Haberler
13 Aralık 2020TİKA, Gözlerini Kaybeden Filistinlilere Umut Oldu
Gazze'deki ablukada gözlerini kaybeden Filistinliler, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) desteklediği yapay cam göz projesiyle doğal görünümlerine kavuşuyor.
Filistinli Selamet Vakfının yaralı ve engellilerin bakımı için yürüttüğü, saldırılar nedeniyle gözlerini kaybeden 10 kişi için yapay cam göz üretim ve yerleştirme projesi, TİKA tarafından destekleniyor.
Selamet Vakfının verilerine göre Gazze'de İsrail'in saldırılarında gözlerini kaybeden yaklaşık 300 kişi bulunuyor.
Üretim süreci
Projede görevli yapay cam göz yapımı uzmanı Allam el-Ağa, TİKA'nın desteğiyle Gazze'de bulunan Genel Hizmet Derneği Hastanesindeki atölyesinde üretimini yeni bitirdiği gözlerin üzerine kılcal damarlar çiziyor.
Gazze'ye sık sık düzenlenen saldırılarda gözlerini kaybeden kişiler için yapılan yapay cam gözler son haline gelene kadar Ağa'nın da "karmaşık" olarak nitelendirdiği bir süreçten geçiyor.
Yapay göz üretim sürecinin birçok aşaması olduğunu söyleyen Ağa, şunları anlattı:
"Yaralanmadan bir ay sonrasında, çalışmalar için göz izi alınıyor. Deneysel modelin diğer gözle uyuşacak şekilde hazırlanmasından sonra iris üretiliyor. Uyumlu renklerle boyanması ve kılcal damarların eklenmesiyle son olarak, yapay gözü değişikliklerden korumak için şeffaf akrilik ile kaplama işlemi yapılıyor."
Ağa ayrıca, "Yapay gözün tamamı göze zarar vermeyen malzemelerden biri olduğu için akrilik kullanılarak üretiliyor. Böylece gözün üretildiği madde etkileşime girmiyor ve göz yuvasına herhangi bir hassasiyet veya yan etki yapmıyor." ifadelerini kullandı.
TİKA'nın desteğiyle Filistinlilerin acısı hafifliyor
Selamet Vakfı Müdür Yardımcısı Abdullah el-Haccar ise TİKA'nın desteğiyle yürütülen bu insani projenin, görme yetisini kaybeden Filistinlilerin acısını hafiflettiğini dile getirdi.
Haccar, çeşitli nedenlerle gözünü kaybedenlerin sayısının artmasıyla bu projenin Vakfın her yıl uyguladığı temel uygulamalardan biri haline geldiğini aktardı.
TİKA’nın desteklediği projelerle, Filistin toplumunda engellilere en çok yardım eden kuruluşlardan biri olduğunun altını çizen Haccar, yardımları ve destekleri için Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve TİKA’ya teşekkürlerini ifade etti.
Filistinli gencin mutluluğu
15 yaşındaki Filistinli Rani el-Behensavi, ablukanın kaldırılması için geçen yıl katıldığı Büyük Dönüş Yürüyüşü gösterilerinde açılan ateş sonucu sol gözünü kaybetmiş.
"Ailemin benim için yapay göz almaya gücü yoktu. Bir yapay cam gözün fiyatının bin doları buluyor." Behensavi, söz konusu projeden yararlandığı ve kaybettiği gözünün yerine yapay göz yerleştirildiği için büyük mutluluk yaşadığını söyledi.
Gözünü kaybedenlerin çoğu genç
Genel Hizmet Derneği Göz İhtisas Hastanesi Tıbbi Direktörü İyad el-Hillis de yaptığı açıklamada, "İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda gözlerini kaybeden yaralıların çoğunu gençler oluşturuyor." dedi. Tıbbi açıdan, yapay göz yapılarak engelli kişilerin doğal bir görünüm kazanmalarının sağlandığını ifade eden Hillis, yapay cam gözün aynı zamanda sosyal hayatlarına devam etmeleri için engelli Filistinlilere psikolojik destek verdiğini dile getirdi.
Sonraki Haber
Türkiye’nin Adalet Yönetimi Tecrübesi TİKA İle Dost Ülkelere Aktarılıyor
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türkiye Adalet Akademisi iş birliğinde Sudan, Uganda, Somali, Filistin, Irak, Cezayir, Cibuti, Mozambik, Tunus ve Zambiya’dan hâkim ve savcılara yönelik "Adalet Yönetimi ve İhtisas Mahkemeleri Çevrimiçi Kolokyum...