Haberler

27 Ekim 2022

TİKA’nın Desteğiyle Hazırlanan “Türk Çocuk Edebiyatı 10 Temel Eser” Kitabının İkinci Setinin Dağıtımına Kuzey Makedonya’da Başlandı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) desteğiyle, Kuzey Makedonya’da faaliyet gösteren ZOR Derneği tarafından hazırlanan ve Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın ilkokullar için öngördüğü yardımcı ders kitaplarını içeren “Türk Çocuk Edebiyatı 10 Temel Eser” isimli kitabın ikinci setinin ülke genelinde Türkçe eğitim veren okul kütüphanelerine dağıtımına başlandı.

TİKA tarafından ilk kez 2020 yılında Kuzey Makedonya’da hayata geçirilen “Türk Çocuk Edebiyatı 10 Temel Eser” isimli projenin devamı niteliğinde olan 2. kitap seti dağıtımı projesi kapsamında ülke genelindeki 26 belediyede Türkçe eğitim veren 64 merkez ile köy okulları kütüphanelerine 10 temel eserden oluşan 10 bin adet ikinci kitap setinin dağıtımı başladı. Dağıtımın ilk durağı, başkent Üsküp’teki Petar Zdravkovski Penko İlköğretim Okulu oldu.

İkinci kitap setinin teslim törenine, TİKA Üsküp Koordinatörü Halim Ömer Söğüt, ZOR Derneği Başkanı Hacer Sulooca, Petar Zdravkovski Penko İlkokulu Müdürü Mevlude Kryeziu, Kuzey Makedonya Eğitimi Geliştirme Bürosu Müdürü Zekeriya Hasip, Kuzey Makedonya Eğitim ve Bilim Bakanlığı Devlet Danışmanı Gönül Bayraktar'ın yanı sıra okul öğretmenleri ve öğrenciler katıldı.

TİKA Üsküp Koordinatörü Söğüt, buradaki konuşmasında, “TİKA’nın eğitim alanında bugüne kadar en yoğun projelerin gerçekleştirildiği ülkelerden birinin Kuzey Makedonya olduğunu ifade ederek “TİKA’nın ülke genelinde gerçekleştirdiği 1200 projenin üçte birlik kısmı eğitim projelerinden oluşuyor. Eğitim projelerinin ise büyük bir kısmı insan kaynağının geliştirilmesi, beşeri sermayenin artırılması noktasındaki projeleri içeriyor.” dedi.

Okulların inşası, teknik donanımı, öğretmenlerin eğitimi, öğrencilere ders materyallerinin sağlanması, öğrencilerin sosyal ve kültürel anlamda desteklenmesi yönünde birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Söğüt, şöyle devam etti:

“(Bu proje) 2020 yılında ilk defa hayata geçirilmişti. Bu projenin aslında çok ayaklı olduğunu söylemek gerekiyor. Bir yanında yerel olarak en önemli hususlardan birisi; bir yayın evimiz çocuklarımızın eğitimini önemsiyor ve bir kitap basma, bunun dizgisinden baskısına kadar böyle bir yükün altına giriyor. Eğitim ve Bilim Bakanlığımız burada yaşayan Türklerin böyle bir sorununa parmak basarak bunu resmi makamlarca yardımcı ders kitabı literatür olarak araştırmasını yapıyor ve onaylıyor. Öte taraftan bir sivil toplum kuruluşu, okullara dağıtılması noktasında taşın altına elini koyuyor. Biz de TİKA olarak aslında bir anlamda tüm bu faaliyetlerin bir tarafından tutarak desteklemiş oluyoruz.”

Türkçe, Arnavutça ve Makedonca eğitim veren Petar Zdravkovski Penko İlkokulu Müdürü Kryeziu, “Çocuklar için getirdiğiniz bu hediyelerden dolayı çok teşekkür ederim. Bu kitapların büyük bir istekle okunacağına inanıyorum. İş birliğine açığız. Bu bizim için çok değerli. Okulumuz çok etnikli bir yapı olup burada Arnavutça, Makedonca ve Türkçe olmak üzere üç dilde eğitim veriyoruz. 1700 öğrencimiz var. Okulumuz büyük olduğundan dolayı her an her şeye ihtiyacımız olabiliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

ZOR Derneği Başkanı Sulooca da Yeni Balkan Yayınlarından çıkan bu kitapları, “Geçmişin mirasını geleceğe taşıyoruz" sloganıyla dağıtmak için yola çıktıklarını ifade etti. Bu kitaplarda Türkçeyi, Türk edebiyatı ve kültürünü yaşatmaya devam ettiklerini dile getiren Sulooca, “ZOR Derneği olarak yerli yazarlarımızın ailelerine bizlere bu hakkı tanıdıkları ve TİKA’nın desteği için teşekkürlerimizi sunarız. Özellikle bugün bizlere kapılarını açan okul müdürü Mevlude Hanım'a teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Kuzey Makedonya Eğitimi Geliştirme Bürosu Müdürü Hasip ise bu eserlerin ülkede Türkçe eğitim veren okullara dağıtılmasının, hem dil okuryazarlığına katkıda bulunmak hem de kültürel gelişim açısından kayda değer bir çalışma olduğunu vurguladı.

Proje kapsamında, yerli Türk yazarlardan oluşan eserlerin yeniden kütüphanelerde yer bularak öğrencilerin kendilerini geliştirmelerine katkı sağlamak ve eksik olan kitapların giderilmesi amacıyla 10 temel eserden oluşan toplam 1000 set (10 bin adet) yardımcı ders kitapları dağıtılıyor.

Sonraki Haber

Lübnan'daki Katolik Okulu’na TİKA’dan Destek

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Ermeni asıllı Lübnanlıların yoğun olarak yaşadığı Burj Hammud semtinde bulunan Hristiyan, Sünni ve Şii öğrencilerin eğitim gördüğü Katolik Okulunun atıl durumda olan teras kısmı yarı kapalı hale getirilerek öğrencilerin hizmetine sunuldu.   1880...