Haberler
23 Nisan 2016Kosova'da Yanova Murat Bey Camii Açıldı
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kosova’da ve Balkanlar’da tarihten kalan ne varsa hepsini Türkiye’nin onaracağını belirterek, "Camileri, hamamları, köprüleri onaracağız. Siz bizden neyi talep ediyorsanız biz, Türkiye olarak buradayız. Ayrılığımız uzun sürdü. Bir asra yakın bir ayrılıktı. Şimdi Allah’ın izniyle kavuşmamız çok daha sıcak, çok daha canlı ve çok daha kalıcı olacaktır." dedi. Kurtulmuş, Lipyan’ın Yanova kasabasında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından restorasyonu ve çevre düzenlemesi tamamlanan Murat Bey Camisi ve Kültür Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.
Açılış törenine Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Çevre ve Alan Planlama Bakanı Fedid Agani, Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Ternova, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanı Mahmut Çevik, Lipyan Belediye Başkanı İmri Ahmeti, TİKA Kosova Ofisi Koordinatörü Eyüp Yavuz Ümütlü, Kosova Parlamentosu milletvekilleri ile çok sayıda, Türk kökenli Kosova vatandaşı katıldı. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, Kosova’nın şehirlerinin Bursa, Edirne, Söğüt kadar değerli olduğunu belirterek, "Buralara geldiğimiz zaman sadece siz soydaşlarımızı, dindaşlarımızı, Arnavut, Boşnak, Türk kardeşlerimizi, diğer etnik kökenden kardeşlerimizi kucaklayarak, samimi bir şekilde ‘merhaba’ deyip birbirimizle buluşmanın ötesinde aynı zamanda çok geniş ve çok derin ilişkilerimiz olan tarihi geçmişimizi de hatırlıyor ve bu geçmişimizle de iftihar ediyoruz." diye konuştu.
Geçmişte altı asırlık süre boyunca Kosova’daki bütün etnik, dini ve mezhebi yapıların bir arada, kardeşçe yaşadığına vurgu yapan Kurtulmuş, hiç kimsenin bir diğerinin etnik kökenini, dinini sormadığını ifade etti. Kurtulmuş, yaklaşık bir asır evvel, önce Balkan Savaşları arkasından, Birinci Dünya Savaşı ile bu coğrafyada insanlar arasında etnik ayrımların köklerinin atıldığını ve dini çatışmalar üzerinden Balkan coğrafyasının paramparça hale getirildiğini anlattı.
"Ayrılığımız uzun sürdü"
Komünizm döneminde, Kosova’da dinler üzerine çok büyük bir baskı kurulduğunu, camilerin, kiliselerin tarumar edildiğini ve insanların inançlarını yaşamalarının önüne geçildiğini anımsatan Kurtulmuş, şöyle devam etti: "1912’de buradan ayrılan Osmanlı’nın torunları olan biz Türkler, biz kardeşleriniz, buradaki kardeşlerimizin yanına Arnavut, Türk, Boşnak, Hırvat ve bütün diğer etnik milletlerin yanına bir asır sonra tekrar geldik. Bu caminin onarılması, Yaşar Paşa Camisi'nin, Fatih Paşa Camisi'nin onarılması, Murat Bey Camisi ve buradaki kültür merkezinin ibadete açılması sadece eski kültürümüzü ihya etmenin, Allah’ın evlerini, mescitlerini imar etmenin ötesinde yıkılmış olan gönül köprülerimizi de yenden ihya ve inşa etmenin bir çabasıdır. Burada tarihimizden kalan, ecdadımızın izlerinden kalan ne varsa Allah’ın izniyle hepsini onaracağız. Buradaki Müslüman toplulukların ve diğer grupların hangi talepleri varsa, Türkiye olarak bunları karşılayacağız. Camileri, hamamları, köprüleri onaracağız. Siz bizden neyi talep ediyorsanız biz Türkiye olarak buradayız. Ayrılığımız uzun sürdü. Bir asra yakın bir ayrılıktı. Şimdi Allah’ın izniyle kavuşmamız çok daha sıcak, çok daha canlı ve çok daha kalıcı olacaktır. Yeniden buradaki hem dini binaların canlanması hem de daha önemlisi, buradaki farklı yapılardan insanların arasındaki gönül birliğinin yeniden kurulmasını temenni ederiz."
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, restorasyonu tamamlanan caminin sadece namaz vaktinde açılan ve sadece namazların kılındığı bir yer olmak durumunda kalmaması gerektiğini, gençlerin oyun, toplantı, tartışma, sosyal mekanı olmasını istediklerini bildirdi. Kurtulmuş, konuşmasının ardından, beraberindeki Kosovalı bakanlar, milletvekilleri ve diğer katılımcıların eşliğinde, tekbir ve dualarla caminin açılışını gerçekleştirerek, öğle namazını kıldı. Tören, kültür merkezinin gezilmesiyle sona erdi. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’u, Türk kökenli Kosovalı vatandaşlar, alkışlarla Yanova'dan uğurladı.
Kaynak: AA
Sonraki Haber
Kırgızistan’ın Tokmok Şehrindeki Bölge Hastanesi’nin Sterilizasyon Bölümü Yenilendi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kırgızistan’da 300.000 kişinin yaşadığı Tokmok şehrinde Bölge Hastanesi’nin tadilatı gerçekleştirildi. 1912 yılında inşa edilen Tokmok Bölge Hastanesi yılda yaklaşık 9.000 hastaya hizmet veriyor. 50 yıldır tadilat yapılmayan...