Haberler

13 Ocak 2021

TİKA’dan KKTC’de Trafik Güvenliğine Katkı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Trafik Kazalarını Önleme Derneği'ne çarpma ve devrilme simülatörü desteğinde bulunuldu.

TİKA Lefkoşa Program Ofisi tarafından KKTC'de her yıl onlarca cana mal olan trafik kazaları konusunda farkındalığın arttırılması için temin edilen çarpma ve devrilme simülatörü "Emniyet Kemeri Eğitim Simülatörü" projesinin tanıtım etkinliği sırasında dernek yetkililerine teslim edildi.

KKTC Trafik Kazalarını Önleme Derneği Eğitim Alanı'nda gerçekleştirilen teslim törenine, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ünal Üstel, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, KKTC Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Mehmet Zeki Avcı ile diğer yetkililer katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar, burada yaptığı konuşmada, birikimlerin ve tecrübelerin paylaşılmasının önemine dikkat çekerek, sürücülere ve eğitenlere katkı sağlamanın çok önemli olduğunu vurguladı.

Tatar, "Dünyanın her yerinde olduğu gibi KKTC'de de trafik kazaları oluyor. Siz yıllardan beri bunların azalabilmesi için çeşitli çalışmalar yapıyorsunuz. Size teşekkür ediyorum. Bu yoğunluk içerisinde trafik kazalarında arzu ettiğimiz azalmayı göremiyoruz. Dolayısıyla bundan sonraki çalışmaları bu anlayışla devam ettirmek lazım." dedi.

Yolların düzenlenmesi, çevre yollarının açılması ve altyapıya yapılacak yatırımlarla KKTC'deki standartların yükseleceğini ve kazaların azalacağını kaydeden Tatar, sürücülere dikkatli olmaları çağrısında bulundu.

Tatar, TİKA'ya KKTC'deki yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti. 

Bakan Üstel ise yaptığı konuşmada, trafik kazalarının ülkenin kanayan yarası olduğunu ve trafikte insanları bilinçlendirmek ve eğitimi artırmak amacıyla bugün önemli bir projenin başladığını söyledi.

Bakan Üstel, "Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği'ne ve TİKA'ya yürekten teşekkür ediyorum. 2012'den beri sürüncemede olan bir proje 2020'de hayat buluyor. Bu tip projelere ülkemizin çok ihtiyacı vardır ve her ilçede yer alması gerekmektedir. Her gün trafik kazalarında yaşanan ölümler dolayısıyla üzülüyoruz ve sıkıntısını yaşıyoruz." diye konuştu. 

"TİKA'nın projeleri çok daha büyük boyutlarda ortaya konacak"

Trafik kazalarının herkesin haberini aldığında iç burkan ve yaşanmadığı sürece anlamada zorluk çekilen olaylar olduğunu kaydeden Büyükelçi Başçeri, Trafik Kazalarını Önleme Derneği'ne yaptıkları çalışmalar için teşekkür etti.

Teslimatı yapılan çarpma ve devrilme simülatörünün trafik kazalarını önlemede ve okullarda verilecek trafik eğitiminde de kullanılacağını söyleyen Başçeri, "TİKA'ya da bu vesileyle teşekkür ederim. Bir yıldan fazladır buradaki bazı projelere imza atıyorlar. Önümüzdeki dönemde TİKA'nın projelerinin çok daha büyük boyutlarda ortaya konacağının da şimdiden müjdesini veriyorum." diye konuştu.

TİKA Lefkoşa Temsilcisi Havva Pınar Özcan Küçükçavuş da yaptığı konuşmada çok güzel bir projeye katkı vermenin mutluluğu içerisinde olduklarını ifade etti.

Küçükçavuş, "TİKA, trafik güvenliği konusunda farklı ülkelerdeki farklı projelere destek vermiştir. Bunlar içerisinde trafik altyapısının desteklenmesi, trafik polislerinin eğitimi veya donanım desteği sağlanması ilk aklıma gelenlerden. Bu anlamda KKTC'de bir ilk bu projeye önem verdik ve bu projeyi KKTC'ye kazandırmış olduk." dedi.

Başkan Avcı ise yaptığı konuşmada ülkenin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle zor günler geçirdiğini ancak yollardaki can güvenliğinin de herkes için önemli olduğunu kaydetti.

Avcı, KKTC'deki kazaların önlenmesi için birçok çalışma yaptıklarını, talep eden herkese bu konuda eğitim verdiklerini ve emniyet kemeri kullanmanın hayati önem taşıdığını ifade etti.

Konuşmaların ardından çarpma ve devrilme simülatörünün tanıtımı yapıldı.

Ülkede ilk olma özelliğine sahip simülatörden öğrenciler ve sürücü adaylarının yararlanması bekleniyor. Çarpma ve devrilme simülatörünün kullanılmaya başlanması ile sürücülere ve öğrencilere kaza deneyimi yaşatılarak trafik güvenliği konusunda farkındalığın arttırılması hedefleniyor.

Sonraki Haber

TİKA’dan Tunus’taki Üniversite Hastanesine Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Mednin Habib Burgiba Üniversite Hastanesine Hemodiyaliz Ünitesi Desteğinde bulundu. Mednin bölgesinin en büyük hastanesi olan Mednin Habib Burgiba Üniversite Hastanesinde yoğun bakım servisi ile hemodiyaliz servislerinin hastanenin birbirine...