Haberler

27 Eylül 2019

"Zamanını Aşan Medeniyet: Özbekistan Sergi ve Paneli"

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) destek verdiği, İstanbul ve Marmara üniversitelerinin iş birliğiyle İnsan ve Medeniyet Hareketi (İMH) tarafından hazırlanan "Zamanını Aşan Medeniyet: Özbekistan Sergi ve Paneli"nin ikinci etabı, Taşkent’teki Sanat Galerisi’nde düzenlendi.

28 Eylül’e kadar açık kalacak sergide, 28 Türk ve Özbek ressam ve sanatkarın projeye özel 52 özgün eseri yer alıyor. Sergide, hüsn-i hat ustası Hasan Çelebi, Hüseyin Gündüz, Gürkan Pehlivan, Faruk Dinçer Eratlı, tezhib ustası Mamure Öz, Nilüfer Kurfeyz, Faruk Taşkale, Münevver Üçer, Mustafa Çelebi, Selim Sağlam, katı’ sanatı ustası Meryem Güney, ebru sanatı ustası Hikmet Barutçugil, Mahmut Peşteli, minyatür sanatı ustası Gülçin Anmaç, Cihangir Aşhurov, Kamol Mirzaev, Betül Bilgin, kalem işi ustası Semih İrteş, Kaya Üçer, Davron Fattokhov, Kamoliddin Abdullaev, cilt ustası İslam Seçen, Çini ustaları Güvenç Güven, Nursen Güven, ahşap oyma sanatı ustası Hüsamettin Yivlik, Abdimacit Abdurakhmonov, Tokhir Gaziev’e ait eserler sergileniyor. Türk ve Özbek akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen panelde de, iki ülke arasındaki ortak medeniyetin izleri ve geleceği konuları ele alındı. "Zamanını Aşan Medeniyet: Özbekistan Sergi ve Paneli"nin ilk etabı, 14 Haziran – 7 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilmişti.

Ortak Medeniyetimizin İzleri ve Geleceği Masaya Yatırıldı                                    .
20 Eylül Cuma günü gerçekleşen panelde Türkiye – Özbekistan arasındaki ortaklıklar ele alındı. Türkiye ve Özbekistan’dan çok kıymetli akademisyenlerin katılımıyla; Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşen programda Doç. Dr. Muhammed Bilal Çelik (Sakarya Üniversitesi) “Özbekistan ve Anadolu Coğrafyaları Arasındaki Tarihî ve Kültürel İlişkiler”, Doç. Dr. Şerzadhan Mahmudov “Osmanlı-Türkistan İlişkileri”, Prof. Dr. Azamcan Rahmanov (Özbekistan Milli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü) “Özbekistan – Türkiye Siyasi ve Ekonomik Münasebetleri” ve Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) “Türkiye – Özbekistan İlişkilerine Türkiye’den Bakış” konuları ele alındı.

Ustalar ve Öğrenciler Workshopta Buluştu

21 Eylül Cumartesi günü yapılan workshop ile seride eserleri sergilenen usta isimler, katı’, ebru, minyatür, kalemişi ve ahşap oyma sanatının inceliklerini meraklıları ile paylaştı. Geniş katılımla gerçekleşen workshop  hem sanatkarlar hem de sanat meraklıları oldukça renkli görüntülere sahne oldu.

Türk-Özbek İlişkileri Daha da Güçlenecek                                               .
Proje Koordinatörü Meryem Güney, “Zamanını Aşan Medeniyet Özbekistan Sergi ve Paneli” ile Türkiye ile Özbekistan arasında gelişmekte olan çok yönlü işbirliğine katkıda bulunmak istediklerini söyledi. Güney, iki ülkenin kadim bağlarının farkına varılmasını ve birbirlerine yakınlaştırılmasını amaçladıklarının altını çizerek, Özbekistan Cumhuriyeti ve kardeş Özbek halkının tarihi ve kültürünü geniş kitlelere tanıtmak, iki ülke dostluğuna katkıda bulunmak istiyoruz.” dedi.   

TİKA Taşkent Koordinatörü Ali İhsan Çağlar, dost ve kardeş ülke Özbekistan’dan doğarak dünyaya yayılan medeniyeti konu alan, iki ülke halkının daha da yakınlaşmasına vesile olacak Zamanını Aşan Medeniyet Özbekistan projesini önemsediklerini, kültür sanat projelerinin devam etmesini temenni ettiklerini belirtti.

 

Sonraki Haber

Pakistan'da TİKA’nın Yenilediği Yetimhane Açıldı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Pakistan'da 100 yetimin kaldığı Dar-ul Ehsaas yetimhanesini yeniledi.  Başkent İslamabad'daki yetimhanenin yenilenme sonrası açılışına, Türkiye'nin İslamabad Büyükelçisi İhsan Mustafa Yurdakul, eşi Zlatomira Yurdakul, TİKA Pakistan Koordinatörü Gökhan Umut,...