Haberler

20 Haziran 2016

Afganistan Milli Arşivine Modern Mütalaa Salonu

Bünyesinde Sultan Hüseyin Baykara’nın fermanı da olmak üzere Türk tarihini yakından ilgilendiren önemli belge ve yazma eserler barındıran Afganistan Milli Arşiv Başkanlığı’nda Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından modern bir mütalaa salonu kuruldu.

Hâlihazırda 7500 civarında el yazması, 100 bin tarihi belge ve 4 bin civarında matbu kitap ile Afganistan’ın kültürel mirasını bünyesinde barındıran Milli Arşiv Başkanlığı, araştırmacıların çalışma yapacakları modern bir ortama ve donanıma sahip değil. Farklı ülkelerden master ve doktora öğrencilerinin de bir zamanlar uğrak yeri olan merkez bakımsızlık ve donanım yetersizliğinden dolayı her geçen gün ziyaretçi kaybediyor.

TİKA’nın desteğiyle modern bir mütalaa salonuna kavuşan Merkezde, ziyaretçiler artık sakin, temiz ve nezih bir ortamda tarihi belgelerin, hat eserlerin, kadim kitapların ve yazma eserlerin mütalaasını ve araştırmasını yapabilecek. Her türlü donanım ihtiyacı sağlanan Arşiv’in master, doktora öğrencileri ve araştırmacılar için tekrar cazibe merkezi haline dönüşmesi bekleniyor.  

Açılış töreninde konuşan Kültür Bakanı Abdulbari Cahani “Bu salonun kurulması ve gerekli donanımlarının sağlanması bizim için ciddi bir ihtiyaçtı. TİKA’ya desteğinden dolayı teşekkür ediyoruz.” dedi. Konuşmasının devamında Afganistan’ın kültürel mirasını oluşturan kitapların dijital ortama aktarılması ve el yazmaların korunması için yangın sisteminin kurulması gerektiğini aksi takdirde kıymetli eserlerin gelecek nesillere aktarılmasının zorlaşacağını ifade eden Cahani, bu konularda da dost ve kardeş ülke Türkiye’nin yardımına ihtiyaçları olduğunu söyledi.

TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin “ Afganistan’ın kültürel mirasını ve Türk tarihini de yakından ilgilendiren eserleri içinde barındıran Afganistan Milli Arşiv Başkanlığı’nda kurmuş olduğumuz mütalaa salonu ile araştırmacıların sağlıklı bir ortamda çalışmasına katkıda bulunuyoruz” dedi.  Şahin konuşmasının devamında Arşiv’deki kıymetli eserlerin korunması amacıyla yangın sistemi kuracaklarını ve kitap restorasyonu çalışmalarına hız vereceklerini bu kapsamda çalışanların kapasitelerinin artırılması için eğitime ağırlık vereceklerini ifade etti. 

Sonraki Haber

Sudan Cezire Managil Suni Tohumlama ve Gen Kaynakları Merkezinde Ürün Satışları İçin Son Aşamaya Gelindi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Sudan’da başarıyla uyguladığı projelerden biri olan Sudan’ın Cezire Eyaleti Managil Bölgesinde yaptırılan Sudan Türk Suni Tohumlama ve Gen Kaynakları Merkezi ve merkezin bağlı olduğu El Cezire Eyaleti Tarım...