Haberler

04 Aralık 2017

TİKA Bangladeş’te Eğitime Destek Vermeye Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Bangladeş’in kuzeydoğusunda bulunan 650 öğrencinin eğitim gördüğü köy okulu için yenilenme ve kapasite artırım çalışmalarında bulundu.  

TİKA’nın desteği ile yenilenen ve %65’i kız öğrencilerden oluşan Saleha Khatun Kurshi İlköğretim Okulu ve Lisesi, ülkenin dezavantajlı bölgelerinden biri olan Syllhet, Sunamganj ilçesinin, Kurshi köyünde yaşayan çocukların okullaşmasını arttırırken, uzun vadede bölgelerinin kalkınmasına yardım sağlayacak.  

Proje kapsamında, kız ve erkek öğrencilerin yararlanabileceği bir tuvalet binası, jeneratör, su tankı, su pompası, tuvalet binasının yoğun yağıştan etkilenmesini önlemek amacıyla yerden yükseltilmesi gibi bir takım altyapı ve üstyapı çalışmaları yapıldı. Bangladeş’te kız öğrenciler için ayrı tuvalet imkanı okul seçiminde önemli bir yer tutuyor. Yapılan pilot bir araştırmanın sonuçlarına göre okulların sadece % 69’u bu imkanı sunuyor. Ayrıca okul tuvaletlerinin sadece % 6’sında su tesisatı bulunmakta, çoğuna hala kovalarla su taşınıyor. Ayrıca öğretmenler için olanlar dışında hemen hiçbir okul tuvaletinde el yıkama alanı bulunmuyor. Hijyen ünitelerinin ve tesisatın yetersizliği gibi sorunlar eğitim aşamasında özellikle kız çocuklarının medrese eğitime yönelmesine neden oluyor.

TİKA tarafından sağlanan modern ve uzun ömürlü su-hijyen ünitesi ile bölgede eğitim görmekte olan öğrencilere güvenli ve sağlıklı bir ortamda eğitim verilerek diğer okullar için örnek oluşturulması, gençlerin ve ailelerin eğitime daha fazla teşvik edilmesi hedefleniyor.

Ayrıca, yapılan tadilat ile okul zemini yerden yükseltilirken, okul binasının yağıştan zarar görmemesi sağlanacak. Bu sayede özellikle muson mevsiminde okulun etrafını kaplayan suların eğitimi engellemesinin önüne geçildi.

Proje açılışında konuşan gerek öğrenciler gerekse öğretmenler ve okul müdürü TİKA’nın katkısı ile okullarının eğitim kalitesi ve teknik altyapının çok yükseldiğini, okulda çok daha mutlu olduklarını ifade ettiler. 

Sonraki Haber

Azerbaycan Cumhuriyeti Hesaplama Palatası İnsan Kaynaklarının Gelişimine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Azerbaycan Cumhuriyeti Hesaplama Palatası (Sayıştay) uzmanlarının mesleki becerilerinin arttırılmasını, Türkiye’nin 155 yıllık birikime sahip Sayıştay Başkanlığı’nın tecrübesinin öğrenilmesini ve faaliyetlerin yerinde incelenmesini amaçlayan Denetimde Bilgi ve Tecrübe...