Haberler

25 Mayıs 2022

Türkiye Afet ve Acil Durumlar Alanındaki Tecrübesini Hint Okyanusuna Kıyıdaş Ülkeler Birliği ile Paylaştı

Türkiye Afet ve Acil Durumlar Alanındaki Tecrübesini Hint Okyanusuna Kıyıdaş Ülkeler Birliği ile Paylaştı

TİKA’nın, IORA (Hint Okyanusuna Kıyıdaş Ülkeler Birliği) ve Türk Kızılay işbirliğinde “Acil Durum ve Afet Müdahale Eğitimleri Programı (ADAMEP)” kapsamında gerçekleştirdiği “Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Afet Zararlarını Azaltma Eğitici Eğitimi ve Bulaşıcı Hastalıklardan Korunma ve Hijyen Eğitimi” başarıyla tamamlandı.

TİKA’nın koordinasyonunda IORA ve Türk Kızılay işbirliğinde, Türk Kızılay’ın alanında uzman ve kapsamlı saha deneyimine sahip eğitimcileri tarafından ülkemizin afetler öncesinde, afetler sırasında ve afetler sonrasında edindiği tecrübeler IORA üyesi ülkeler ile paylaşıldı.

16-22 Mayıs 2022 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilen eğitim programına 15 IORA üyesi ülkenin (Bangladeş, Komorlar Birliği, İran, Kenya, Madagaskar, Malezya, Maldivler, Mauritius, Mozambik, Seyşeller, Güney Afrika, Sri Lanka, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen) Afet Yönetimi alanındaki kurumlarında görevli toplam 17 uzman katıldı.

Düzenlenen eğitim programının açılışı oturumuna IORA Afet Risk Yönetimi Direktörü Saravanan Murugan, Türk Kızılay Eğitim Yönetimi Direktörü Ahmet Aldanmaz, TİKA Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Uğur Tanyeli, Dışişleri Bakanlığı Asya Koordinasyon Genel Müdür Yardımcısı Oya Yazar ve TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Rahman Nurdun katıldı.

Eğitim programı kapsamında doğal ve insan elinden çıkan afetlerin (deprem, sel, çığ, yangınlar vb.) ve acil durumların yönetimi bakımından üye ülkelerin de ilgi alanına giren güncel konular ele alındı.

Güvenlik farkındalığı, bulaşıcı hastalıkların çıkışı ve engelleyici önlemler, enfeksiyonun kontrol edilmesi, özel ihtiyaç sahipleri ve afetlerin etkisi, toplum temelli liderlerin rolleri ve sorumlulukları gibi konularda ülkemizin tecrübelerinin paylaşıldığı eğitim kapsamında hâlihazırda eğitim veren ve ileride eğitim verecek olan katılımcılara interaktif eğitim yöntemleri ve teknikleri de aktarıldı. Düzenlenen eğitim programı, katılımcı ülkelerin kendi aralarında tecrübe paylaşımı yapmasına ve bilgi alışverişinde bulunmasına da katkı sağladı.

Eğitim programı kapsamında ülkemize gelen katılımcılar TİKA Başkanlığı ve Türk Kızılay Etimesgut Yerleşkesini de ziyaret ederek kurumların faaliyetleri hakkında detaylı bilgi elde etme fırsatı buldu. Program sonunda katılımcılara sertifika verildi.

Türkiye’nin 2018 yılında IORA’ya Diyalog Ortağı olmasının ardından yürütülen işbirliğinin ilk somut çıktısı olan bu projenin katılımcı ülkelerde afete dayanıklı toplumların oluşturulmasına hizmet etmesi ve ileride TİKA’nın katkısıyla üye ülkelerde başka projelerin de gerçekleştirilmesi bekleniyor.

 

Sonraki Haber

TİKA, Kolombiya’da Süt Ürünleri İşleme Tesisi Kurdu

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Quindio Valiliği ve Quindio Peynirciler Derneği işbirliğinde Armenia şehrinde süt ürünleri işleme tesisi kuruldu. Kolombiya’nın Quindio Departmanında kurulan tesis ile süt üretiminin teşvik edilmesi, toplumun dezavantajlı kesimlerinin...