Haberler

14 Şubat 2022

Türkiye'de Eğitim Alan Sağlıkçılar Kendi Ülkelerinde Meslektaşlarını Eğitiyor

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından geliştirilen Acil Tıp Kapasite Artırma Programı (ATKAP) kapsamında 2020 yılında Gambiya ve Nijer’de düzenlenen Afet ve  Acil Durum Müdahalelerine Giriş (ADG+) Eğitimine katılan personeller arasından seçilen ve 2021 yılı Aralık ayında Türkiye’de “Eğitici Eğitimi” alan 5 Nijerli ve 5 Gambiyalı sağlık çalışanı, kendi ülkelerinde meslektaşlarını eğitmeye devam ediyor.

TİKA ve Gambiya Sağlık Bakanlığı işbirliğinde hazırlanan eğitim programı kapsamında Türkiye’de eğitici eğitimi almış sağlık çalışanları tarafından ilk eğitim Gambiya’nın Bwiam şehrinde 14-16 Aralık 2021 tarihleri arasında 35 sağlık çalışanının katılımı ile gerçekleştirildi. Düzenlenen eğitimin son gününde TİKA Banjul Koordinatörü Mehmet Akif Eyigün ve Bwiam General Hospital Müdürü Dr. Mamady Cham’ın katıldığı bir kapanış töreni düzenlenerek tüm katılımcılara sertifikaları takdim edildi. Törende söz Alan Cham, Acil Durum Müdahaleleri Konusunun Gambiya’da yeni ve geliştirilmesi gereken bir alan olduğunu belirterek TİKA’ya düzenledikleri eğitim için teşekkürlerini sundu.

TİKA ve  Gambiya Sağlık Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen ikinci eğitim 24-28 Ocak 2022 tarihleri arasında Gambiya’nın Batı Kıyısı Bölgesi’nin en önemli hastanelerinden biri olan Kanifing Hastanesi’nde gerçekleştirildi. Eğitim kapsamında 31 sağlık çalışanı hem teorik hem pratik eğitimlerini tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı.

28 Ocak 2022 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Banjul Büyükelçisi Tolga Bermek, TİKA Banjul Koordinatörü Mehmet Akif Eyigün, Gambiya Sağlık Bakanlığı’nı temsilen Ousman Ceesay ve Kanifing Hastanesi yöneticilerinin katılımıyla sertifika töreni düzenlendi. Törende konuşan Büyükelçi Bermek, TİKA’nın desteğiyle  Gambiya’da düzenlenen 2 eğitimde 70’e yakın Gambiyalı sağlık çalışanının eğitilmesinin ardından belirlenen eğitici adaylarının İzmir’de eğitici eğitimlerini tamamlayarak eğitici olduğu ve Gambiyalı eğitmenlerle bu eğitimin devam etmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek TİKA’ya ve Gambiya Sağlık Bakanlığına teşekkür etti.

TİKA ve Gambiya Sağlık Bakanlığı 2022 yılında Gambiya’da, Gambiyalı eğitmenlerle Bansang ve Banjul EFS Hastaneleri’nde en az iki eğitim daha yapmayı planlıyor.

25 Nijerli acil sağlık çalışanına eğitim

Nijer’in Başkenti Niamey’deki çeşitli hastanelerde görev yapan 25 Nijerli acil sağlık çalışanına 31 Ocak – 4 Şubat 2022 tarihleri arasında TİKA’nın desteğiyle, yerel eğitmenler tarafından eğitim verildi.

2 Türk Acil Servis Uzmanının rehberliğinde Maarif Okulları Merkez Kampüsünde gerçekleştirilen eğitimlere Nijer Türk Dostluk Hastanesi de ambülans, ekipman ve personel desteğiyle katkıda bulundu. Program kapsamında acil ve olağanüstü durumlarda uygulanması gereken güncel müdahale yöntemlerine ilişkin teorik ve uygulamalı eğitimler verildi.

T.C. Niamey Büyükelçisi Mustafa Türker Arı ve Nijer Halk Sağlığı, Nüfus ve Sosyal Etkinlik Bakanlığı yöneticileri, teorik ve uygulamalı bölümlerden oluşan eğitimleri yerinde ziyaret ederek iki ülke arasında süregelen işbirliğine ilişkin memnuniyetlerini dile getirdiler. Ziyaret esnasında katılımcılara hitap eden Büyükelçi Arı, sağlık ve eğitimin Nijer-Türkiye ikili işbirliğinin öncelikli iki alanını teşkil ettiğini, TİKA’nın Nijer’de birçok meslek mensubuna yönelik eğitimler düzenlediğini ve bu eğitim faaliyetlerinin yanı sıra bugüne kadar 100’den fazla acil ve kalkınma yardımı gerçekleştirdiğini söyledi.  

5 gün süren eğitimlerin sonunda düzenlenen sertifika töreninde konuşan TİKA Niamey Koordinatörü İrfan Pamuk, TİKA’nın gercekleştirdiği projelerle insan hayatına dokunmaya devam ettiğini ve ilgili eğitimleri Nijer’in tamamında hayata geçirme konusunda iradeye sahip olduklarını dile getirdi.

TİKA’nın Acil Tıp Kapasite Artırma Programı (ATKAP) kapsamında İslam İşbirliği Teşkilatı üyelerine yönelik olarak T.C. Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle kurgulanarak 2017 yılında hayata geçirilen Afet ve  Acil Durum Müdahalelerine Giriş (ADG+) eğitimlerinden 9 Afrika ülkesinden 500’e yakın sağlık çalışanı istifade etmiş, verilen eğitimlerde başarı gösteren 9 ülkeden toplamda 45 kişi, Aralık 2021 döneminde İzmir Urla’da gerçekleştirilen ADG+ Eğitici Eğitimine tabi tutularak bu ülkeler nezdinde yerel eğitici ekipleri oluşturulmuştu.

Böylece, yerel eğiticilerin kendi ülkelerindeki meslektaşlarına yönelik olarak kurguladıkları ilk eğitimler Gambiya ve Nijer’de hayata geçirilmiş oldu.

Sonraki Haber

TİKA tarafından, Tacikistan Osimi Teknik Üniversitesinde “Cezeri Laboratuvarı” Kuruldu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından, Tacikistan’da Osimi Teknik Üniversitesine öğrenci ve akademisyenlerin 3D tasarım, üretim ve AR-GE çalışmalarını gerçekleştirmelerine imkân sağlayacak olan “Cezeri Laboratuvarı” kuruldu. TİKA tarafından farklı ülkelerde de gerçekleştirilen “Cezeri Lab” projesi, klasik üretim...