Haberler

02 Mayıs 2018

Filipinler’de Moro Müslümanlarına Operasyonel Mobil Klinik

Filipinler’de Moro Müslümanlarının yaşadığı Bangsamoro Bölgesi’nde kullanılmak üzere Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından temin edilen cerrahi müdahale dahil bir çok tıbbi tedavinin gerçekleştirilmesinde kullanılan tam donanımlı Operasyonel Mobil Klinik yetkililere teslim edildi.

Filipinlerin en az gelişmiş bölgesi olan ve çoğunlukla Müslüman halkın yaşadığı Bangsamoro Bölgesinde yaşayanların yarısından çoğunun sağlık hizmetlerine yeterli erişimi bulunamıyor. Bölgenin hızlı bir kalkınma dönemine girmesi hedeflenen Bangsamoro Barış Süreci kapsamında sağlık imkânlarının geliştirilmesi öncelikli konu başlıklarından biri olarak yer alıyor. Bölgede dağınık yerleşimin hâkim olması ve hastaların az sayıda ve belli yerlerde konuşlanmış olan sağlık tesislerine zamanında erişim sağlanamaması sağlık alanındaki sorunları daha da artırıyor.

TİKA tarafından Bangsamoro Bölgesi’nde hayata geçirilen Operasyonel Mobil Klinik Projesi ile içerisinde cerrahi müdahale yapabilecek donanıma sahip, tam teçhizatlı olarak tasarlanan kliniğin yetkililere teslimi gerçekleştirildi. Hasta bakım odası, ameliyathane ve doktor odası ile içerisinde anestezi cihazı, kardiyak monitör, otomatik defibrilatör, oksijen tankı, ameliyat araç gereçleri, 2 klima, TV, su sistemi ve jeneratörün bulunduğu küçük bir mobil hastane gibi değerlendirilebilecek araç ile bölgenin ücra köşelerinde bulunan ve sağlık hizmetlerine erişimi olmayan yerli halka hizmet götürülmesi hedefleniyor. Bangsamoro’nun her köşesinde faaliyet gösterecek olan mobil kliniğin bölgedeki sağlık altyapısının kapasitesini geliştirerek sağlık hizmetlerine erişim ile acil müdahale konusunda çabuk ve anlık bir önlem aracı olarak hizmet vermesi düşünülüyor.

Operasyonel Mobil Kliniğin Cotabato’da düzenlenen teslim programına bölge halkı büyük ilgi gösterirken, MindanaoAdası genelindeki birçok kentten gelen üst düzey yönetici, çeşitli kurumların temsilcileri katıldı. Tören sırasında söz alan Bangsomoro Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saffrullah Dipatuan, “Bir düşümüz gerçek oldu. Saçlarımıza artık akların düştüğü bir zaman diliminde bu tarihi ana tanıklık ettiğimiz için bahtiyarız. Türkiye Cumhuriyeti’ne, Türkiye Cumhuriyeti Devleti yöneticilerine, Türk Halkına ve TİKA’ya teşekkürlerimiz sonsuzdur.” ifadelerini kullandı.

TİKA Filipinler Koordinatörü Yeşim Baktır ise “Bölgenin geçtiği bu tarihi süreçte Türkiye/Türk halkı adına ülkede ve bölgede gerçekleştirdiğimiz projeleri yardım olarak gerçekleştirdiğimizi düşünmeyiniz. Biz sizlerle paylaşıyoruz.” diyerek, sağlıklı bir toplumun sağlıklı bireylerle kurulacağını, bu vesile ile herkes için sağlık diyerek başta anne ve bebek kayıplarının önüne geçmenin ve bölgede birbirinden farklı başlıklarda düzenlenecek sağlık tarama faaliyetlerinin, halk sağlığında büyük ilerlemeler sağlayacağını vurguladı.

Sonraki Haber

TİKA’dan Gambiyalılara OSB ve KOBİ Eğitimi

Dost ve kardeş ülke Gambiya’nın ticaret ve sanayi alt yapısının iyileştirilmesine ve ülkenin bu alandaki kurumsal alt yapısının geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla “KOBİ’ler ve Organize Sanayi Bölgeleri” temalı bir eğitim programı Türk İşbirliği ve Koordinasyon...