Haberler
19 Nisan 2017Azerbaycan’da Aile Ekonomisine Turizme ve El Sanatlarına Destek
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından, Azerbaycan Cumhuriyeti Vatandaşlara Hizmet ve Sosyal Yenilikler Ajansı (ASAN Hizmet) işbirliğinde aile ekonomisine destek amacıyla önemli bir faaliyete imza atıldı.
ASAN Hizmet bünyesinde, vatandaşların ekonomik ve sosyal durumlarının iyileştirilmesi ve aile işletmelerinin geliştirilmesini amaçlayan, ABAD (Aile Ekonomisine Kolay Destek) markası oluşturuldu. TİKA’nın proje teklifiyle halıcılık, dokumacılık, bakırcılık, seramik ve oymacılık gibi daha birçok geleneksel el sanatlarının yaşatılması, tanıtılması ve pazara ulaşması açısından sanatkârlara bulunmaz bir fırsat sunan ABAD Sanatkârlık Merkezi kuruldu.
Bakü'nün en önemli tarihi ve turistik mekânı olan İçeri Şehir'de 15. yüzyıldan günümüze kadar ayakta kalmış olan Hacı Bani Hamamı’nda TİKA’nın destekleriyle kurulan ABAD Sanatkârlık Merkezi Azerbaycan'da el sanatlarının yaşatılması ve tanıtılmasına katkı sağlayacak bir merkez olarak faaliyetine başladı.
ASAN Hizmetin kurumsal güvencesi altında tamamen sosyal amaca odaklanmış olan proje ile Azerbaycan’da geleneksel el sanatlarının yaşatılması ve tanıtılması, sanatkârların gelir elde etmesi ve Azerbaycan turizmine katkı sağlaması amaçlanıyor.
Proje kapsamında Balaken, İsmaillı, Zagatala, Gebele, Şeki, Masallı, Lenkeran, Gence, Lahiç, Sumgayıt Bakü ve Abşeron şehir ve köylerinde ikamet eden 100’ü aşkın sanatkârın ürettikleri eserler ABAD markası altında satışa sunuldu. Merkezde satışa sunulan eserlerin bedelleri sanatkârlarla belirleniyor ve ürünlerden elde edilen gelirin % 75-95 kısmı sanatkârlara verilirken, % 5-25 kısmı ise işletmenin devam etmesi ve malzeme alımı gibi giderler için oluşturulan fonda toplanıyor.
TİKA tarafından kurulan ABAD Sanatkârlık Merkezi Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral tarafından ziyaret edildi. Söz konusu ziyarette ASAN Hizmet Başkanı İnam Kerimov tarafından ABAD Markası ve Merkezinin faaliyetleri ile ilgili bilgiler verildi. ASAN Hizmet Başkanı İnam Kerimov, Cumhurbaşkanı Aliyev’in talimatı ile yaratılmış ABAD markasının amacının ailelere, küçük işletmeler kurmak konusunda yardımcı olmak olduğunu ve bu noktada TİKA’nın desteğinin önemli olduğunu vurguladı.
Merkez ile ilgili bilgi alan Özoral, ASAN Hizmet ve TİKA’nın gerçekleştirdiği bu ortak projenin önemine vurgu yaparken merkezin, Azerbaycan’ın turizm sektörünün gelişmesine ve Azerbaycan’ın geleneksel el sanatlarının tanıtılmasına ve yaşatılmasına büyük katkı sağlayacağını dile getirdi.
TİKA Bakü Program Koordinatörü Adem Urfa, ASAN Hizmet ile işbirliğinin bundan sonra da devam edeceğini söyledi. ABAD merkezlerinin sayısının arttırılmasının faydalı olacağını vurgulayan Urfa, merkezlerde el sanatları eğitiminin de verilmesi yönünde çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.
ABAD Sanatkârlık Merkezinde, daha önce TİKA tarafından kırsal kalkınma programları çerçevesinde gerçekleştirilen Arıcılığın Geliştirilmesi Projesinden faydalanan arıcılara ABAD markası altında kendi ürünlerini satma imkânı da sunuldu. Bunların yanında merkezde, 63 ailenin 2000’den fazla el sanatı eseri ve 5 ailenin ürettiği gıda ürünleri satışa sunuluyor.
Sonraki Haber
Somali Anadolu Ziraat Fakültesi Binası Hizmete Açıldı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından Somali’de Somali Anadolu Ziraat Fakültesi binası hizmete açıldı. TİKA ve IHH işbirliğinde 2012 yılında ‘Somali Tarım Okulu’ Projesi başlatılmıştı. Proje kapsamında Somali’nin başkenti Mogadişu’da 2014 yılında kurulan Anadolu...