.  Tarihi ziyaretinin, Türkiye devletinin sayesinde gerçekleştiğini sözlerine ekleyen Şamilov, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Türk halkına minnettarlığımı bildiriyorum. Bişkek ve Tiflis Büyükelçiliklerine ve TİKA'nın Bişkek ve Tiflis Program Koordinatörlüklerine teşekkür ediyorum" dedi.

Sonraki Haber

TİKA Arnavutluk'ta Sağlık Sektöründe 42 Projeyi Hayata Geçirdi

Arnavutluk'taki faaliyetlerine 1996 yılında başlayan TİKA Tiran Program Koordinasyon Ofisi, temel altyapı sorunlarının giderilmesi ve ihtiyaç duyulan alanlarda gerekli desteğin verilebilmesi için bugüne kadar 270 projeyi hayata geçirdi. TİKA, eğitim, sağlık, altyapı, turizm, tarım, kültürel...