Haberler

19 Haziran 2019

Romanya'da Ünlü Tarihçi Kemal Karpat Anısına Konferans Düzenlendi

Romanya'nın başkenti Bükreş'te, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteği, Bükreş ve Köstence Ovidius Üniversitesi işbirliğinde, tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat'ın anısına konferans düzenlendi.

Romanya ile Türkiye arasında ortak bir değer olan, Osmanlı Tarihi ve Türk Demokrasi Tarihi üzerine uluslararası ölçekte çalışmalar yapmış Kemal karpat’ın anısına Romanya ve ülkemizden önde gelen akademisyen tarihçilerin katılımı ile bir anma konferansı düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak Türkiye’den Hakan Kırımlı, Cezmi Karasu, Enis Tulça, Tufan Buzpınar, Mehmet Seyitdanlıoğlu ile Romanya’dan Silvana Rachieru, Metin Omer, Ionut Nistor, Emanuel Plopeanu, Daniela Popescu, Lulia Cheşca, Adriana Cupcea katıldı. 

Büyükelçi Sn. Füsun Aramaz’ın da katıldığı “Osmanlı İmparatorluğu’ndan Türkiye Cumhuriyeti’ne: Diploması, İdeoloji, Toplum” adlı konferansın açılış konuşması Prof. Dr. Hakan Kırımlı tarafından yapıldı.

Kırımlı konuşmasında 30 yıl önce öğrencisi olduğu Kemal Karpat’ın çeşitli alanlarda derin analizlerle hazırladığı, odağında insan, toplum ve kültürün yer aldığı çok sayıda kitabı ve makaleleri olduğunu söyledi. Karpat’ın kökleriyle güçlü bir bağı olduğunu ve Osmanlı Balkan ve Türk tarihi konularında popülasyon odaklı çalışmalar yaptığını belirten Kırımlı, Kemal Karpat’ın Romanya ve Türkiye tarafından unutulmaması gereken bir değer olduğunu ekledi.

Büyükelçi Füsun Aramaz yaptığı konuşmada Kemal Karpat’ın hem uluslararası bir akademisyen hem de Türkiye ve Romanya arasında bir köprü olarak çok önemli bir sembol olduğunu, Büyükelçiliğimizin Karpat’ın Romanya'daki anısını yaşatmak için faaliyetlerinin devam edeceğini söyledi.

TİKA Koordinatörü Yasemin Melez Biçer ise Kemal Karpat’ın Türkiye ve Romanya ‘nın ortak bir değeri olduğunu söyledi. Sadece kendisini anmak değil aynı zamanda literatüre de kazandırmak gerektiğini belirten Biçer bu amaçla “Sarı Saltuk Diyarı Babadağ” kitabının TİKA tarafından Romence diline çevrilmekte olduğunu ekledi.

Kemal Karpat’ın yeğeni Sebahat Kaya da konuşmasında duygusal anlar yaşarken düzenlenen konferans için TİKA ve T.C. Bükreş Büyükelçiliği’ne teşekkürlerini iletti.

18-19 Haziran tarihlerinde Bükreş ve Köstence olmak üzere iki ayrı şehirde düzenlenen konferansa Büyükelçi Füsun Aramaz, TİKA Bükreş Koordinatörü Yasemin Melez Biçer, Türk İş Adamları Derneği Başkanı Güven Güngör, Tarih Fakültesi Dekan Yardımcısı Alin Victor Matei, Yunus Emre Enstitüsü Bükreş Müdürü Melda Mantı, Eğitim Müşaviri Seyfi Özkan, Din Müşaviri Yunus Akkaya, Maarif Vakfı Romanya temsilcisi Alpaslan Ateş, Türk ve Tatar soydaşlar ve Tarih Fakültesi öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Romanya’nın Dobruca Bölgesinde 1926 yılında dünyaya gelen ve tarihi Mecidiye Seminerinden yetişen ünlü tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat 21 Şubat 2019 tarihinde vefat etmişti. Kırım’dan Dobruca’ya oradan da Anadolu’ya göçen Tatar asıllı bir aileden olan Karpat, Dobruca’da doğup büyümüş ve çok kültürlü, çok dinli yapıdan etkilenmiş.

Verdiği eserlerle tarihimize önemli katkılar sağlamış olan Kemal Karpat’ın adının Türkiye ile Romanya arasında ortak bir değer olarak yaşatılabilmesini teminen bu yıl Romanya’da düzenlenmesi planlanan etkinliklerin ilki olan anma konferansı iki ülkeden alanında uzman ünlü akademisyenlerin katılımları ile tamamlandı.

Lisans eğitimini ülkemizde tamamlayan Karpat'ın yirmi ülkede yayımlanmış yüz otuz makalesi ve on altı yayımlanmış kitabı bulunuyor. Kemal Karpat aynı zamanda Rewington Üniversitesi'nin Osmanlı Tarihi Bölümü ve Türk Araştırmaları Cemiyeti'nin kurucusu. Ayrıca Türk Araştırmaları Derneği ile Türk Araştırmaları Kurumu'nun başkanlıklarını da yaptı.

Sonraki Haber

TİKA’dan Osmanlı Dönemine Ait Eserlerin Bulunduğu Venezuela Ulusal Arşivine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Latin Amerika’nın bağımsızlık mücadelesinin Venezuela kökenli sembol isimleri Simon Bolivar ile Francisco de Miranda'nın el yazmalarının da bulunduğu Ulusal Genel Arşiv binasının soğutma sistemi yenilendi. Arşiv binasında...