Haberler

26 Haziran 2020

TİKA'dan KKTC'de Palmiye Kırmızı Böceğiyle Zirai Mücadeleye Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından temin edilen zirai ilaçlar, hurma ağaçlarına zarar veren palmiye kırmızı böceği ile mücadelede kullanılmak üzere KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı yetkililerine teslim edildi.

Hurmanın KKTC’deki merkezi olan ve her yıl Hurma Festivali düzenlenen Lefke bölgesindeki 2000 adet hurma ağacına zarar veren palmiye kırmızı böcekleri ile mücadele kapsamında kullanılmak üzere bir yıl boyunca yetecek kadar zirai ilaç, TİKA tarafından temin edilerek KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı yetkililerine teslim edildi.

TİKA tarafından temin edilen zirai ilaçların teslimi nedeniyle Lefke Venedik Kemerleri’nde düzenlenen törene; TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Lefke Kaymakamı Sadi Güneş, TİKA Lefkoşa Ofisi Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş ile Lefke Avrupa Üniversitesi Rektörü Mehmet Ali Yücelen katıldı.

Törende ilk sözü alan TİKA Lefkoşa Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş, Lefke bölgesi için hurma ağaçlarının önemine işaret ederek, TİKA olarak zirai mücadelede kullanılacak ilaçları yetkililere teslim ettiklerini söyledi. TİKA’nın çalışmaları hakkında bilgiler veren Küçükçavuş, TİKA’nın pek çok ülkede orman ve çevre koruma faaliyetlerine katkıda bulunduğunu kaydetti. Zararlı böcek istilasında zamanında müdahalenin önemine işaret eden Küçükçavuş, proje ile Lefke ile özdeşleşmiş hurma ağaçlarının korunmasının sağlanacağını ifade etti.

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya da, Lefke bölgesi için hurmaların önemine vurgu yaparak, yıllarca bir maden kasabası olarak adı geçen Lefke’de hurmaların yapraklarından sepet yapılarak, maden taşındığını kaydetti. Hurmaların zaman zaman azalıp çoğalan maddi değeri bulunduğunu ve zaman içinde hurmanın bölge için ekonomik değerinin arttığını söyleyen Kaya, hurmanın Lefke bölgesi için peyzaj bakımından da ayrıca bir önemi olduğunu aktardı. Kaya, 2006 yılında Mısır’dan gelen hurmalarda palmiye kırmızı böceği görülmesinin ardından yaklaşık 200 hurma kaybedildiğini söyleyerek, ilaçlamanın önemine vurgu yaptı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, etkinliğin çok anlamlı olduğunu ifade ederek, hurmaların Lefke ile özdeşleştiğini ve kentin tarihini yansıttığını söyledi. Çevresel faktörler ve ekolojik dengenin bozulmasından dolayı bu zararlı böceğin ortaya çıktığını kaydeden Oğuz, mücadelenin sürekliliği ve topyekûn olmasının bölgenin arındırılması için önemli olduğunu vurguladı. Lefke’nin tarihinden gelen hurmaların gelecek nesillere aktarılması için mücadeleye devam edeceklerini belirten Oğuz, ilacın temini için katkı koyan TC Lefkoşa Büyükelçiliği ve TİKA’ya teşekkür etti. TİKA’nın taleplerine 1 ay gibi çok kısa bir sürede yanıt vererek, ilacı temin ettiğini ifade eden Dursun Oğuz, bakanlık olarak ellerindeki imkanlar çerçevesinde böcekle mücadeleye katkı koyacaklarını kaydetti.

TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Hurmaların Lefke için önemi ve anlamına işaret ederek, Osmanlının adaya ilk yerleşiminden bu yana hurma ağaçlarının var olduğunu anlattı. Lefke’de hurmanın yanı sıra yetişen portakal ve cevizin de ekonomik zenginliğe katkı sağladığına işaret eden Başçeri, kırmızı palmiye böceğiyle mücadeleye katkısından dolayı TİKA’ya teşekkür etti.

Sonraki Haber

TİKA’dan Kırgızistan’da Kadın İstihdamına Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) İnsanlığa Yardım Vakfı (İCF) işbirliğinde Kırgızistan’da tekstil alanında mesleki eğitim ve becerinin geliştirilmesi, kadın iş gücünün üretime kazandırılması amacıyla ihtiyaç sahibi ailelerden gelen kadınlar için dikiş ve kalıp...