Haberler

13 Temmuz 2021

TİKA Lübnan Yargısını Sanal Mahkeme Sistemi İle Buluşturdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Lübnan genelinde ülkenin farklı bölgelerinde bulunan 12 mahkeme salonunda sesli-görüntülü duruşmalara imkan sağlayacak bilgi işlem ekipman ve yazılım desteği sağlandı.

Faaliyet gösterdiği ülkelerde, teknik işbirliği kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarının kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi için projeler gerçekleştiren TİKA, söz konusu faaliyetlerine bir yenisini daha ekledi. Lübnan Adalet Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen proje ile dava duruşmalarının video konferans yöntemiyle icra edilebilmesine imkan sağlanması, bu suretle yargı hizmetlerinin hızlandırılması ve özellikle son yıllarda yaşanan tarihi ekonomik krize bağlı sebeplerle elverişsiz şartlardaki cezaevleri ve nezarethanelerde görülen yoğunlukların hafifletilmesi amaçlanıyor.

Tarafların bizzat hazır bulunduğu yargılamalar yerine teknolojik imkânlardan faydalanarak ses ve görüntü aktarımı ile duruşmaların uzaktan gerçekleştirilmesine olanak sağlayan proje TİKA tarafından yürütülen Adalet Hizmetleri Eğitim Programı / Yargı Sistemlerinde Bilişim Teknolojileri Modülü çerçevesinde gerçekleştirildi.

Lübnan Adalet Bakanı Marie-Claude Najm, T.C. Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, Adalet Bakanlığı Genel Müdürü Rola Jaday, Baabda Adalet Sarayı Başsavcısı Elias Helo ve TİKA Beyrut Koordinatörü Orhan Aydın’ın katıldığı törenle lansmanı gerçekleştirilen proje kapsamında Beyrut, Baabda, Zahle, Baalbek, Sayda, Trablusşam ve Jdeide Adalet Saraylarında bulunan 12 mahkeme salonu sanal mahkeme imkanlarına kavuşturulacak. Projenin lansmanı sırasında bir cezaevi ile 2 tutuklunun sesli-görüntülü duruşması da gerçekleştirildi.

TİKA tarafından sağlanan kamera, ses sistemi, projeksiyon cihazı, mikrofon, bilgisayar, televizyon, yazıcı, tarayıcı, çeşitli network ekipmanı ile sesli-görüntülü görüşme yazılımı desteği ile gerçekleştirilen proje ile taraflar, tanıklar, bilirkişiler ve uzmanlar, duruşmalara bulundukları yerden katılım sağlayabilecekler.

Proje kapsamında ayrıca sistemi kullanacak uzmanların T.C. Adalet Bakanlığı uzmanları tarafından eğitime tabi tutularak Türkiye’nin adalet alanında bilişim sistemleri konusundaki tecrübelerinden yararlanmaları da planlanıyor

Sonraki Haber

TİKA'dan Karadağ’da Belediyeciliğe Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), tarafından Karadağ Tuzi Belediyesine atık toplama kamyonu desteği sağladı. Halk sağlığını korumak ve çevre temizliğini sağlamak amacı doğrultusunda Karadağ’da yürüttüğü projelerine bir yenisini ekleyen TİKA, atık toplama hizmetini...