Haberler

18 Nisan 2019

TİKA’dan Azerbaycanlı Gençlerin Farkındalık ve Yaratıcılıklarına Destek

Azerbaycan’da ortaokul öğrencilerinin sağlıklı ve topluma faydalı birey olarak yetiştirilmesine katkı sağlamak amacıyla Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yürütülen “Değerlerimiz Servetimiz, Geleceğimizdir” projesi çerçevesinde düzenlenen yarışmaların galipleri Bakü'de gerçekleştirilen törende ödüllendirildi.

2018-2019 eğitim öğretim yılında Bakü’de 80 okulda 6 bine yakın, Astara, Lenkeran, Masallı, Salyan, Şirvan, Hacıgabul, Zagatala, Balaken, Şeki, Oğuz, Gebele’deki 202 okulda 2 bine yakın 6 ve 7. sınıf öğrencileri projeye katıldı. İki devlet tek millet söylemiyle özdeşleşen Azerbaycan ve Türkiye’nin ortak tarihi kültürel değerleri ve geleneklerinin genç nesillerle paylaşılmasını hedefleyen projede psikologlar ve eğiticiler tarafından seminer ve eğitimler verildi.

Ayrıca bu yıl Haziran ayında öğrenciler için yaz kampı planlanıyor. Bilgi yarışmalarının düzenlenmesi ve öğrencilerin kültürel ve tarihi mekânları ziyaret etmesi gibi çeşitli etkinlikler olacak.

Proje kapsamında öğrenciler arasında farkındalık oluşturmak amacıyla “en iyi kısa film” ve “en iyi hikâye” başlıklarında yarışmalar düzenlendi.  Kazananlar 16 Nisan’da ödüllerini aldı. En iyi hikâye dalında, Bakü’deki yarışmanın galibi 1992 yılında Karabağ savaşında şehit düşen Azerbaycan’ın Milli Kahramanı gazeteci Cengiz Mustafayev’i konu alan “Kahraman Cengiz” hikâyesi oldu. Bölge okulları arasında yapılan yarışmanın galibi ise Azerbaycan ve Ermenistan arasında 2016 yılının Nisan ayında yaşanan savaşta şehit düşen Müşvig Orucov’u konu alan “Teselli” hikâyesi oldu.

En iyi kısa film yarışmanın galibi ise Azerbaycan’ın milli basınının kurucusu Hasanbey Zerdabi’nin eşi, Azerbaycan’ın il kadınlar cemiyetinin kurucusu ve eğitimci Henife Melikova konu alan “Azerbaycan Kadını” filmi oldu.

Bakü’de düzenlenen ödül törenine Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı yetkilileri, Bakü ve Bölgelerden projeye katılan okul direktörleri, basın ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Ödül töreninde konuşan Büyükelçi Özoral, dünyada son 20 yılda teknolojinin hızlı gelişimi ortamında tarihimize ve milli değerlerimize sahip çıkmak adına gelecek nesillerimizin de bu yönde yetişmelerinin desteklenmesi yönünde yapılan çalışmaların büyük önem taşıdığını ifade etti.

TİKA Bakü Program Koordinatörü Teoman Tiryaki de, Azerbaycan ile Türkiye’nin sahip olduğu ortak değerlerin yaşatılması, çocuklarımızın bu değerlere sahip bireyler olarak yetişmelerine olanak sağlayan faaliyetlerin TİKA tarafından her zaman desteklendiğini vurguladı.

Sonraki Haber

12. Uluslararası Öğrenci Buluşması Devam Ediyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) katkılarıyla “Doğudan Batıya Adil Bir Dünyaya” sloganı ile “12. Uluslararası Öğrenci Buluşması” etkinlikleri gerçekleştirildi. “Doğudan Batıya Adil Bir Dünyaya” sloganı ile “12. Uluslararası Öğrenci Buluşması” 51 ülke 91...