Haberler

30 Ekim 2019

Türk ve Macar Mimarlık Öğrencilerinden Ortak Araştırma ve Atölye Çalışması

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) destekleriyle Budapeşte Teknik ve Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi ile Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğrencileri ve öğretim görevlileri iş birliğinde İstanbul’da ve Budapeşte’de ortak araştırma ve atölye çalışmaları düzenlendi.

Çalışmalar kapsamında, Budapeşte Teknik ve Ekonomi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Tarihi ve Tarihi Eserler Restorasyonu Anabilim Dalından 10 öğrenci ve 3 öğretmen ile Baranya İli Hükümet Makamlığı Pécs İlçe Müdürlüğü İnşaat ve Tarihi Eserler Koruma Dairesi Müdürü, Várkapitányság Tarihi Eserlerin İşletilmesi ve Geliştirilmesi Kurumu Ulusal Hausmann Programı Proje Yöneticisi ve Várkapitányság Tarihi Eserlerin İşletilmesi ve Geliştirilmesi Kurumu Ulusal Hausmann Programı Restorasyon Uzmanının katılımlarıyla İstanbul’da araştırma ve rölöve çalışmaları tamamlanarak,  Yıldız Teknik Üniversitesinden 11 öğrenci ve 2 öğretmenin katılımlarıyla  Budapeşte’de atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

Macaristan ve Türkiye’nin ortak tarihi miraslarından, geçmişte Türkiye’deki Macarlar tarafından kullanılan pek çok binadan biri olan, İstanbul’un Fatih ilçesindeki Balat semtinde Macar Yokuşu üzerinde bulunan, Erdel Elçiliği binası olarak kullanıldığı düşünülen tarihi binanın bilinmeyenlerine ışık tutulması ve gelecekte yeniden kullanılabilmesi için restorasyon önerilerinin tasarlanması amaçlarıyla binanın rölövesi hazırlanarak, bina ile çevresinin tarihi araştırması yapıldı.

Türk ve Macar öğrenciler arasında mesleki ve kültürel iş birliği tesis edilen proje dahilinde dönemin Erdel Elçiliği tarafından kullanıldığı öngörülen tarihi eser hakkında hazırlanacak bilimsel rapor ve ileride gerçekleştirilmesi muhtemel restorasyon tasarımı önerisi ile ortak tarihi varlıkların korunmasına yönelik Türkiye ve Macaristan’ın mevcut işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunulması düşünülüyor.

Sonraki Haber

Paraguaylı Basın Mensuplarından Türkiye Ziyareti

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı işbirliğinde düzenlenen program kapsamında Türkiye’ye gelen Paraguay Basın Heyeti TİKA Başkanlığına ziyarette bulundu. Paraguay Cumhurbaşkanı Sn. Mario Abdo Benitez’in Türkiye ziyareti öncesinde, ülkemizin Paraguay’da...