Haberler

17 Ekim 2022

MIKTA Ortaklığında Güney Afrika'da Kadın Girişimcilere Eğitim Verildi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve T.C. Pretorya Büyükelçiliği iş birliğinde Güney Afrika Cumhuriyeti’nde genç kadın girişimcilere yönelik ileri düzey girişimcilik eğitimi düzenledi.

Kıtalar arası gayri resmi istişare ve eş güdüm platformu MIKTA'nın (Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya), Güney Afrika Cumhuriyeti'nde gerçekleştirdiği Genç İş Kadınlarının Güçlendirilmesi Projesi (YBWEP) kapsamında 20 Güney Afrikalı kadına girişimcilik eğitimi verildi.

T.C. Pretorya Büyükelçiliği ve TİKA iş birliğinde gerçekleştirilen YBWEP, Güney Afrikalı kadın girişimcilerin dijital pazarlama, sosyal medya kullanımı, iş modeli geliştirme gibi konularda mesleki becerilerini geliştirmesini amaçlayan bir proje olma özelliği taşıyor.

“İlk defa 5 büyükelçilik ortak bir proje yaptı”

Programın Güney Kore'nin Pretorya Büyükelçiliğinde düzenlenen kapanış ve sertifika töreninde, MIKTA ülkeleri büyükelçilerinin yanı sıra, Güney Afrikalı Küçük İşletmeler Kalkındırma Ajansı (SEDA) ve Ulusal Gençlik Kalkınma Ajansı (NYDA) temsilcileri de hazır bulundu.

Endonezya geleneksel dans gösterisi ile başlayan tören, Türkiye'nin Pretorya Büyükelçisi Ayşegül Kandaş ve diğer ülke büyükelçileri, konuşmalarının ardından Güney Afrikalı kadın girişimcilere sertifikalarını takdim edilmesi ile devam etti.

Büyükelçi Kandaş, bu programın MIKTA ülkelerinin, eğitmen, eğitim yeri, konaklama gibi konularda imece usulü bir çalışmasının sonucu olduğunu belirterek, projenin, dönem başkanı Türkiye'nin liderliğinde gerçekleştirildiğini söyledi.

Kandaş, "Pretorya'da 200'e yakın büyükelçilik vardır. İlk defa 5 büyükelçilik ortak bir proje yaptı. Kordiplomatikte ender rastlanan bir şey, 5 ülkenin bir araya gelebilmesi." dedi.

20 kursiyere farklı coğrafyalara açılma kapısı

TİKA Pretorya Koordinatörü Abdülkadir Abukan ise, çoğunluğu ev yapımı ürünler yapıp satan küçük işletmecilerden oluşan Güney Afrikalı kadın girişimci grubunun, bu tür projelerle ticari açıdan bilinçlendirilmeleri için uğraştıklarına dikkati çekerek, "Geçen sene ve bu sene de gördüğümüz kadarıyla, kadınların birçoğu fiyat mekanizmasından tam haberdar olmayabiliyor. Kendi ürününü normal fiyatının çok aşağısından satabiliyor." İfadelerini kullandı.

Abukan, bu sene YBWEP kapsamında, mevcut kadın girişimcilik programına küresel bir perspektif kazandırıldığına işaret ederek, bu sayede toplamda 20 kursiyerin farklı coğrafyalara açılma kapısı bulduğunu aktardı.

MIKTA ülkelerinin daimi bir önceliği olarak istihdam ve kalkınma konusunda kadınları güçlendirme temasıyla hazırlanan proje kapsamında girişimcilik becerisi, yeni pazarlara erişim ve kalite yönetimini iyileştirmeye katkı sağlandı.

İleri girişimcilik programı ile yenilikçi fikirlere sahip Güney Afrikalı girişimcilerin hem kendilerini geliştirmelerine hem de ticaret hayatında güçlenmesi hedeflenmektedir.

Sonraki Haber

TİKA'dan Kosova Polisine Eğitim Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) iş birliğinde yapılan Uluslararası Polis Eğitimi İş Birliği Projesi kapsamında Kosova'da "İntihar Saldırılarına Karşı Alınabilecek Tedbirler" konulu eğitim programı düzenlendi. Kosova Polisi Genel Müdürlüğünde...