Haberler

25 Ekim 2019

Bakü'de "Türk Dünyası Elçileri: Nesimi" Sempozyumu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi organizasyonunda, Bakü Devlet Üniversitesi ev sahipliğinde, Yurt Dışı Türkler Başkanlığı ve Türkiye ve Azerbaycan İş Adamları ve Sanayiciler İctimai Birliği iş birliğinde Bakü’de "Uluslararası Türk Dünyası Elçileri: Nesimi" konulu sempozyum düzenlendi.

24 Ekim tarihinde Bakü Devlet Üniversitesinde düzenlenen sempozyumun açılışına Üniversite rektörleri, TİKA ve YTB yetkilileri, basın mensupları, Azerbaycanlı ve Türkiye'den davet edilen akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Elçin Babayev Azerbaycan ve Türkiye’nin ortak değerlerinin birlikte öğrenilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Türkiye Cumhuriyeti Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Nesimi'nin, Kadı Burhaneddin ve Ahmedi ile 14. yüzyılda Türk dünyasının üç büyük şairinden biri olduğunu söyledi ve "Azerbaycan ve Türkiye arasında çok fazla ortak nokta var. Kardeş ülkeyle çalışmalar yaparak kültür birliğini ve ortaklıkları daha çok ön plana çıkartacağız." şeklinde konuştu.

TİKA Bakü Koordinatörü Teoman Tiryaki ise konuşmasında Türk dünyasının önemli şahsiyetlerinin akademik düzeyde gündeme alınması ve öğrenilmesinin önemli olduğunu, bu gibi anlamlı organizasyonların bir parçası olmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti Bakü Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Dr. Nihat Büyükbaş, Türk dünyasında eğitim ve bilimsel araştırmalar konusundaki bazı sorunlara dikkat çekerek Türk ve Azerbaycan üniversiteleri arasında daha sıkı iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu, bu alanda çalışmaların hızlandırılacağını dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyum akademik bildirilerin sunulduğu oturumlarla devam etti. Azerbaycanlı ve Türkiye’den davet edilen akademisyenler tarafından “Kendi Diliyle Nesimi”, “Hurufi Mecmualarında Nesimi”, “Nesimi ve Mevlana Şiirlerinde Ortak Temalar”, “Seyyid İmadeddin Nesimi ve Türkiye’de Nesimi Üzerine Yapılan Çalışmalar”, “Nesimi’nin Şiirlerinde İnsan Kavramı, Fizyobiyoloji ve Ruhi-Manevi Kavramlar” gibi birçok konuda 32 bildiri sunuldu.

“Uluslararası Türk Dünyası Elçileri” başlığı altında önümüzdeki ay Türkiye’de Kadı Burhanettin konulu sempozyum düzenlenecek.

 

Sonraki Haber

TİKA, Romanya’da Ortak Tarihi ve Kültürel Mirası Yaşatıyor

Bükreş Milli Kütüphanesinde, Türkoloji Kürsüsü Başkanı Rumen tarihçi Prof. Tasin Gemil'in girişimleri ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle Türk-Romen ilişkilerini ele alan konferans düzenlendi. Transilvanya Bölgesi’nin merkezi Cluj-Napoca şehrinde bulunan ve Romanya’nın...